Deliveroo wint flink op Londense beurs na goede resultaten
LONDEN (ANP) - Deliveroo was donderdag een grote winnaar op de beurs in Londen na goed ontvangen resultaten. De maaltijdbezorger maakte bekend in de eerste helft van dit jaar 1,3 miljoen Britse pond (zo'n 1,5 miljoen euro) winst te hebben behaald. Volgens oprichter en topman Will Shu is het de eerste keer dat Deliveroo winst boekte over deze periode. In de eerste zes maanden van vorig jaar ging nog een verlies van 82,9 miljoen Britse pond in de boeken.
Op de beurs in Londen steeg Deliveroo meer dan 10 procent. Het bedrijf bezorgde tot eind november 2022 ook in Nederland maaltijden, maar vertrok omdat het bedrijf zijn positie op de Nederlandse markt niet goed genoeg vond. De onderneming kampte hier met concurrentie van onder meer Thuisbezorgd. Deliveroo kwam ook in opspraak omdat het bezorgers als zzp'ers in dienst nam en niet als werknemers. Vakbond FNV stapte daarom naar de rechter. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat de bezorgers werknemers zijn.
De belangrijkste graadmeter op de beurs in Londen eindigde wel licht in de min. Ook de hoofdindex op de Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten. Eerder deze week herstelde het Damrak nog deels van een flinke koersval die was ontstaan door zorgen over een economische achteruitgang in de Verenigde Staten. De AEX-index eindigde 0,2 procent lager op 884,49 punten. De MidKap sloot min of meer vlak op 864,09 punten. De beurs in Parijs daalde 0,3 procent en die in Frankfurt steeg 0,4 procent.
Philips
In de MidKap was SBM Offshore koploper met een koerswinst van dik 16 procent. De maritieme dienstverlener zag de omzet en de winst in de eerste helft van het jaar flink stijgen. Het orderboek bereikte een recordniveau. SBM werd positiever over het resultaat voor het hele jaar en koopt meer eigen aandelen in om aandeelhouders te belonen.
Philips sloot vlak bij de hoofdfondsen. Het zorgtechnologieconcern stelt een Amerikaans onderzoekslaboratorium aansprakelijk voor de verliezen die het heeft geleden door de terugroepactie van miljoenen slaapapneu-apparaten. ForFarmers verloor verder bijna 4 procent. Het veevoerbedrijf behaalde meer winst, maar zag de omzet dalen in de eerste zes maanden van het jaar. Dat kwam door de grondstofprijzen, die waren gestegen na een lange periode van daling.
De euro was 1,0911 dollar waard, vergeleken met 1,0926 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 76,00 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 78,75 dollar per vat.
Meer uit Financieel
GORINCHEM (ANP) - De Nederlandse Veiligheidsbranche roept het kabinet op streng op te treden tegen schijnzelfstandigheid. De regering heeft aangekondigd vanaf 1 januari te gaan handhaven op de regels voor zzp'ers, maar werkgevers krijgen dan nog geen boete als zij kunnen aantonen stappen te zetten tegen schijnzelfstandigheid. De brancheorganisatie vindt echter dat bedrijven die de regels overtreden daardoor onterecht worden ontzien. "En beveiligers die zich wel aan de wet hebben gehouden, worden benadeeld."
22 minuten geledenCHARLEROI (ANP/BELGA) - De luchthaven in de Belgische stad Charleroi heeft donderdag alle vluchten geschrapt. Op dat vliegveld is een "gezamenlijke vakbondsstaking", meldt Brussels South Charleroi Airport, waar ook geregeld Nederlandse reizigers gebruik van maken. Het gaat om ongeveer 80 vertrekkende en zo'n 95 aankomende vluchten. Twee vluchten worden omgeleid via Luik.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag flink omhoog, dankzij stevige koerswinsten van de chipbedrijven. Zo steeg ASML 3,7 procent. De chipmachinemaker raakte vorige week nog zo'n 16 procent aan beurswaarde kwijt, mede door de uitbreiding van de exportbeperking voor chipmachines naar China door de Nederlandse overheid. ASMI en Besi wonnen 3,6 en 4,7 procent. De koerswinsten volgden op een stevige opmars in de Amerikaanse chipsector, waar het populaire AI-chipbedrijf Nvidia 8 procent wist te winnen. Ook de Aziatische chipbedrijven gingen flink omhoog.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Rijlessen zijn de afgelopen drie jaar gemiddeld 23 procent duurder geworden, stelt AutoTrack op basis van eigen berekeningen. Volgens het platform voor tweedehandsauto's kost een uur lessen nu gemiddeld 58,24 euro, terwijl dat in 2021 nog 47,30 euro was.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank in Frankfurt gaat de rente in het eurogebied naar verwachting met een kwart procentpunt verlagen, nu de inflatie richting het doel van 2 procent beweegt. Het is dan de tweede renteverlaging van dit jaar.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in augustus flink afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 71 minder bedrijven failliet verklaard dan in juli. Dat is een daling van 18 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al ruim twee jaar stijgend. In de eerste acht maanden van 2024 zijn 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.
4 uur geleden