Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten VS: Trump wist van premies voor doden VS-militairen

Democraten VS: Trump wist van premies voor doden VS-militairen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Volgens de Democraten, de politieke tegenstanders van de Amerikaanse president Trump, moet de president hebben geweten dat Rusland geld betaalde om Amerikaanse troepen in Afghanistan te laten vermoorden. Moskou zou de radicaalislamitische Talibanrebellen premies hebben gegeven om militairen uit te schakelen van de troepen die onder leiding stonden van de Verenigde Staten.

Trump moet op zijn minst op de hoogte zijn geweest van de aantijgingen, aldus de Democraten na een informatiebijeenkomst in het Witte Huis. De president noemde het in het openbaar een broodjeaapverhaal, zei de Democratische voorman Hoyer. Maar volgens hem is tijdens de briefing van het Witte Huis niet gezegd dat de informatie ongeloofwaardig was. De Democraten willen nu dat het hele parlement wordt geïnformeerd.

De Democratische uitdager van Trump bij de verkiezingen in november, Joe Biden, overweegt een geheime briefing over de affaire aan te vragen. Hij reageert op onthullingen van The New York Times dat de president in februari schriftelijk zou zijn geïnformeerd.

Data onderschept

Volgens de krant hebben Amerikaanse functionarissen elektronische data onderschept van grote financiële transfers naar de Taliban. Het geld kwam van een bankrekening die door de Russische militaire inlichtingendienst werd gecontroleerd. De Amerikaanse analisten zagen daarin bewijs voor hun conclusie dat Rusland heimelijk premies bood voor het doden van Amerikaanse militairen en coalitietroepen in Afghanistan.

De president had zondag gezegd dat hij nooit op de hoogte was gebracht over de Russische premies. Volgens regeringsfunctionarissen waren de geheime diensten het niet eens of de vergaarde informatie klopte. The Washington Post had gemeld dat Rusland beloningen zou hebben beloofd aan Talibanstrijders die Amerikaanse militairen doodden.

Rusland ontkent dat het de Afghaanse Talibanstrijders geld heeft aangeboden voor het vermoorden van Amerikaanse soldaten. Het Kremlin deed de beschuldigingen af als "leugens". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de Taliban gewaarschuwd geen aanvallen uit te voeren op Amerikaanse troepen. Hij belde daarover maandag met een vertegenwoordiger van de Taliban. Een woordvoerder van de Afghaanse strijdgroep stelde dat ze zich houden aan afspraken van eerder dit jaar om zich terughoudend op te stellen. De groep zou geen Amerikanen of vertegenwoordigers van andere landen aanvallen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Winkelend publiek moet in Engeland vanaf 24 juli mondkapje dragen

LONDEN (ANP) - De Britse regering stelt het dragen van een mondkapje in de winkel en supermarkt in Engeland vanaf 24 juli verplicht. Hiermee hoopt de regering van premier Boris Johnson een nieuwe verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt het bureau van de premier.

41 minuten geleden
Trump: ik heb een goede relatie met medisch topadviseur Fauci

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft benadrukt een prima relatie te hebben met zijn medische topadviseur Anthony Fauci. "Ik vind hem een erg aardige persoon, al ben ik het niet altijd met hem eens", zei de president na berichten dat het Witte Huis heeft geprobeerd Fauci via de media te ondermijnen.

3 uur geleden
'FBI moest deur Epstein-vertrouweling Maxwell openbreken'

NEW YORK (ANP/AFP) - Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell weigerde mee te werken toen de FBI voor haar deur stond. Agenten moesten daardoor haar voordeur openbreken, zeggen aanklagers in rechtbankdocumenten.

3 uur geleden
'Latijns-Amerika meldt nu meer coronadoden dan Noord-Amerika'

SANTIAGO (ANP/RTR) - Het dodental door het coronavirus ligt in Latijns-Amerika voor het eerst hoger dan in Noord-Amerika. Persbureau Reuters becijferde dat Latijns-Amerikaanse landen samen 144.680 sterfgevallen hebben gemeld. Dat zijn er bijna 1000 meer dan in de Verenigde Staten en Canada.

3 uur geleden
Slachtoffers Weinstein maken bezwaar tegen miljoenenschikking

NEW YORK (ANP/RTR) - Zes vrouwen die zeggen te zijn misbruikt door Harvey Weinstein, hebben bij een rechtbank in New York bezwaar gemaakt tegen een miljoenenschikking. Die moet slachtoffers van de gevallen filmproducent het recht geven duizenden dollars aan compensatie te claimen.

5 uur geleden
Merkel verwacht nog geen akkoord over coronahulp Europa

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse regeringsleider Angela Merkel verwacht nog geen akkoord over het geplande Europese coronaherstelfonds en de Europese begroting voor de komende jaren. De bondskanselier zei niet te kunnen garanderen dat de Europese leiders eind deze week een overeenkomst bereiken op een top in Brussel, gezien de verschillen.

7 uur geleden
Rechter blokkeert eerste executies door regering-Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechtbank in Washington heeft op het laatste moment de uitvoering van de eerste executies door de regering-Trump geblokkeerd. Het gaat om vier moordenaars die ter dood zijn veroordeeld door een nationale (federale) rechtbank. Het zouden de eerste executies op federaal niveau zijn geweest sinds 2003.

9 uur geleden