Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Deze tractor is geen lomp stuk ijzer’

'Deze tractor is geen lomp stuk ijzer’

KAMPERLAND – Kees Steendijk heeft de eerste elektrische tractor in gebruik genomen. In 2013 hebben hij en een paar collega-bioboeren het initiatief genomen om een elektrische en multifunctionele tractor te laten ontwerpen en realiseren.

Kees Steendijk en zijn collega’s wilden de bodem duurzamer benutten en hun opbrengst maximaliseren. Steendijk zet al meer dan twintig jaar in op het bedrijven van landbouw op een bodemconserverende manier. “Door het zogenaamde controlled traffic farming, een rijpadensysteem, waren we al op de goede weg. We ontzien de bodemals we alleen op vaste rijpaden rijden. Hierdoor is deze sterk vooruit gegaan qua organisch stofgehalte. Toch zien we in de landbouw nog steeds veel zware en belastende machines die bodemverdichting in de hand werken. De machines waar we mee werken zijn verouderd. Het was hoog tijd voor een nieuwere, innovatieve trekker.”

Schimmels

Voorloper op de MultiToolTrac, zoals de tractor officieel heet, was een door Steendijk omgebouwde bietenrooier. “Deze trekker heeft dunne banden en kan op de rijpaden rijden. De bodemverdichting is hierdoor minimaal. Tussen de paden proberen we zo veel mogelijk egale, uniforme groei mogelijk te maken. In de landbouw zien we dat veel boeren planten aan een infuus leggen en kunstmest gebruiken, maar daar wordt de bodem niet beter van. Een ander voordeel van het rijpadensysteem is dat wij de grond niet omploegen. Hiermee ontstaat normaal gesproken enorme schade aan de bodem en gaat zestig tot zeventig procent van het bodemleven, zoals bacteriën en schimmels, verloren. Bovendien wordt met het ploegen het vermogen van de bodem om water vast te houden verwoest.”

Zwaarder

Volgens Steendijk is met de komst van de MultiToolTrac de ontwikkeling naar duurzame landbouw nog niet ten einde. “Ik zie dit als een soort tussenfase. We willen met één machine alles kunnen organiseren. Nu moeten we bij de oogst toch nog zwaardere wagens inzetten. Bovendien zou een waterstofmotor in de toekomst beter zijn.” Steendijk is wel erg blij met zijn nieuwe machine. “Het is geen lomp stuk ijzer, zoals veel oude machines. De realisatie ervan is complex en heeft langer op zich laten wachten dan in eerste instantie gedacht. De trekker is vanuit het niets opgebouwd met componenten van over de hele wereld. De tractor is zeer zuinig en beschikt over GPS-precisiesturing. Hij kan tot twintig procent hogere opbrengst leveren en zorgen voor een gezondere bodem, omdat de grond het werk doet. Daar gaat het uiteindelijk om.”

Meer uit Beveland

Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

9 uur geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

10 uur geleden
Bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk bestaat 39 jaar en houdt open dag

WOLPHAARTSDIJK - Maandag 29 mei, tweede pinksterdag, is er een open dag in de ambachtelijke bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk.

11 uur geleden
'Onze samenwerking is als warme olie'

MELISKERKE - Aan de keukentafel bij Ary Joosse (56) is de sfeer gemoedelijk. “De samenwerking met Ruben de Bruijne (35) is vanaf de eerste week als warme olie”, vat de rasechte ondernemer samen. Ruben kwam in 2010 in loondienst. In januari van dit jaar is hij mede-eigenaar van Fietsspecialist Piet Voskamp geworden. Voor Ary Joosse herhaalt de geschiedenis zich. Hoog tijd voor een terugblik.

12 uur geleden
Politie: 'Gevonden lichaam in Goes is van vermiste man'

GOES - Bij de zoektocht naar een vermiste man in Goes is vrijdag een stoffelijk overschot aangetroffen. Dat blijkt de 68-jarige man te zijn, die vermist werd in Goes, meldt de politie vrijdagmiddag. ‘Er is geen sprake van een misdrijf’, aldus de politie. 

1 dag geleden
Overleden persoon gevonden bij zoektocht naar vermiste man in Goes

GOES - Bij de zoektocht naar een vermiste man in Goes is vrijdagmorgen een stoffelijk overschot aangetroffen. De politie onderzoekt het om de vermiste man gaat. 

1 dag geleden
Politieheli ingezet voor vermiste man in Goes

GOES - In Goes wordt een vermiste man gezocht. Het gaat om een 68-jarige kale man met een baard. Ook de politiehelikopter is vrijdagmorgen ingezet om naar de man te zoeken.

1 dag geleden