Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Volendam voorbij

Demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Volendam voorbij

VOLENDAM (ANP) - Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zaterdagmiddag korte tijd gedemonstreerd in Volendam tegen Zwarte Piet en "structureel racisme" in het dorp. De politie en boa's beëindigden de demonstratie, die niet was aangemeld bij de gemeente, zei burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam.

In een verklaring over het KOZP-protest zei ze dat iedereen zijn mening mag uiten, maar dat onaangekondigde demonstraties niet zijn toegestaan. Ook nam ze afstand van dorpsgenoten die de demonstranten belaagden met eieren, vuurwerk en oliebollen. Volgens KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie zijn de demonstranten lastiggevallen door "zeker vierhonderd" Volendammers.

De politie hield de groepen uit elkaar. De sfeer was even grimmig. Volgens Afriyie zijn er enkele ramen van de bussen beschadigd. De politie kon aantallen demonstranten en Volendammers die hen belaagden niet bevestigen.

Sinterklaasintocht

Agenten begeleidden de enkele tientallen demonstranten weer hun eigen (twee) bussen in, die ook werden bekogeld met eieren en oliebollen. De bussen zijn rond 13.00 uur weggereden uit het dorp onder politiebegeleiding. De actie was daarmee voorbij, bevestigt KOZP.

"Hoewel er in de afgelopen tien jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is, en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds pekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt", staat in een verklaring van de actievoerders, voorafgaand aan de demonstratie.

Eerder gelastte KOZP een demonstratie in Volendam af. Ze wilden daar toen demonstreren bij de sinterklaasintocht. Volgens Afriyie liet de burgemeester de nacht ervoor weten dat de intocht niet door zou gaan. KOZP zag daarop af van demonstreren, maar kwam er later achter dat er wel een "soort parade" in Volendam aan de gang was.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Farmer. 1 maand geleden
Ik kan eigenlijk enig leedvermaak niet onderdrukken. Oliebollen en eieren tegen demonstranten die geen vergunning hadden om te demonstreren. I.p.v. de knuppel van de politie nu eens oliebollen, het zal waarschijnlijk effectiever zijn geweest. Natuurlijk zullen de oliebollen uitdelers door de linkse media (dus eigenlijk de gehele Nederlandse media) wel weer geframed worden. Het blijft komisch en ik kan het nog waarderen ook.
bung 87 1 maand geleden
die "kick-out-zwarte-pieten" moet j e het land uittrappen. ik ben met sjors en sjimmy van de rebellenclub opgegroeid en discriminatie was een onbekend woord. met de multi-culti is het gedonder begonnen en wordt ZELFS een kinderfeestje rassisties genoemd--wat ben ik toch blij met dat multi culti gedoe: NIET dus. het waterkanon er op!!
J. Davidse. 1 maand geleden
@Braspenning: U spreekt hopelijk toch over die KOPZ-extremisten en niet over Volendammers die hun eigen dorp en leefwijze verdedigen tegen opruiende zwarte piet haters? Die Jerry is een grote oproerkraaier die hoog op de lijst van gezochte terroristen hoort. Gajus van het laagste soort.
Braspenning 1 maand geleden
Gelijk neer knuppelen die klootzakken

Meer uit Binnenland

Docent Groningse universiteit toch geschorst om complottheorieën

GRONINGEN (ANP) - Een universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die zou hebben geprobeerd leerlingen te overtuigen van allerlei complottheorieën mag voorlopig toch geen les meer geven. Eerder zei de universiteit nog dat de docent alleen zijn vak over kritisch denken niet meer mocht geven, maar andere lessen wel.

3 uur geleden
Bezetters bos naast VDL Nedcar brengen nacht in bomen door

BORN (ANP) - De naar schatting twintig bezetters van een bos naast VDL Nedcar brengen de nacht van vrijdag op zaterdag in de bomen door. Ze liggen in hangmatten, hoog in de bomen, en zijn niet van plan het bos te verlaten, lieten ze vrijdag weten. De activisten gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ze gaan naar eigen zeggen pas weg als ze de garantie krijgen dat het bos niet gekapt wordt.

4 uur geleden
COC Nederland tegen minister: kom dit jaar met meerouderschapswet

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland wil dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) dit jaar een meerouderschapswet presenteert. De belangenorganisatie van de lhbti-gemeenschap pleit daar mede namens vier andere organisaties voor in een brief aan de nieuwe minister.

4 uur geleden
Gewonde door lekkage zwavelzuurfabriek op Chemelot in Geleen

GELEEN (ANP) - Door een lekkage in een zwavelzuurfabriek op industrieterrein Chemelot in Geleen is vrijdagavond iemand gewond geraakt. De gewonde, een medewerker van Chemelot, is met brandwonden naar een ziekenhuis in Aken (Duitsland) gebracht, maakte een woordvoerder van de brandweer bekend.

5 uur geleden
Geen vervolging Kaag na aangiften om 'financiering terrorisme'

DEN HAAG (ANP) - De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee aangiften gedaan toen zij nog minister van Buitenlandse Handel en van Buitenlandse Zaken was. De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft daarop een oriënterend onderzoek naar ambtsmisdrijven gedaan. Maar daaruit "zijn geen aanknopingspunten aangetroffen die een strafrechtelijk opsporingsonderzoek kunnen dragen", laat justitieminister Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer weten.

5 uur geleden
Kabinet: zorgen om mogelijke fraude compensatie toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt zich zorgen over signalen die het krijgt van fraude bij het aanvragen van compensatie in de toeslagenaffaire. Onder anderen medewerkers van de Belastingdienst, de afdeling Toeslagen en gemeenten waarschuwen voor sommige aanvragers die fraude plegen om zo meer compensatie te krijgen, meldt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Man die met fakkel voor huis Sigrid Kaag stond in hoger beroep

DEN HAAG (ANP) - De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep. Dat bevestigt zijn advocaat na berichtgeving door NOS. De 29-jarige Amsterdammer Max van den B. kreeg van de politierechter zes maanden cel.

6 uur geleden