Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Derk Alssema gaat vooral de Goesenaren missen

Derk Alssema gaat vooral de Goesenaren missen

GOES - Zijn afscheid van de gemeente Goes is anders dan gedacht door het coronavirus. Derk Alssema vindt het jammer, omdat hij als wethouder altijd heeft genoten van het contact met de inwoners. "Maar er zijn op het moment belangrijkere zaken dan mijn afscheid."

Derk Alssema vertrekt begin april naar Gilze en Rijen, waar hij aan de slag gaat aan burgemeester. Hij beseft maar al te goed dat zijn eerste weken daar in het teken zullen staan van het coronavirus. Zo gaat zijn installatie niet door. “Maar als de koning mijn voordracht heeft goedgekeurd ben ik burgemeester”, legt hij uit. “De afgelopen jaren ben ik een wethouder geweest die de inwoners altijd heb opgezocht. Ik heb genoten van de persoonlijke contacten. Als burgemeester wil ik dat ook doen. De eerste weken zal dat niet kunnen, maar dan probeer ik op andere manieren met de inwoners in contact te komen. Ik merk nu al dat mensen uit Gilze en Rijen me benaderen via social media. Dat zal straks alleen maar meer gebeuren.”

Reacties

Alssema heeft vanaf de zomer een woning in Gilze en Rijen. Tot die tijd rijdt hij op en neer naar de Brabantse gemeente, die vooral bekend is dankzij het vliegveld. Hij laat Goes met pijn in zijn hart achter zich. Hij gaat vooral de Goesenaren missen, zegt hij. “Toen bekend werd dat ik zou vertrekken, ben ik overrompeld door de hoeveelheid reacties. Dat heeft me geraakt, omdat ik al die jaren in persoonlijke contacten heb geïnvesteerd”, zegt hij. “Goes is groot genoeg om mooie ambities te hebben en deze te realiseren en klein genoeg om iedereen te kennen waarmee je dat doet. Gilze en Rijen is vergelijkbaar. Dat past bij mij als persoon.”

Jeugdzorg

Toen Alssema in 2015 begon als wethouder wilde hij zich onder meer sterk maken voor goede jeugdzorg. “Hoe het Rijk op dit vlak financieel is omgesprongen met gemeenten is niet oké. Toch hebben wij ons keihard ingezet om ervoor te zorgen dat er geen kinderen tussen wal en schip zouden vallen.” Alssema is oprecht blij dat dat is gelukt. De jeugdzorg gaat hem aan het hart. “Ik ben heel jong de politiek ingegaan en heb mezelf op allerlei manieren kunnen ontwikkelen. Ik wil dat alle jongeren dat kunnen doen. Daarom heb ik me altijd vol overgave voor de jeugdzorg ingezet.”

Bedrijvenpark

Naast de jeugdzorg had Alssema ook onder meer sport en bewegen, economische zaken en ruimtelijke ordening in zijn portefeuille. Op dat laatste gebied heeft hij onder meer de aanleg van Bedrijvenpark Deltaweg voorbereid. “Dat gaat er komen en ik weet zeker dat dat veel gaat betekenen voor Goes.”

Hij laat Goes met een goed gevoel achter. “Ik ben veertien jaar actief geweest in de Goese politiek. Dan bouw je met veel mensen een band op. Ik wilde graag deze stap maken en vond dat ik dat op tijd moest doen, in een periode dat het goed gaat. Dat betekent automatisch dat het een beetje pijn doet. Dat hoort er helaas bij.” Hij kijkt uit naar zijn baan als burgemeester. “Ik heb me lang voorbereid op deze stap en wilde niet in elke gemeente aan de slag. Ik richtte mijn pijlen op Gilze en Rijen en ben ontzettend blij dat het is gelukt.”

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Zomer

Als burgemeester draag ik vaak een pak. Soms met en soms zonder stropdas, dat hoort er nu eenmaal bij. Meestal vind ik dat helemaal niet erg. Ik hoef 's ochtends nooit lang na te denken over wat ik aan moet en het staat netjes. Maar nu de zomer (eindelijk!) is begonnen, is het toch best warm.

5 uur geleden
Auto belandt in sloot bij eenzijdig ongeval op A58 bij Goes: Eén persoon gewond

GOES- Bij een eenzijdig ongeval op de A58 tussen Goes en 's-Heer Arendskerke is zondagmorgen een personenauto in de sloot beland. De auto raakte van de weg tussen de oprit bij knooppunt De Poel en het viaduct bij de Sinoutskerkseweg. Eén persoon raakte gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

8 uur geleden
Rubriek Albert Kort: Bevelandse jongens in dienst voor Napoleon

Wat zal er door de hoofden van al die Bevelandse jongens zijn gegaan toen ze in 1811 hoorden dat ze het leger van Napoleon in moesten? Was de Franse bezetting nog voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, met de invoering van de dienstplicht drong de 'grote' politiek je persoonlijk leven binnen. Iedere jongeman in 1788 geboren, moest zich bij de burgemeester melden. Niet iedereen moest in dienst. Napoleon had slechts een beperkt aantal jongens uit iedere streek nodig en wie dat waren, werd door het lot bepaald. De loting vond plaats in de dorpsherberg. Degenen die een laag nummer trokken waren de pineut. Tenzij ze werden afgekeurd, of een remplaçant vonden: een persoon die tegen betaling hun plaats wilde innemen. Of ze stonden te popelen om in 1812 met het leger naar Moskou te trekken, weten we niet. Sommigen zullen het als avontuur hebben gezien, maar er waren er ook, zoals Jan de Ruiter in zijn boek Geloot voor Napoleon schreef, die klachten simuleerden om maar uit dienst te blijven. Zoals twee jongens uit Krabbendijke en Yerseke, die zich zwakzinnig voordeden. Kennelijk met succes, want achter hun namen staat 'extreme debiliteit' vermeld. Zij hadden geluk, want we weten dat de oorlog in Rusland een regelrechte hel was. Met zware bepakking moesten de soldaten ruim 2500 kilometer afleggen. Zelden was er genoeg voedsel en door uitdroging was men vaak gedwongen de eigen urine op te drinken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloedige gevechten onderweg met de vijand. Slagvelden die na afloop vergeven waren van verminkte lijken met uitpuilende ingewanden en afgehakte ledematen. Zwaar gewonde soldaten die om hulp schreeuwden of om een genadeschot smeekten. Gewonden die zich onder de paarden probeerden uit te worstelen, maar die vaak door de paarden werden vermorzeld.

9 uur geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

1 dag geleden
Hulpdiensten bevrijden automobilist na ongeval op Europaweg Zuid

NIEUWDORP - Een automobilist kwam zaterdagochtend vast te zitten in zijn auto na een eenzijdig ongeluk op de Europaweg Zuid. Na een uur wisten de hulpdiensten het slachtoffer uit de auto te bevrijden. Daarna is hij met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Activiteiten voor kids tijdens het Vakantiefestival van Bibliotheek Oosterschelde

GOES - In de zomervakantie is er weer van alles te beleven in de Bibliotheek Oosterschelde. In verschillende vestigingen worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen tussen de 2 en 14 jaar. Van uitdagende workshops tot gezellige voorleesfeestjes: er is van alles te ontdekken.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Waar kijkt zij naar?

Komende weken zijn weer volop evenementen bij te wonen rond de Goese beschermheilige Maria Magdalena. Kijk op mariamagdalenagoes.nl voor het volledige programma. Ondertussen beschouwen wij deze Maria Magdalena. Zij staat niet bepaald op gelijke voet met ons, maar op zo'n zeven meter hoogte tegen de Heilige Maria Magdalenakerk aan, boven de ingang. Dus, voorbijlopers: kijk 's omhoog, want het is een fraai beeld. Het is van gietijzer, omstreeks 1890 gegoten in Noord-Frankrijk, naar een model van de Parijse beeldhouwer Thenon-Meunier. Het staat sinds 1908, toen deze kerk werd gewijd, op deze verheven plek. Eerder stond het in de kleine voorloper van deze kerk, op dezelfde plek. 

2 dagen geleden