Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraat Adams gekozen tot burgemeester van New York

Democraat Adams gekozen tot burgemeester van New York

NEW YORK (ANP) - De Democraat Eric Adams, een voormalige kapitein bij de New Yorkse politie en tot voor kort president van stadsdeel Brooklyn, is dinsdag (lokale tijd) gekozen tot de 110de burgemeester van New York. Adams wordt de tweede zwarte burgemeester in de geschiedenis van de stad, na David Dinkins (1990-1993).

Amerikaanse media bevestigden de overwinning van Adams tien minuten na sluiting van de stembureaus om 21.00 uur (lokale tijd). De officiële uitslag kan nog dagen op zich laten wachten, maar op basis van exit polls is nu al duidelijk dat Adams zijn opponenten hoe dan ook voor zal blijven.

Adams, die op 1 januari aantreedt, staat voor enkele grote uitdagingen in New York, dat nog altijd worstelt met de gevolgen van de coronapandemie. Zo heeft het moeizame economische herstel tot meer ongelijkheid onder New Yorkers geleid en maken veel inwoners zich zorgen over misdaad en de kwaliteit van het leven, bijvoorbeeld als gevolg van het toenemende autoverkeer.

De 61-jarige Adams beloofde tijdens zijn campagne dat hij vooral de belangen zal behartigen van mensen van kleur en de middenklasse, twee groepen die hem de nominatie van zijn partij bezorgden en hem in de algemene verkiezingen steunden. Adams was dan ook de favoriete kandidaat van de vakbonden in de stad.

Maar Adams kon ook rekenen op de steun van rijke donoren. Hij heeft duidelijk gemaakt dat grote bedrijven een rol hebben in het herstel van de stad en er zijn tekenen dat hij een veel warmere relatie heeft met het bedrijfsleven dan zijn voorganger Bill de Blasio, ook een Democraat.

Tijdens de campagne sprak hij echter het meest over openbare veiligheid. Adams, die opgroeide in een arm gezin in stadsdeel Queens, heeft gezegd dat hij ooit slachtoffer was van politiegeweld en dat hij daarom in zijn jaren binnen het politiekorps aandrong op veranderingen in de politiecultuur. Tegelijkertijd botste hij tijdens de campagne vaak met mensen die probeerden de rol van de politie terug te dringen ten gunste van meer investeringen in geestelijke gezondheidszorg en andere sociale diensten.

Meer uit Buitenland

Moeder Navalny brengt bezoek aan graf

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft de dag na zijn uitvaart opnieuw zijn graf bezocht. Ook andere rouwende mensen kwamen daar zaterdag afscheid nemen.

1 uur geleden
Jemen meldt dat beschoten vrachtschip Rubymar is gezonken

ADEN (ANP/RTR) - De Jemenitische autoriteiten zeggen dat het vrachtschip Rubymar is gezonken. Het vaartuig bleef eerder verlaten achter op de Rode Zee nadat het onder vuur was genomen door Houthi-rebellen.

1 uur geleden
President Argentinië zegt staatspersbureau te sluiten

BUENOS AIRES (ANP) - De radicaal-rechtse Argentijnse president Javier Milei sluit naar eigen zeggen het staatspersbureau Télam. Milei stelt dat de regering geen geld heeft en dat "het persbureau in de afgelopen decennia is misbruikt voor propaganda voor de Kirchners". In 2003 werd Néstor Kirchner president van Argentinië. Hij werd in 2007 opgevolgd door zijn vrouw Cristina Kirchner die tot december 2015 president was.

1 uur geleden
Bronnen: gedeeltelijke overeenstemming over bestand Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - De partijen die onderhandelen over een bestand in de Gazastrook zijn het op belangrijke punten eens geworden, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. De gesprekken worden zondag hervat in Caïro.

1 uur geleden
Berlijn bezorgd over mogelijk afgeluisterd gesprek hoge militairen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat "de Britten er mensen op de grond hebben".

2 uur geleden
Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

4 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

8 uur geleden