Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deliveroo compenseert bezorgers bij vertrek uit Nederland

Deliveroo compenseert bezorgers bij vertrek uit Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Deliveroo vertrekt eind volgende maand uit Nederland. Het bedrijf had al eerder aangegeven de Nederlandse markt te willen verlaten. Niet alleen de werknemers van het bedrijf, maar ook de bezorgers worden gecompenseerd vanwege het vertrek. Deliveroo maakte daarvoor afspraken met vakbond FNV die al langer opkomt voor de rechten van de bezorgers.

Deliveroo vindt dat de positie op de Nederlandse markt niet goed genoeg is en het te veel geld kost om daar verbetering in te brengen. Deliveroo heeft veel concurrentie van met name Thuisbezorgd.nl en Uber Eats. Tegelijkertijd is Nederland maar een kleine markt, dus zijn de gevolgen van een vertrek niet heel groot. Slechts 1 procent van de waarde van alle bestellingen die in het eerste halfjaar bij Deliveroo gedaan werd, kwam uit Nederland.

De vaste werknemers van Deliveroo in Nederland krijgen compensatie voor het verlies van hun baan. De bezorgers zijn echter niet in dienst. Toch heeft Deliveroo met vakbond FNV afspraken gemaakt over een vergoeding voor hen, wat volgens de vakbond uniek is. Hoeveel ze krijgen hangt af van wat ze in de periode van augustus 2021 tot augustus dit jaar verdienden. Ook hoe lang ze voor Deliveroo hebben bezorgd speelt daarin mee. De bezorgers hoeven de afgesproken compensatie niet te accepteren.

ZZP'ers

Ondanks het vertrek van Deliveroo speelt er nog een aantal zaken waar de van oorsprong Britse maaltijdbezorger nog niet van af is. Nog dit jaar wordt een uitspraak verwacht over de vraag of bezorgers zzp'ers zijn of werknemers en volgend voorjaar bepaalt de Hoge Raad of het bedrijf onder de cao beroepsgoederenvervoer valt. Die zaken kunnen Deliveroo nog veel geld kosten.

Na november is Deliveroo nog actief in tien landen. Het in 2013 opgerichte bedrijf was sinds 2015 ook in Nederland actief, in eerste instantie alleen in Amsterdam. In latere jaren breidde het bedrijf uit en bezorgde het in zo'n twintig Nederlandse steden.

Meer uit Financieel

NVRD: Recyclers niet gered met vrijwillige afspraken

DEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.

33 minuten geleden
Reeks grote bedrijven spreekt af gerecycled plastic in te kopen

DEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.

37 minuten geleden
Vleesverwerker Vion lijdt opnieuw jaarverlies

BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.

37 minuten geleden
Schijnbedrijven en katvangers gebruikt voor financiële fraude

DEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."

46 minuten geleden
Vaker negatieve stroomprijzen door zonnig en winderig voorjaar

DEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.

1 uur geleden
Tata Steel Nederland krimpt raad van bestuur in

VELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.

3 uur geleden
Amsterdamse AEX-index opent met lichte winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.

4 uur geleden