Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstraties tegen coronapaspoort in enkele steden

Demonstraties tegen coronapaspoort in enkele steden

STEENWIJK/BREDA (ANP) - In Steenwijk zijn zaterdagmiddag vier betogers aangehouden tijdens een demonstratie tegen het coronapaspoort. Zij belemmerden volgens de politie agenten in hun werk en weigerden zich te legitimeren. De bijna honderd betogers trokken door Steenwijk met spandoeken waarop leuzen stonden als Maak van Nederland geen China.

In Breda hebben zaterdagmiddag een paar honderd mensen meegelopen in een demonstratieve optocht tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Ze kwamen samen op het Chasséveld. De betogers keerden zich vooral tegen de strenge maatregelen die nog steeds gelden voor evenementen en in de horeca. Dat de sluitingstijd in de horeca voorlopig 00.00 uur (middernacht) blijft, vinden veel demonstranten onterecht en onnodig.

De actiedag in Breda krijgt nog een staartje: veel horeca blijft in de nacht van zaterdag op zondag uit protest tot 00.45 uur open, dus drie kwartier langer dan volgens de huidige coronamaatregelen is toegestaan. Het gemeentebestuur heeft daar toestemming voor gegeven.

In Den Haag demonstreerden ook enkele honderden mensen tegen het coronatoegangbewijs dat vanaf zaterdag geldt. De tocht begon op het Malieveld en ging via de Hofvijver naar Plein 1813 en vice versa. Betogers droegen spandoeken bij zich met teksten als Gebruik je IQ in plaats van je QR. Er zijn geen berichten over arrestaties in Den Haag.

Meer uit Binnenland

Kort geding over inreisverbod van complotdenker David Icke

HAARLEM (ANP) - Bij de rechtbank in Haarlem dient vrijdag een kort geding over het inreisverbod dat de IND heeft opgelegd aan David Icke. De Britse antisemitische complotdenker wil dat het inreisverbod van tafel gaat.

1 uur geleden
Kamer botst met minister over fonds klokkenluiders en sancties

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) is stevig in aanvaring gekomen met de Tweede Kamer over een fonds voor klokkenluiders en sancties voor bedrijven die klokkenluiders het leven zuur maken. Een Kamermeerderheid wil beide nu in de wet regelen, maar de minister vindt het daarvoor te vroeg. Ze wil beide voorstellen wel onderzoeken en wellicht later opnemen in een nieuw wetsvoorstel, zei ze tijdens de behandeling van het wetsvoorstel dat klokkenluiders beter moet beschermen.

3 uur geleden
Surinaamse stichtingen naar rechter om excuses slavernijverleden

HAARLEM (ANP) - Vijf Surinaamse stichtingen in Nederland spannen een kort geding aan over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. De stichtingen eisen dat op 19 december nog geen excuses worden gemaakt, bevestigt advocate Joancy Breeveld na berichtgeving door Trouw.

3 uur geleden
CBS: afgelopen maand 10 procent meer sterfgevallen dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - In de afgelopen maand zijn 10 procent meer mensen overleden dan op basis van cijfers uit eerdere jaren te verwachten zou zijn. Dat zijn in totaal 1400 sterfgevallen meer dan verwacht, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze zogeheten oversterfte lag in november wel weer lager dan in oktober. Toen lag het aantal sterfgevallen 16 procent hoger dan wanneer de werkelijkheid zich naar de statistische modellen had gedragen.

5 uur geleden
Grote brand in loods in Zuid-Hollandse Ter Aar geblust

TER AAR (ANP) - In het Zuid-Hollandse Ter Aar heeft donderdagavond een brand gewoed in een grote loods aan de Geerweg. De veiligheidsregio meldde rond 22.45 dat het vuur onder controle is. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

5 uur geleden
Halsema: lessen van de Decembermoorden nog steeds belangrijk

AMSTERDAM (ANP) - De lessen van de Decembermoorden zijn na veertig jaar nog steeds belangrijk. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking in de hoofdstad. Het is donderdag precies vier decennia geleden dat in Suriname vijftien politieke tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse werden gedood.

9 uur geleden
Waarschuwingen voor mist en gladheid in delen van Nederland

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt donderdagavond voor dichte mist in voornamelijk het noorden van het land. Voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt code geel. Ook kan het plaatselijk glad zijn op de weg omdat het op sommige plekken is gaan vriezen. Verwacht wordt dat in de loop van de avond en nacht ook andere delen van het land te maken krijgen met mist en gladheid.

10 uur geleden