Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Haag: Extinction Rebellion mag binnen de regels actievoeren

Den Haag: Extinction Rebellion mag binnen de regels actievoeren

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag gaat de demonstraties van klimaatactiegroep Extinction Rebellion komende week zo veel mogelijk faciliteren. Wel moeten de acties ordelijk verlopen, mogen de demonstranten geen wegen of kruisingen blokkeren of gebouwen bekladden of beklimmen. Als dat toch gebeurt of als er zich andere "wanordelijkheden" voordoen, dan treedt de politie op.

"Het demonstratiebeleid in Den Haag is gericht op mogelijk maken, niet op beperken. Dit geldt voor aangekondigde demonstraties, maar, indien mogelijk, ook voor niet aangekondigde demonstraties." Wel staat volgens de gemeente de veiligheid van politiemensen, omstanders en de demonstranten zelf voorop. Zo moeten wegen vrij blijven voor hulpdiensten.

De actievoerders willen maandag tot en met vrijdag in Den Haag (blokkade)acties voeren, zowel met "een legaal programma" als met "disruptieve acties". Onder meer met een blokkade op het kruispunt tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat willen ze "eisen dat de overheid Nederland in 2025 klimaatneutraal maakt op een rechtvaardige manier".

Volgens de gemeente zijn er drie acties aangekondigd op woensdag, donderdag en vrijdag. Over de andere acties weigert de groep informatie te geven, aldus de gemeente. Komende woensdag wil de groep door het centrum van Den Haag lopen, in de buurt van het Lange Voorhout, niet ver van het Binnenhof. Een dag later lopen de demonstranten een grotere ronde door het centrum van Den Haag. De route van vrijdag is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Planetarium Franeker

FRANEKER (ANP) - Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

42 minuten geleden
Rutte: niet verwachting dat energieprijzen gaan stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat de energieprijzen de komende tijd gaan stijgen. Om die reden is het niet nodig om, net zoals een jaar geleden, een prijsplafond op te stellen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

45 minuten geleden
Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze op dit moment wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

1 uur geleden
Wiet via satelliet in Limburgse maisvelden opgespoord

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.

1 uur geleden
Overijssel krijgt handhavingsverzoek om bomenkap stil te leggen

ZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.

1 uur geleden
Amsterdam neemt extra maatregelen wegens achterblijven woningbouw

AMSTERDAM (ANP) - In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.

2 uur geleden
Commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

ARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

4 uur geleden