Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank: wereldhandel neemt al af door oorlog in Oekraïne

Denktank: wereldhandel neemt al af door oorlog in Oekraïne

KIEL (ANP/BLOOMBERG) - Bijna alle economieën in de wereld laten al een afname zien van de internationale handel als gevolg van de verstoringen die worden veroorzaakt door de Russische oorlog in Oekraïne. Dat meldt de Duitse denktank Kiel Institute for the World Economy in een nieuw rapport.

Volgens het onafhankelijke economisch onderzoeksinstituut wordt zoals verwacht Rusland het meest getroffen door de sancties. De export van het land is in februari naar verwachting met bijna 12 procent afgenomen ten opzichte van een maand eerder.

De Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, zagen afgelopen maand een exportdaling van 3,9 procent en de uitvoer van de Europese Unie nam met 2,8 procent af. De export van Duitsland, de grootste Europese economie, zakte volgens het rapport met 3,8 procent.

Voorproefje

China boekte nog een lichte exportgroei van 0,3 procent, maar de Chinese uitvoer zou volgens de denktank in komende tijd bemoeilijkt kunnen worden door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus in de regio.

"De cijfers van februari geven een voorproefje van de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne", zei Vincent Stamer, samensteller van de handelsindicator van het Kiel Institute. "Verscherpte douanecontroles om de naleving van sancties tegen Rusland te controleren, kunnen bovendien leiden tot vertragingen in de maritieme handel."

Containerschepen

Oekraïne is in de cijfers samen met andere leden, behalve Rusland, opgenomen in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Deze groep van oud-Sovjetlanden, die is ontstaan na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991, kende een exportdaling van 4 procent en een importstijging van 2,3 procent.

Uit positiegegevens van containerschepen blijkt dat Oekraïne grotendeels is afgesneden van de internationale maritieme handel. "Geen enkel groot containerschip heeft Odessa aan de Zwarte Zee, de belangrijkste haven van het land, aangedaan sinds de invasie op 24 februari begon", aldus de denktank.

Meer uit Financieel

Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

22 minuten geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

9 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

12 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

14 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

15 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

17 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

17 uur geleden