
Denktank: olie- en gassector drijft verder af van klimaatdoelen
LONDEN (ANP) - De klimaatambities van grote olie- en gasbedrijven als Shell, BP, ExxonMobil en TotalEnergies gaan achteruit, stelt denktank Carbon Tracker. De toekomstplannen van de grote spelers in de sector zijn daardoor nu nog minder in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs dan voorheen, concludeert de non-profitorganisatie in een analyse.
"Bedrijven die hun olie- en gasproductie uitbreiden, gokken er in feite op dat de wereld de klimaatdoelen van Parijs niet zal halen", zeggen de opstellers van het rapport. Ze wijzen erop dat het ene na het andere bedrijf klimaatambities heeft afgezwakt. Dat gebeurde onder meer in navolging van de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten. Onder het motto "drill baby, drill" heeft hij een soepeler regime aangekondigd voor de winning van fossiele brandstoffen.
Het is niet de enige factor van belang. Carbon Tracker wijst erop dat ook de oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert een negatieve impact heeft op de klimaatimpact van de sector. Bedrijven als Shell zetten bijvoorbeeld meer in op vloeibaar gemaakt gas (lng), omdat daar in Europa veel meer vraag naar is sinds de import van gas uit Rusland is gekelderd. BP schroefde onlangs nog eerder geformuleerde duurzame doelstellingen terug. Dat levert het bedrijf nu een 'F' als beoordeling op, terwijl het eerder een 'D' kreeg van dezelfde onderzoekers.
Ook Shell scoort een 'F', op een schaal waarin 'A' het meest klimaatvriendelijk is en 'H' het minst. Vier bedrijven kregen die laagste beoordeling, waaronder het Amerikaanse ConocoPhillips. Het Spaanse olie- en gasbedrijf Repsol scoorde als enige een D. Geen enkel bedrijf scoorde hoger dan dat.
Projecten die olie- en gasbedrijven nog willen opstarten, zijn volgens Carbon Tracker eerder in lijn met een opwarming van 1,7 tot 2,4 graden tegen het einde van deze eeuw, dan met de internationaal afgesproken grens van 1,5 graden ten opzichte van de pre-industriële tijd. In het Klimaatakkoord van Parijs spraken leiders eind 2015 af de temperatuurstijging op aarde "ruim onder de 2 graden" te houden en liefst onder de 1,5 graden. Op recentere klimaattoppen erkenden alle landen dat de gevolgen van klimaatverandering veel groter en ingrijpender worden als de 1,5 graden wordt overschreden.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
58 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
3 uur geleden