Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstranten tegen militair bewind Soedan weer de straat op

Demonstranten tegen militair bewind Soedan weer de straat op

KHARTOEM (ANP/AFP) - Duizenden demonstranten zijn zaterdag op enkele plaatsen in de Soedanese hoofdstad Khartoem opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de plegers van de staatsgreep in het Afrikaanse land. Eerder werden de protesten tegen de militaire coup bloedig neergeslagen met minstens negen doden en 170 gewonden tot gevolg.

De demonstranten riepen in de straten van Khartoem leuzen als 'Nee tegen het militaire bewind' en 'Wij gaan door op de weg naar democratie'. Anderen droegen posters met daarop een foto van de afgezette premier Abdullah Hamduk en daaronder de tekst 'Geef niet op'.

VN-chef António Guterres roept de militairen op de protesten toe te staan en terughoudend te zijn met geweld. De Amerikaanse minister Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) schreef op Twitter: "Elke vorm van geweld tegen vreedzame demonstranten is onacceptabel."

Noodtoestand

Het leger in Soedan, een van de grootste landen in Afrika, pakte maandag premier Hamduk op en riep de noodtoestand uit. Verder werden politici en activisten die een belangrijke rol speelden in de overgangsregering gearresteerd. Hamduk, die enige tijd na zijn arrestatie naar huis mocht, was de leider van de coalitie van burgers en militairen die het land zou moeten leiden naar vrije verkiezingen. Omar al-Bashir, die Soedan dertig jaar lang met harde hand regeerde, werd na massaprotesten in 2019 afgezet.

Generaal Abdel Fatah al-Burhan, leider van de junta, zegt van plan te zijn komende week een nieuwe regeringsleider aan te wijzen. Volgens hem dreigde Soedan op een burgeroorlog af te stevenen en was hij daarom genoodzaakt iets te ondernemen. Hij zei eerder dat hij geen staatsgreep heeft gepleegd, maar zich enkel inspant om het land op de weg naar een democratische overgang te houden.

De VN-Veiligheidsraad heeft de militaire machthebbers opgeroepen de door burgers geleide overgangsregering te laten terugkeren en alle gevangenen onmiddellijk vrij te laten. De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen beschouwen Hamduk en zijn regeringsleden als de rechtmatige leiders van Soedan. De Wereldbank heeft de financiële hulp voorlopig opgeschort.

Meer uit Buitenland

EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

1 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

5 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

5 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

6 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

6 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

7 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

7 uur geleden