
Denktank: zon en wind passeren fossiel in stroomproductie EU
BRUSSEL (ANP) - Met windmolens en zonnepanelen is in de eerste helft van 2024 meer elektriciteit opgewekt in de Europese Unie dan met fossiele brandstoffen. Zowel voor de EU als voor Nederland was dat voor het eerst in een aaneengesloten periode van zes maanden, meldt energiedenktank Ember in een rapport. De stroomproductie uit wind en zon groeide volgens Ember naar 30 procent van het Europese totaal. Fossiele brandstoffen zaten daar net onder: die waren goed voor 27 procent van alle opgewekte elektriciteit.
Vooral het steenkoolgebruik in de stroomsector nam fors af, met bijna een kwart ten opzichte van een jaar eerder. Het gebruik van aardgas om stroom op te wekken daalde met 14 procent. Het aantal windmolens en zonnepanelen groeide intussen hard door. Dertien EU-landen, waaronder dus Nederland, wekken inmiddels meer stroom op met wind en zon dan met fossiele brandstoffen. In Nederland zijn de afgelopen jaren veel nieuwe windparken op de Noordzee gebouwd. Het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen is hier per hoofd van de bevolking gerekend zelfs uitgegroeid tot het hoogste ter wereld.
Ook in Duitsland, België en Hongarije passeerden zon en wind de fossiele brandstoffen in de elektriciteitssector. Spanje behaalde een andere mijlpaal: daar werd in de maand mei voor het eerst meer dan de helft van alle stroom opgewekt met windmolens en zonnepanelen.
"Met de groei van zon en wind wordt de rol van fossiele energie steeds kleiner", concludeert analist Chris Rosslowe van Ember. "We zijn getuige van een historische verschuiving in de energiesector, die zich snel voltrekt." Die snelheid wil de EU er graag inhouden, zowel om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen als om de rol van Russisch gas over te nemen. Nadat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, hebben EU-landen hun import van Russisch gas fors verlaagd, al komt nog steeds vloeibaar gemaakt gas (lng) uit Rusland naar de EU.
De cijfers uit het dinsdag verschenen rapport gaan alleen over de stroomsector. Die verduurzaamt snel dankzij zon en wind. In andere delen van de energiesector gaat het langzamer. Zo zijn de industrie en warmte-opwekking nog voor een groot deel afhankelijk van aardgas en draait de staalproductie bij bedrijven als Tata Steel IJmuiden nog steeds op steenkool, al zijn er plannen om op langere termijn over te schakelen op waterstof.
Meer uit Financieel
ROTTERDAM (ANP) - De NAVO-top in Den Haag van volgende week is ook voor bedrijven in de Rotterdamse haven van belang. Volgens Deltalinqs, de belangenbehartiger van de Rotterdamse havenbedrijven, zijn bij hogere defensiebestedingen namelijk ook extra investeringen nodig in een sterke infrastructuur en weerbaarheid van de haven tegen nieuwe dreigingen zoals grote cyberaanvallen.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Veetransporteurs moeten dit weekend maatregelen nemen in verband met het warme weer, heeft brancheorganisatie Vee & Logistiek vrijdag gemeld. Op zaterdag en zondag worden temperaturen van 27 graden of hoger verwacht in De Bilt. Daarom treedt een hitteprotocol in werking. De brancheclub roept leden op transporten te plannen op koelere momenten van de dag, zoals vroeg in de ochtend of later op de avond.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak veerde vrijdag weer wat op, na de verliesbeurt een dag eerder. De vraag of de Verenigde Staten Israël zouden gaan helpen bij het bombarderen van Iraanse atoomfaciliteiten, hield de beurzen de afgelopen dagen in de greep. De Amerikaanse president Donald Trump lijkt de onderhandelingen met Iran echter meer tijd te geven.
3 uur geledenCANBERRA (ANP/BLOOMBERG) - Australië is een stap dichter bij een verbod op sociale media voor kinderen en tieners jonger dan 16 jaar. De overheid in het land heeft een belangrijke proef afgerond. Hieruit blijkt dat het technisch mogelijk is om de leeftijd van gebruikers te controleren en dit in bestaande diensten te integreren.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese webshop Temu heeft opnieuw flink minder verkocht in de Verenigde Staten, ondanks de handelsovereenkomst die China en de VS in mei wisten te bereiken. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse van creditcard- en betaalpasgegevens in de VS.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - EU-lidstaten mogen niet langer aankopen doen van medische producten uit China van boven de 5 miljoen euro. Dat heeft de Europese Commissie besloten in reactie op de uitsluiting van medische producten uit de EU door China in onder meer Chinese overheidscontracten, laat ze weten in een verklaring.
4 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijs ging vrijdag omlaag na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om een beslissing over een Amerikaanse aanval op Iran twee weken uit te stellen. Op donderdag steeg de olieprijs juist nog flink door zorgen over directe betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de aanvallen van Israël op Iraanse nucleaire faciliteiten en verstoringen door het conflict op de wereldwijde oliemarkt.
4 uur geleden