
Interim-bestuur van FNV weggestuurd
UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
Het is onduidelijk wie hen nu gaat vervangen, geeft Judith Westhoek van de interne vakbond FNV Personeel aan. Volgens haar wil het Ledenparlement dat de eerder uitgestelde verkiezingen voor een nieuw bestuur toch weer op 11 juli worden gehouden. Ze noemt de gang van zaken "bizar".
Ger Moeken van het Ledenparlement meldt dat komende week een tijdelijk bestuur wordt aangesteld dat de verkiezingen moet voorbereiden. Hij geeft aan dat het interim-bestuur "een andere rol" had. Volgens Moeken is het noodzakelijk dat op korte termijn er weer een volwaardig bestuur is "om in economisch roerige tijden de belangen van werknemers, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden optimaal te behartigen".
Druk
Het is al langer onrustig binnen de vakbond na een vermeende valse integriteitsmelding over toenmalig vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. Eind februari besloten het Ledenparlement, de raad van toezicht en het toenmalige bestuur dat er vanwege de onrust een interim-bestuur moest komen.
Westhoek denkt dat de raad van toezicht druk heeft uitgeoefend op het Ledenparlement om het interim-bestuur weg te sturen om verkiezingen in juli mogelijk te maken. Het interim-bestuur was juist voorstander van uitstel van de verkiezingen in afwachting van lopende onderzoeken naar de integriteit en het handelen van bestuurs- en rvt-leden.
Onaanvaardbaar
"Nu dreigt er alsnog een besmette verkiezing plaats te vinden. Waarom niet wachten totdat de onderste steen boven is?", vraagt Westhoek zich af. FNV Personeel zegt geen enkel vertrouwen meer te hebben in de rvt. "Het is onaanvaardbaar dat de raad van toezicht blijft doorgaan met het creëren van deze onrust zonder duidelijke oplossing."
Het parlement en de rvt willen zich volledig focussen op de komende verkiezingen, stelt Moeken. Volgens hem zijn de vakbondsleden "straks prima in staat" om op "democratische wijze, een nieuw sterk bestuur te kiezen".
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
2 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
2 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden