Denemarken ziet af van Janssen in vaccinatieprogramma
KOPENHAGEN (ANP) - Het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is geschrapt uit het officiële vaccinatieprogramma van Denemarken. De Deense autoriteiten hebben besloten af te zien van de inzet van het middel omdat het in zeldzame gevallen bloedstolsels kan veroorzaken.
Volgens de krant Ekstra Bladet wordt het echter mogelijk je vrijwillig te laten inenten met Janssen of met AstraZeneca. Met dat laatste middel was Denemarken gestopt nadat er bij een paar mensen na vaccinatie vergelijkbare bloedproblemen waren opgetreden.
Het was eigenlijk de bedoeling dat het Janssen-vaccin een grote rol zou hebben bij het inenten van de bevolking, ook omdat er maar een prik nodig is. De autoriteiten hadden van Janssen de meeste doses besteld. Er wordt dan ook gevreesd voor een vertraging bij het vaccineren. Met Janssen had vooral de inenting van jongere Denen versneld moeten worden.
In Nederland wordt het vaccin van Janssen uit Leiden wel gebruikt. De eerste groepen die het middel krijgen zijn ziekenhuismedewerkers en cliënten en medewerkers van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het coronadashboard van de overheid schat dat tot nu toe bijna 40.000 mensen dat vaccin toegediend hebben gekregen. In de loop van deze week moet dit stijgen naar ruim 80.000 en eind mei zouden al bijna 160.000 Nederlanders het Janssen-vaccin moeten hebben gekregen. Janssen zou in de maanden april, mei en juni zo'n 3 miljoen doses moeten leveren, genoeg om evenveel mensen te vaccineren.
Meer uit Gezond
HAMBURG (ANP/DPA) - Twee personen die woensdag uit een trein in Hamburg werden gehaald om vermoedelijke besmettingen met het dodelijke marburgvirus, zijn negatief getest op het virus. De autoriteiten in Hamburg hebben dat donderdag bekendgemaakt.
48 minuten geledenDORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen, klagen gezondheidsorganisaties en artsen. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.
3 uur geledenBEIROET (ANP) - Het wordt voor hulpverleners in Libanon steeds gevaarlijker om slachtoffers van het recent opgelaaide geweld te helpen. Vooral in het zuiden van het land, waar Israël een grondoffensief is begonnen, en in regio's die gebombardeerd worden staat de hulpverlening onder druk, zegt Lotte Ruppert, hoofd van de noodhulpoperatie van het Internationale Rode Kruis in Libanon. Volgens Ruppert is ook meer geld nodig om alle ontheemden en gewonden van hulp te kunnen blijven voorzien.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De reistijd naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulpafdeling is maar "beperkt" toegenomen na de sluiting van achttien van die afdelingen tussen 2011 en 2022. Dat staat in een onderzoek dat minister Fleur Agema (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de meeste gevallen kwamen er enkele minuten bij.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland doneert 13.200 vaccins tegen mpox aan gebieden in Afrika die door het virus getroffen zijn. Nadat de Kamer het kabinet daar in een motie om had gevraagd, heeft minister Fleur Agema (Volksgezondheid) opdracht gegeven om de vaccins beschikbaar te stellen, schrijft ze in een brief. "De overdracht zal zo snel mogelijk plaatsvinden."
20 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Steeds meer mensen lopen het coronavirus op nu de herfst is begonnen. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is gestegen naar het hoogste niveau sinds begin januari. Een zomergolf in juli is overtroffen.
20 uur geleden