Deurwaarders even vaak op pad als jaar eerder, toename verwacht
DEN HAAG (ANP) - Gerechtsdeurwaarders gingen vorig jaar ongeveer even vaak langs de deuren voor het uitdelen van dagvaardingen of beslagleggingen als een jaar eerder. In voorgaande jaren was er juist sprake van een dalende trend. De stabilisering is vooral een correctie op de coronaperiode, aldus de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).
De steunmaatregelen tijdens de coronaperiode zorgden ervoor dat minder bedrijven destijds omvielen en ook meer mensen hun baan behielden. Inmiddels zijn de meeste van die steunmaatregelen afgebouwd. Ook worden uitgestelde vorderingen weer opgepakt. De beroepsorganisatie verwacht daarom dat gerechtsdeurwaarders dit jaar vaker langs de deuren gaan.
Deurwaarders verrichtten in 2023 ruim 1,5 miljoen zogeheten "ambtshandelingen", zoals beslagleggingen en dagvaardingen.
Dossiers niet naar rechter
De KBvG merkt bovendien op dat er de laatste tijd vaker dossiers op de plank blijven liggen en niet naar de rechter gaan. Dat heeft te maken met een bepaalde toetsing die rechters doen om te controleren of er geen onredelijke voorwaarden zijn bij de vorderingen. Nederlandse rechters passen de Europese regelgeving hiervoor relatief strikt toe, volgens de beroepsorganisatie.
Dossiers die daarom mogelijk niet door die toetsing komen, worden nu vaak niet eens voorgelegd, signaleert de KBvG. "Natuurlijk moeten leveranciers redelijke voorwaarden stellen en burgers goed voorlichten over hun voorwaarden", zegt KBvG-voorzitter Chris Bakhuis-van Kesteren. "Maar als je iets koopt en geleverd hebt gekregen, moet je daar natuurlijk uiteindelijk wel gewoon voor betalen."
'Belangrijk voor ondernemers'
Gerechtsdeurwaarders hebben een belangrijke taak en zijn daarin succesvol, volgens Bakhuis-van Kesteren. "Dat is belangrijk voor ondernemers: zij moeten erop kunnen rekenen dat ze worden betaald voor diensten en goederen die ze leveren." Als dat niet gebeurd is heeft dat gevolgen voor een ondernemer, legt de voorzitter uit. "Die kan zomaar zelf in financiële problemen komen, of zich genoodzaakt zien om medewerkers te ontslaan."
Meer uit Financieel
ABUJA (ANP/RTR) - Er is een olieramp gebeurd bij een Shell-laadterminal in de Deltaregio van Nigeria nadat een pijpleiding was gebarsten. De gelekte olie heeft de kustlijn bereikt. Dat meldt het maritieme agentschap van Nigeria (NIMASA).
40 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. Woensdag wordt duidelijk of de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank het rentetarief in de Verenigde Staten verder omlaag brengen. Kenners verwachten dat de inflatie daarvoor laag genoeg is.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Aankomend Amerikaans president Donald Trump overweegt een meldplicht voor auto-ongelukken te schrappen. Dat maakt persbureau Reuters op uit een document dat het heeft ingezien. Met de stap zou de nieuwe regering Tesla-baas en Trump-adviseur Elon Musk helpen. Die is een tegenstander van de meldplicht.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Apple werkt aan dunnere en vouwbare iPhones om de verkopen van zijn toestellen aan te jagen, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de Amerikaanse zakenkrant denkt het techconcern uit Cupertino aan grote 'upgrades' na jaren van overwegend kleine veranderingen aan zijn toestellen.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse sociaaldemocraten zijn met een plan gekomen om een 'Made in Germany-premie' in te voeren om investeringen in Europa's grootste economie te stimuleren. Dit staat in het verkiezingsprogramma dat de SPD zondag publiceerde, vooruitlopend op vervroegde verkiezingen in het nieuwe jaar.
7 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De centrale bank van Zuid-Korea heeft beloofd alles te doen wat binnen zijn macht ligt om de financiële markten in het Aziatische land te stabiliseren. Ook benadrukte het instituut het belang van "ononderbroken uitvoering" van belangrijke fiscale en economische maatregelen, in zijn eerste verklaring sinds parlementsleden stemden voor de afzetting van president Yoon Suk-yeol.
10 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere bestuurders uit het Duitse bedrijfsleven hebben dit weekend gepleit voor het behoud van Syrische werknemers in Duitsland. Dit deden ze in reactie op geluiden uit de politiek om de arbeidskrachten terug naar Syrië te sturen nu het Assad-regime daar omver is geworpen.
12 uur geleden