Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten sluiten slotpleidooi af met oproep veroordeling Trump

Democraten sluiten slotpleidooi af met oproep veroordeling Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Democratische aanklagers sloten maandag hun pleidooien bij het afzettingsproces in de Amerikaanse Senaat tegen president Donald Trump af met een hartstochtelijke oproep tot zijn veroordeling wegens machtsmisbruik.

"Je kunt er niet op vertrouwen dat deze president het juiste doet", zei hoofdaanklager Adam Schiff in zijn slotrede voor de Senaat. "Hij zal niet veranderen en dat weet je." De geschiedenis zal niet vriendelijk zijn voor Donald Trump, zei Schiff, terwijl hij senatoren aanspoorde de "moed te vinden om tegen hem op te komen".

De parlementariër uit Californië zei tegen de honderd senatoren die over het lot van Trump zullen beslissen, dat de oprichters van de Verenigde Staten "u een remedie hebben gegeven en die is bedoeld om hem te gebruiken."

Stemming woensdag

Trump heeft het proces tot afzetting tegen hem een poging tot staatsgreep van de Democraten genoemd.

De Senaat stemt woensdag over de beschuldigingen van machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres, maar de Republikeinse president zal vrijwel zeker worden vrijgesproken. De Republikeinen hebben 53 zetels in de Senaat tegen 47 voor de Democraten. Een tweederde meerderheid, ofwel 67 senatoren, is nodig om een president uit zijn functie te zetten.

Meer uit Buitenland

Stoltenberg: Rusland en China werken steeds inniger samen

BRUSSEL (ANP) - Rusland en China werken steeds nauwer samen, maakt NAVO-chef Jens Stoltenberg bezorgd op uit het bezoek van de Chinese president aan Moskou. De westerse militaire alliantie heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Beijing daar gehoor aan heeft gegeven, zegt de secretaris-generaal.

20 minuten geleden
EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

47 minuten geleden
Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

1 uur geleden
Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

2 uur geleden
Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

2 uur geleden
Activiste Greta Thunberg mag van rechter Zweedse staat aanklagen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse rechter heeft Greta Thunberg en een groep van 600 andere klimaatactivisten toestemming gegeven om de Zweedse staat aan te klagen. De jongeren vinden dat Stockholm onvoldoende heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Nadat de groep de aanklacht op een paar punten aangepaste, mag de zaak nu doorgaan.

2 uur geleden
Bruce Springsteen krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding

WASHINGTON (ANP) - Bruce Springsteen gaat dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De zanger is een van de twaalf sterren die tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis de National Medal of Arts ontvangt, de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen van de Amerikaanse overheid.

4 uur geleden