
Denktank: flink minder oliewinning Shell tegen opwarming aarde
LONDEN (ANP) - Het niet openen van nieuwe locaties voor olie- en gaswinning zou voor het Brits-Nederlandse Shell in 2030 bijna een halvering van de huidige productie betekenen. Dat komt naar voren uit een doorberekening van de financiële denktank Carbon Tracker van het advies van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) om te stoppen met 'nieuw' gas en 'nieuwe' olie om aan klimaatdoelen te voldoen. Volgens de onderzoekers handelen de grootste oliebedrijven nog niet naar dat voorstel.
De productie van de helft van de veertig grootste beursgenoteerde olie- en gasbedrijven zou binnen tien jaar minstens halveren als het IEA-advies wordt nageleefd, zegt de denktank. De afschaling van 44 procent bij Shell zou daarmee kleiner zijn dan bij veel andere bedrijven, maar groter dan bij het Britse BP (33 procent), het Amerikaanse ExxonMobil (33 procent) en het Franse TotalEnergies (30 procent).
De meeste grote schalieoliebedrijven zouden hun huidige productie met meer dan 80 procent zien afnemen in 2030.
Saudi Aramco
Het IEA meldde afgelopen mei dat olie- en gasbedrijven geen nieuwe velden meer zouden moeten ontginnen om - zoals in 2015 in Parijs is afgesproken - de opwarming van de aarde te beperken tot het liefst 1,5 graden en maximaal 2 graden. Daarmee zouden oliebedrijven afhankelijk worden van locaties die zij nu al hebben, maar die raken leeg.
Alleen het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco zou de productie zien toenemen, omdat zijn bestaande locaties nog ruimte geven voor het winnen van meer olie en gas.
Kapitaalvernietiging
De denktank waarschuwt investeerders in de bedrijven voor kapitaalvernietiging als de huidige investeringen in 'nieuw' gas en olie worden doorgezet. Carbon Tracker zegt dat de fossiele brandstoffen binnenkort minder gewild zullen zijn door een toenemend aanbod van duurzame energiebronnen.
De rechtbank in Den Haag bepaalde in mei dat Shell zijn eigen CO2-uitstoot in 2030 netto met 45 procent moet hebben verminderd. Daarnaast moet het bedrijf zich volgens de rechter inspannen om ook de uitstoot van leveranciers en klanten met dat percentage te doen verminderen.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
1 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
3 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
17 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
18 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
23 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
1 dag geleden