Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten VS: Trump wist van premies voor doden VS-militairen

Democraten VS: Trump wist van premies voor doden VS-militairen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Volgens de Democraten, de politieke tegenstanders van de Amerikaanse president Trump, moet de president hebben geweten dat Rusland geld betaalde om Amerikaanse troepen in Afghanistan te laten vermoorden. Moskou zou de radicaalislamitische Talibanrebellen premies hebben gegeven om militairen uit te schakelen van de troepen die onder leiding stonden van de Verenigde Staten.

Trump moet op zijn minst op de hoogte zijn geweest van de aantijgingen, aldus de Democraten na een informatiebijeenkomst in het Witte Huis. De president noemde het in het openbaar een broodjeaapverhaal, zei de Democratische voorman Hoyer. Maar volgens hem is tijdens de briefing van het Witte Huis niet gezegd dat de informatie ongeloofwaardig was. De Democraten willen nu dat het hele parlement wordt geïnformeerd.

De Democratische uitdager van Trump bij de verkiezingen in november, Joe Biden, overweegt een geheime briefing over de affaire aan te vragen. Hij reageert op onthullingen van The New York Times dat de president in februari schriftelijk zou zijn geïnformeerd.

Data onderschept

Volgens de krant hebben Amerikaanse functionarissen elektronische data onderschept van grote financiële transfers naar de Taliban. Het geld kwam van een bankrekening die door de Russische militaire inlichtingendienst werd gecontroleerd. De Amerikaanse analisten zagen daarin bewijs voor hun conclusie dat Rusland heimelijk premies bood voor het doden van Amerikaanse militairen en coalitietroepen in Afghanistan.

De president had zondag gezegd dat hij nooit op de hoogte was gebracht over de Russische premies. Volgens regeringsfunctionarissen waren de geheime diensten het niet eens of de vergaarde informatie klopte. The Washington Post had gemeld dat Rusland beloningen zou hebben beloofd aan Talibanstrijders die Amerikaanse militairen doodden.

Rusland ontkent dat het de Afghaanse Talibanstrijders geld heeft aangeboden voor het vermoorden van Amerikaanse soldaten. Het Kremlin deed de beschuldigingen af als "leugens". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de Taliban gewaarschuwd geen aanvallen uit te voeren op Amerikaanse troepen. Hij belde daarover maandag met een vertegenwoordiger van de Taliban. Een woordvoerder van de Afghaanse strijdgroep stelde dat ze zich houden aan afspraken van eerder dit jaar om zich terughoudend op te stellen. De groep zou geen Amerikanen of vertegenwoordigers van andere landen aanvallen.

Meer uit Buitenland

Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

3 uur geleden
Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

7 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

8 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

10 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

13 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

14 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

15 uur geleden