
Deskundige: brexit verklaart grootste deel Britse inflatie
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grootste deel van de inflatieproblemen in het Verenigd Koninkrijk zijn toe te schrijven aan de beslissing van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. Dat zegt althans de voormalig beleidsmedewerker van de Bank of England, Adam Posen. De econoom staat momenteel aan het hoofd van de prominente onderzoeksgroep Peterson Institute for International Economics in Washington.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Britse inflatie langer hoog zal blijven. Dat heeft volgens Posen voor 80 procent te maken met de brexit en vooral met het effect van het Britse vertrek op de immigratie.
"We zien een zeer grote kloof tussen het inflatiecijfer in de VS en het inflatiecijfer in Europa. Het Verenigd Koninkrijk komt daar tussenin terecht," zei Posen op een conferentie die werd georganiseerd door de onderzoeksgroep Changing Europe. "Je hebt een enorme daling gezien van arbeidsmigranten. Als je naar de macrofactoren kijkt, is het heel moeilijk om iets anders te zien dan de problemen op de arbeidsmarkt. Het lijkt er echt op dat brexit een onevenredig grote rol moet spelen bij het verklaren van de inflatie."
Rente
Posen zei tijdens een interview dat hij sneller de rente zou verhogen dan dat de Bank of England nu doet om de hoge inflatie te beteugelen. Daarnaast ziet hij heil in eerdere oproepen van Britse politici om invoerheffingen op voedingsmiddelen te verlagen om zo de kosten van levensonderhoud lager te houden. Hij verwees naar onderzoek van het Peterson Institute over de VS, waaruit blijkt dat de lagere tarieven die Donald Trump als president doorvoerde, de inflatie met ongeveer 1,3 procent laat dalen.
Door de brexit zijn er meer obstakels aan de grenzen ontstaan. Verder zijn de transportkosten gestegen en moet Groot-Brittannië onafhankelijk van de EU over zijn eigen handelsakkoorden onderhandelen. Daarnaast lijken internationale investeerders volgens hem minder happig op het investeren in het Verenigd Koninkrijk.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/RTR) - Autoconcern Stellantis heeft opgeroepen om 82.000 Citroëns van de typen C3 en DS3 van de weg te halen in Frankrijk. De auto's hebben een defecte airbag van het merk Takata. De oproep volgt een week nadat een vrouw in Reims was overleden aan verwondingen die werden veroorzaakt door een van deze airbags. Zij zat in een Citroën C3 uit 2014.
32 minuten geledenLONDEN/ANKARA (ANP) - De Bank of England en de Turkse centrale bank hebben hun rentetarieven onveranderd gelaten. Beide besluiten waren conform de verwachting van economen. De Britse centrale bank hield de rente in het Verenigd Koninkrijk onveranderd op 4,25 procent. In mei werd de Britse rente nog voor de tweede keer dit jaar verlaagd, met een kwart procentpunt.
1 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - Tientallen Zeeuwse organisaties krijgen een nieuwe of zwaardere aansluiting op het volle stroomnet. TenneT en Stedin verwachten 61 Zeeuwse bedrijven op de wachtlijst ruimte te kunnen bieden. Volgens de netbeheerders gaat voor het eerst sinds de zomer van 2023 een groep klanten van de wachtlijst af. Het hoogspanningsnet in Zeeland bereikte toen zijn maximale capaciteit.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Google heeft terecht een boete van ruim 4,1 miljard euro gekregen voor het wegdrukken van concurrenten op Androidtelefoons en andere apparaten. Zo luidt het advies van de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste Europese rechter. Daarmee dreigt het Amerikaanse techbedrijf de miljardenboete, die stamt uit 2018, opnieuw zonder succes te hebben aangevochten.
2 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Meer klussers hebben vorig jaar de bouwmarkten van Gamma en Karwei bezocht. Dat meldt Intergamma, het moederbedrijf van de bouwmarktketens.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die ongevraagd worden gebeld door verkopers van thuisbatterijen, kunnen beter direct ophangen of het gesprek opnemen. Dat advies heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag gedeeld. Volgens de toezichthouder zijn thuisbatterijen ingewikkelde producten die je niet middels een ongevraagd telefoontje moet aanschaffen.
4 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - Werkenden in Nederland worden vaker ziek door een bore-out, waarbij iemand stress ervaart op het werk vanwege verveling, te saai of te makkelijk werk. De Arbo Unie meldt na een analyse van eigen data dat het aantal verzuimdagen door een bore-out in vier jaar ruim vervijfvoudigd is.
4 uur geleden