Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Deze vakantie Zeeuwen en toeristen extra attenderen op gevaren water’

‘Deze vakantie Zeeuwen en toeristen extra attenderen op gevaren water’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit zevende deel vertelt Marco Jobse over zijn reddingswerk bij de KNRM.Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Ik ben vrijwilliger bij reddingstation Veere van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Als plaatsvervangend schipper heb ik de leiding over de bemanning van de reddingboot bij een reddingsactie. Ons werkgebied is het Veerse Meer. Daar redden en helpen wij belangeloos mensen en dieren in nood. In Zeeland zijn er zes KNRM-reddingstations die samen met andere hulpverleners zorgen voor veiligheid op en rond het water. We werken samen met ZeelandVeilig om in de vakantieperiode Zeeuwen en toeristen extra te attenderen op de gevaren van het water. Vrijdag 23 juli lanceerden we daarvoor samen de pagina www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee. Hier vind je per station de specifieke gevaren en tips voor op of aan het water. Zo ga je veilig en voorbereid het water op. Via de sociale kanalen en website van ZeelandVeilig lees je daarnaast interviews van een schipper of opstapper van elk station.”

Waarom ben ik dit werk gaan doen?

“Vroeger wilde ik als kleine jongen stuurman op de reddingboot worden, toen onwetend dat het vrijwilligerswerk is en dat er ook brood op de plank dient te komen. Ik ging vroeger met mijn moeder bootjes kijken in het Kanaal door Walcheren en op mijn twaalfde ben ik in de vakantie mee geweest met een binnenvaartschip. Toen was ik verkocht. Inmiddels heb ik een nautische achtergrond (binnenvaart) en toen ik aan de wal ging werken, heb ik mijzelf aangemeld bij de KNRM. De dankbaarheid van mensen die je redt of helpt, maakt dat je in weer en wind, bij nacht en ontij, 24/7 geheel vrijwillig klaarstaat voor je medemens. Juist omdat de KNRM enkel met vrijwilligers werkt, uitgezonderd kantoorpersoneel en enkele beroepsschippers, leeft er binnen de organisatie zoveel passie en zelfopoffering, daarvan wil je deel uitmaken!”

Waarop moet je letten op het Veerse Meer?

“Het Veerse Meer is een divers vaargebied, met dieptes van 0,30 meter tot 25 meter. Plaatselijk is het vaarwater smal met ondiepten dicht langs de betonning. Blijf dus altijd in de vaargeul varen! Op veel plaatsen zijn er obstakels onder water, zoals kribben of strekdammetjes. Ook komen er scherpe Japanse oesters onder water voor waaraan je jezelf lelijk kunt verwonden. Bij aanraking van de Japanse kruiskwal ontstaat jeuk en een rode huid. Bij zo’n steek is het belangrijk om niet over de beet te wrijven of te krabben. Dat maakt het erger. Spoel met water giftige deeltjes weg. Een handwarm kompres of jeukstillende crème kan verlichting bieden. Bij hevige jeuk of zwelling moet je naar de huisarts. Heftige allergische reactie? Dan bel je 112 of roep via VHF 16 de Nederlandse kustwacht op.”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland?

“Zorg voor een goede reisvoorbereiding en check de plaatselijke weerberichten. Draag een zwemvest! Ga je zwemmen? Zorg dat je goed zichtbaar bent met een drijver en zorg voor iemand die je in de gaten houdt vanaf de wal of een volgbootje.”

Kijk voor meer informatie op: www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee.

Meer uit Beveland

Goese fracties zoeken extern begeleider om tot nieuwe coalitie te komen

GOES - Na het vertrek van Nieuw Goes uit de coalitie vorige week nemen de fracties van de Goese gemeenteraad een extern voorzitter in de arm om een nieuwe coalitie te vormen. Dit proces zou weken kunnen duren, brengen de partijen dinsdag naar buiten.

14 uur geleden
Zeker Zeeuws streekproducenten in de spotlights

GOES - Op de leukste, meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg je favoriete Zeeuwse streekproducent kan 27 september tot 10 oktober 2023 een online stem worden uitgebracht. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het 4e jaar op rij de onlinepublieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’.

17 uur geleden
Bouwbedrijf Schrijver krijgt subsidie voor vergroening

‘s-GRAVENPOLDER - De provincie Zeeland kent Bouwbedrijf Schrijver in ‘s-Gravenpolder en Nemag Vastgoed in Zierikzee subsidie toe voor het vergroenen en verduurzamen van hun bedrijfsterrein.

17 uur geleden
'Herfstfestival is voor veel kinderen eerste kennismaking met cultuur'

GOES – Het kindercollege van Goes heeft vorige week, samen met bijna honderdzestig kleuters, in theater De Mythe het Herfstfestival feestelijk geopend. 

17 uur geleden
Truck vol suikerbieten kantelt bij Sinoutskerke

SINOUTSKERKE - Een vrachtwagen met suikerbieten is dinsdagmorgen gekanteld op de Noordweg bij Sinoutskerke.

18 uur geleden
LHBT Netwerk Zeeland maakt nominaties Zeeuwse Parel bekend

MIDDELBURG - LHBT Netwerk Zeeland reikt ook dit jaar weer de Zeeuwse Parel uit aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar op een grensverleggende manier heeft ingezet voor de belangen of bevordering van acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, intersekse personen en/of transgenders in Zeeland, in welke vorm dan ook. 

18 uur geleden
Duitse vrouw (22) verdacht van veroorzaken zwaar ongeluk en rijden onder invloed

KAMPERLAND - Een 22-jarige Duitse vrouw is aangehouden voor het ernstige verkeersongeval zondag op de Oost-Westweg tussen Vrouwenpolder en Kamperland. 

1 dag geleden