Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Deze vakantie Zeeuwen en toeristen extra attenderen op gevaren water’

‘Deze vakantie Zeeuwen en toeristen extra attenderen op gevaren water’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit zevende deel vertelt Marco Jobse over zijn reddingswerk bij de KNRM.Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Ik ben vrijwilliger bij reddingstation Veere van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Als plaatsvervangend schipper heb ik de leiding over de bemanning van de reddingboot bij een reddingsactie. Ons werkgebied is het Veerse Meer. Daar redden en helpen wij belangeloos mensen en dieren in nood. In Zeeland zijn er zes KNRM-reddingstations die samen met andere hulpverleners zorgen voor veiligheid op en rond het water. We werken samen met ZeelandVeilig om in de vakantieperiode Zeeuwen en toeristen extra te attenderen op de gevaren van het water. Vrijdag 23 juli lanceerden we daarvoor samen de pagina www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee. Hier vind je per station de specifieke gevaren en tips voor op of aan het water. Zo ga je veilig en voorbereid het water op. Via de sociale kanalen en website van ZeelandVeilig lees je daarnaast interviews van een schipper of opstapper van elk station.”

Waarom ben ik dit werk gaan doen?

“Vroeger wilde ik als kleine jongen stuurman op de reddingboot worden, toen onwetend dat het vrijwilligerswerk is en dat er ook brood op de plank dient te komen. Ik ging vroeger met mijn moeder bootjes kijken in het Kanaal door Walcheren en op mijn twaalfde ben ik in de vakantie mee geweest met een binnenvaartschip. Toen was ik verkocht. Inmiddels heb ik een nautische achtergrond (binnenvaart) en toen ik aan de wal ging werken, heb ik mijzelf aangemeld bij de KNRM. De dankbaarheid van mensen die je redt of helpt, maakt dat je in weer en wind, bij nacht en ontij, 24/7 geheel vrijwillig klaarstaat voor je medemens. Juist omdat de KNRM enkel met vrijwilligers werkt, uitgezonderd kantoorpersoneel en enkele beroepsschippers, leeft er binnen de organisatie zoveel passie en zelfopoffering, daarvan wil je deel uitmaken!”

Waarop moet je letten op het Veerse Meer?

“Het Veerse Meer is een divers vaargebied, met dieptes van 0,30 meter tot 25 meter. Plaatselijk is het vaarwater smal met ondiepten dicht langs de betonning. Blijf dus altijd in de vaargeul varen! Op veel plaatsen zijn er obstakels onder water, zoals kribben of strekdammetjes. Ook komen er scherpe Japanse oesters onder water voor waaraan je jezelf lelijk kunt verwonden. Bij aanraking van de Japanse kruiskwal ontstaat jeuk en een rode huid. Bij zo’n steek is het belangrijk om niet over de beet te wrijven of te krabben. Dat maakt het erger. Spoel met water giftige deeltjes weg. Een handwarm kompres of jeukstillende crème kan verlichting bieden. Bij hevige jeuk of zwelling moet je naar de huisarts. Heftige allergische reactie? Dan bel je 112 of roep via VHF 16 de Nederlandse kustwacht op.”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland?

“Zorg voor een goede reisvoorbereiding en check de plaatselijke weerberichten. Draag een zwemvest! Ga je zwemmen? Zorg dat je goed zichtbaar bent met een drijver en zorg voor iemand die je in de gaten houdt vanaf de wal of een volgbootje.”

Kijk voor meer informatie op: www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee.

Meer uit Beveland

Buurtsuper in Borssele feestelijk geopend

BORSSELE - Borssele heeft eindelijk weer een eigen supermarkt. Meer dan een jaar heeft Coöperatie Dorpswelzijn Borssele hieraan gewerkt.

5 uur geleden
Nieuwe campagne om technici naar Zeeland te trekken gelanceerd

TERNEUZEN - Terwijl de krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt enigszins afkoelt, blijft het aantal openstaande vacatures voor technische beroepen groot. De Provincie Zeeland heeft daarom de handen ineengeslagen en start samen met Talent Service Zeeland en zes Zeeuwse bedrijven een campagne. Het doel van de campagne genaamd 'Break Out' is om technici uit binnen- en buitenland te verleiden om naar Zeeland te komen. Op donderdag 28 maart werd de campagne gelanceerd bij Dow in Terneuzen.

5 uur geleden
Avondvierdaagse Heinkenszand begint op maandag 8 april

HEINKENSZAND - Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 april organiseert de Heinkenszandse Kika-KWF Walk & Run weer de avondvierdaagse en hardloopwedstrijd in en om het mooie Heinkenszand.

6 uur geleden
Jubilerend Ovezande gaat zondag voor spektakel met 'Fiets 'm d'r in'

OVEZANDE - Eerste Paasdag (zondag 31 maart) kan iedereen in Ovezande meedoen aan 'Fiets 'm d'r in'.

7 uur geleden
Automobilist ramt gevel van restaurant in Goes

GOES - Een vermoedelijk onder invloed zijnde automobilist heeft woensdag een flinke ravage aangericht in het centrum van Goes. Hij reed tegen de pui van een restaurant aan de Ganzepoortstraat. Een getuige verklaarde dat zij ternauwernood de auto kon ontwijken om niet aangereden te worden.

8 uur geleden
Unesco erkent Schelde Delta gebied als Unesco Global Geopark

Op 27 maart heeft Unesco het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en is meteen een van de grootste geoparken ter wereld. Na Geopark De Hondsrug is dit het tweede geopark in Nederland.

10 uur geleden
Borsele dient zienswijze in voor bouw nieuwe kerncentrales

HEINKENSZAND - Het 'Voornemen en voorstel voor participatie' voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales ligt nog tot en met 4 april ter inzage. Iedereen die wil, kan een reactie indienen. De gemeente Borsele heeft dit gedaan en vraagt hierin nadrukkelijk aandacht voor de Borselse Voorwaarden, de versterking van de leefkwaliteit, de impact van de optelsom van alle ontwikkelingen, betere integrale besluitvorming en de dialoog met alle belanghebbenden.

1 dag geleden