Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dell daalt op Wall Street na grote ontslagronde

Dell daalt op Wall Street na grote ontslagronde

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies is maandag lager gezet op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse computerfabrikant schrapt zo'n 6650 banen om kosten te besparen. Het bedrijf kampt met een sterk afgenomen vraag naar pc's doordat consumenten vanwege de hoge inflatie voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. De banenreductie komt neer op ongeveer 5 procent van het wereldwijde personeelsbestand van Dell. Het aandeel verloor 2,9 procent.

De algehele stemming op Wall Street bleef negatief. Vrijdag zorgde het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport al voor koersdruk. In de grootste economie ter wereld kwamen er in januari veel meer banen bij waardoor de werkloosheid daalde naar het laagste niveau sinds mei 1969. De rentevrees laaide daardoor weer op. De sterke arbeidsmarkt geeft de Federal Reserve namelijk meer ruimte om de rente te blijven verhogen en die langer hoog te houden om de inflatie te bestrijden.

Ook de oplopende politieke spanningen tussen China en de VS zorgden voor terughoudendheid. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het besluit van de Amerikanen om de vermeende spionageballon neer te halen de relatie tussen de twee landen "ernstig beschadigd". Daarnaast wordt uitgekeken naar een toespraak van Fed-president Jerome Powell op dinsdag.

Amerikaanse beurzen

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,3 procent lager op 33.824 punten. De brede S&P 500 verloor 0,5 procent tot 4115 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte met 0,8 procent tot 11.914 punten.

Tyson Foods daalde 5,4 procent. De vleesproducent boekte afgelopen kwartaal minder omzet en winst dan kenners hadden verwacht. Newmont zakte 4,9 procent. Het goudmijnbedrijf heeft een overnamebod gedaan van 17 miljard dollar op zijn Australische branchegenoot Newcrest Mining.

Tesla, PayPal en Spotify

Tesla won 2,2 procent. Topman Elon Musk heeft investeerders niet misleid toen hij in 2018 op Twitter meldde dat hij van plan was het door hem geleide autobedrijf Tesla van de beurs te halen. Dat heeft de jury vrijdag bepaald in de zaak die beleggers tegen hem hadden aangespannen. De investeerders beweerden dat de tweet van Musk hen miljarden heeft gekost.

Betaalbedrijf PayPal verloor 3,3 procent na een adviesverlaging door investeringsbank Raymond James. Muziekstreamingdienst Spotify profiteerde van een adviesverhoging door Wells Fargo en klom 2,4 procent.

Meer uit Financieel

Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

1 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

1 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

1 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

3 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

4 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

5 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

5 uur geleden