Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Deze vakantie Zeeuwen en toeristen extra attenderen op gevaren water’

‘Deze vakantie Zeeuwen en toeristen extra attenderen op gevaren water’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit zevende deel vertelt Marco Jobse over zijn reddingswerk bij de KNRM.Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Ik ben vrijwilliger bij reddingstation Veere van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Als plaatsvervangend schipper heb ik de leiding over de bemanning van de reddingboot bij een reddingsactie. Ons werkgebied is het Veerse Meer. Daar redden en helpen wij belangeloos mensen en dieren in nood. In Zeeland zijn er zes KNRM-reddingstations die samen met andere hulpverleners zorgen voor veiligheid op en rond het water. We werken samen met ZeelandVeilig om in de vakantieperiode Zeeuwen en toeristen extra te attenderen op de gevaren van het water. Vrijdag 23 juli lanceerden we daarvoor samen de pagina www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee. Hier vind je per station de specifieke gevaren en tips voor op of aan het water. Zo ga je veilig en voorbereid het water op. Via de sociale kanalen en website van ZeelandVeilig lees je daarnaast interviews van een schipper of opstapper van elk station.”

Waarom ben ik dit werk gaan doen?

“Vroeger wilde ik als kleine jongen stuurman op de reddingboot worden, toen onwetend dat het vrijwilligerswerk is en dat er ook brood op de plank dient te komen. Ik ging vroeger met mijn moeder bootjes kijken in het Kanaal door Walcheren en op mijn twaalfde ben ik in de vakantie mee geweest met een binnenvaartschip. Toen was ik verkocht. Inmiddels heb ik een nautische achtergrond (binnenvaart) en toen ik aan de wal ging werken, heb ik mijzelf aangemeld bij de KNRM. De dankbaarheid van mensen die je redt of helpt, maakt dat je in weer en wind, bij nacht en ontij, 24/7 geheel vrijwillig klaarstaat voor je medemens. Juist omdat de KNRM enkel met vrijwilligers werkt, uitgezonderd kantoorpersoneel en enkele beroepsschippers, leeft er binnen de organisatie zoveel passie en zelfopoffering, daarvan wil je deel uitmaken!”

Waarop moet je letten op het Veerse Meer?

“Het Veerse Meer is een divers vaargebied, met dieptes van 0,30 meter tot 25 meter. Plaatselijk is het vaarwater smal met ondiepten dicht langs de betonning. Blijf dus altijd in de vaargeul varen! Op veel plaatsen zijn er obstakels onder water, zoals kribben of strekdammetjes. Ook komen er scherpe Japanse oesters onder water voor waaraan je jezelf lelijk kunt verwonden. Bij aanraking van de Japanse kruiskwal ontstaat jeuk en een rode huid. Bij zo’n steek is het belangrijk om niet over de beet te wrijven of te krabben. Dat maakt het erger. Spoel met water giftige deeltjes weg. Een handwarm kompres of jeukstillende crème kan verlichting bieden. Bij hevige jeuk of zwelling moet je naar de huisarts. Heftige allergische reactie? Dan bel je 112 of roep via VHF 16 de Nederlandse kustwacht op.”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland?

“Zorg voor een goede reisvoorbereiding en check de plaatselijke weerberichten. Draag een zwemvest! Ga je zwemmen? Zorg dat je goed zichtbaar bent met een drijver en zorg voor iemand die je in de gaten houdt vanaf de wal of een volgbootje.”

Kijk voor meer informatie op: www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee.

Meer uit Beveland

Goese Verzetsheldenbuurt vernieuwt: 'Kan niet wachten tot ik terug ben'

GOES - Het liefst morgen trekt Anja in haar nieuwe woning, maar het duurt nog zo'n anderhalf jaar tot de derde en laatste fase van de herstructurering van de Verzetsheldenbuurt in Goes-Oost klaar is. Naar verwachting worden de laatste vijftig huur- en vijf koopwoningen eind volgend jaar opgeleverd. "Dan kan ik eindelijk terug naar mijn plek, mijn buurtje", vertelt Anja, die in afwachting daarvan in Goes-Zuid woont.

2 uur geleden
Zeeland na jaren weer vertegenwoordigd in VNG-bestuur

GOES - Drie Zeeuwen zijn eind juni benoemd in het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 'De afgelopen jaren was Zeeland niet vertegenwoordigd in het bestuur', laat de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten weten in een persbericht.

6 uur geleden
Subsidie voor kennisverspreiding in landbouw

De subsidieregeling 'Kennisverspreiding en informatie' is opengesteld. 'De subsidieregeling richt zich op het verspreiden van kennis binnen de landbouwsector', laat de provincie Zeeland weten. 'Kennisaanbieders kunnen de subsidie aanvragen voor trainingen, workshops, coaching, voorlichtingsacties en demonstratieactiviteiten.'

9 uur geleden
Wolphaartsdijk viert de oogst

WOLPHAARTSDIJK - Een dag vol traditie, historie en folklore, dat bood het oogstfeest in Wolphaartsdijk zaterdag. Voor jong en ouder was er van alles te doen.

1 dag geleden
Oogstfeest in Oudelande op zaterdag 17 augustus

OUDELANDE - Eindelijk is het weer zover, op zaterdag 17 augustus organiseren wij weer met veel plezier het Oogstfeest te Oudelande. Het belooft ook dit jaar weer een bijzondere dag te worden, boordevol activiteiten voor jong en oud.

1 dag geleden
Nieuw project voor jongeren in Oosterschelderegio

GOES - In september start het RBL Oosterschelderegio/Doorstroompunt met een gratis maatschappelijk dienst tijd-traject (MDT). Het biedt jongeren de kans om gedurende tien weken hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Het is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar, die geen startkwalificatie hebben en niet naar school gaan. Jongeren kunnen zich vanaf nu aanmelden.

1 dag geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

1 dag geleden