Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraat Biden haalt miljoenen meer op dan Trump

Democraat Biden haalt miljoenen meer op dan Trump

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden en zijn bondgenoten hebben in enkele maanden tijd nog eens 282 miljoen dollar (247 miljoen euro) opgehaald voor zijn verkiezingscampagne. Het is de eerste keer dat de Democraat in een kwartaal een groter bedrag aan donaties krijgt toegestopt dan zijn rivaal, president Donald Trump van de Republikeinse Partij.

Biden dankt die overwinning onder meer aan rijke geldschieters die meer dan 100.000 dollar overmaakten. Zij waren samen goed voor 53 miljoen dollar aan donaties. Tot die groep behoren volgens financiƫle overzichten prominenten als regisseur Steven Spielberg, investeerder George Soros en James Murdoch, de zoon van de invloedrijke mediamagnaat Rupert Murdoch.

Ook president Trump harkt honderden miljoenen binnen voor zijn campagne. Het ging in de periode van april tot en met juni om een bedrag van 266 miljoen dollar. Trump begon na zijn verkiezingsoverwinning in 2016 al met de voorbereidingen voor de verkiezing van dit jaar, die in november wordt gehouden. Dat gaf hem een voorsprong, omdat de Democraten onderling nog moesten uitvechten wie Trump bij de verkiezingen mocht uitdagen.

De herverkiezingsoperatie van Trump haalde de afgelopen twee jaar in totaal zo'n 947 miljoen dollar op, honderden miljoenen meer dan Biden en zijn bondgenoten. Niet alleen de kandidaten vragen om donaties om campagne te voeren. The Lincoln Project en American Bridge 21st Century, die bekendstaan om spotjes waarin Trump de volle laag krijgt, kregen tijdens het tweede kwartaal ook miljoenen dollars aan donaties toegestopt.

Meer uit Buitenland

Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

1 uur geleden
Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

MADRID (ANP/DPA) - Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte die worden toegeschreven aan klimaatverandering zorgen voor nieuwe branden in het hele land.

4 uur geleden
Zes jaar cel voor afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie in vier gevallen. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zou geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie hebben weggesluisd, oordeelde een rechtbank in de militaire dictatuur.

5 uur geleden
Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.

6 uur geleden
In Rusland veroordeelde Amerikaanse sportster Griner in beroep

MOSKOU (ANP/AFP) - De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

6 uur geleden
Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

TEHERAN/NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft naar zeggen geen enkele band met de man die vrijdag in de staat New York de vermaarde schrijver Salman Rushdie met een mes aanviel. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand heeft het recht onze republiek te beschuldigen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

7 uur geleden
Noorse verkeersbrug stort in en voertuigen te water

TRETTEN (ANP/AFP) - In Noorwegen is plotseling een tien jaar oude overwegend houten verkeersbrug ingestort. Hierdoor kwamen een vrachtauto en een auto helemaal of gedeeltelijk in de rivier Lagen terecht. De bijna 150 meter lange brug in Tretten, 150 kilometer ten noorden van Oslo, begaf het op meerdere punten volledig door nog onbekende oorzaak.

9 uur geleden