Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten sluiten slotpleidooi af met oproep veroordeling Trump

Democraten sluiten slotpleidooi af met oproep veroordeling Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Democratische aanklagers sloten maandag hun pleidooien bij het afzettingsproces in de Amerikaanse Senaat tegen president Donald Trump af met een hartstochtelijke oproep tot zijn veroordeling wegens machtsmisbruik.

"Je kunt er niet op vertrouwen dat deze president het juiste doet", zei hoofdaanklager Adam Schiff in zijn slotrede voor de Senaat. "Hij zal niet veranderen en dat weet je." De geschiedenis zal niet vriendelijk zijn voor Donald Trump, zei Schiff, terwijl hij senatoren aanspoorde de "moed te vinden om tegen hem op te komen".

De parlementariër uit Californië zei tegen de honderd senatoren die over het lot van Trump zullen beslissen, dat de oprichters van de Verenigde Staten "u een remedie hebben gegeven en die is bedoeld om hem te gebruiken."

Stemming woensdag

Trump heeft het proces tot afzetting tegen hem een poging tot staatsgreep van de Democraten genoemd.

De Senaat stemt woensdag over de beschuldigingen van machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres, maar de Republikeinse president zal vrijwel zeker worden vrijgesproken. De Republikeinen hebben 53 zetels in de Senaat tegen 47 voor de Democraten. Een tweederde meerderheid, ofwel 67 senatoren, is nodig om een president uit zijn functie te zetten.

Meer uit Buitenland

Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) - Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

2 uur geleden
Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

3 uur geleden
Tsjechisch lagerhuis stemt tegen legalisering homohuwelijk

PRAAG (ANP) - Het lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft woensdag een voorstel tot legalisering van het homohuwelijk afgewezen. Het huis stemde wel voor het toestaan van gezamenlijke adoptie door homostellen, mits een van de partners de biologische ouder van het te adopteren kind is.

5 uur geleden
Palestijnen melden tientallen doden door aanvallen Israël in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische luchtaanvallen hebben in de nacht van woensdag op donderdag minstens 25 mensen gedood in de vluchtelingenkampen Nuseirat en Bureij in centraal Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

6 uur geleden
Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

8 uur geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

8 uur geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

9 uur geleden