Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie wil mensen lokken met dienjaar en meer maatwerk

Defensie wil mensen lokken met dienjaar en meer maatwerk

DEN HAAG (ANP) - Om alle plannen te realiseren heeft Defensie de komende jaren ongeveer 3200 extra militairen jaarlijks nodig. Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) wil meer militairen behouden, maar ook meer mensen binnenhalen. Onder meer met een dienjaar om kennis te maken met de militaire wereld.

Het wordt een lastige klus, erkent de bewindsman. In het verleden lukte het niet goed om personeel aan te trekken. Maar nu heeft Defensie eindelijk geld en dan werkt de arbeidsmarkt weer niet mee. Het is momenteel vechten om personeel, maar "de waardering voor Defensie is enorm aan het groeien".

Zijn ministerie kampt al lang met een tekort aan mensen. Er ging jarenlang meer personeel uit dan er binnenkwam. Op 1 juli waren er 8809 militaire vacatures. En de komende vier jaar wil Van der Maat nog meer mensen erbij. Het aantal militaire voltijdsbanen moet toenemen van 47.900 naar 54.400 in 2026.

Flexibiliteit

In een brief aan de Tweede Kamer legt Van der Maat uit hoe hij die wil binnenhalen. Er moet meer flexibiliteit en maatwerk komen. "We gaan alles uit de kast halen om te kijken hoe ver we de groei in het gewenste tempo ook mogelijk kunnen maken, maar we zijn ons terdege bewust dat het geen makkelijke opdracht zal zijn."

Een probleem is dat militairen voortijdig vertrekken. Daarmee verdwijnt kennis en ervaring. De nieuwe cao, waarin het salaris flink stijgt, moet helpen mensen langer te laten blijven. Maar ook wil Van der Maat militairen "meer regie op hun eigen carrière geven". Er zal meer rekening met de thuissituatie worden gehouden. Deeltijdwerken moet makkelijker worden en een overstap binnen Defensie moet makkelijker worden.

Andere eisen

Om nieuw personeel aan te trekken, veranderen ook de eisen. "Als jij bij het cybercommando gaat werken dan gelden de eisen om een goede cyberspecialist zijn. Aan die eisen gaan we niet sleutelen, maar het wil niet per se zeggen dat je op het hoogste tempo over de stormbaan hoeft te rennen", zegt Van der Maat hierover.

Meer jongeren moeten binnen worden gehaald door een bonus te bieden, uitbreiding van de maatschappelijke diensttijd en meer zichtbaarheid op scholen en regio. Ook wil hij dat het zogenoemde dienjaar, dat van Scandinavische landen is afgekeken, nog dit jaar wordt ingevoerd.

Reservisten

Van der Maat wil het dienjaar inzetten om mensen uit techniek en gezondheidszorg binnen te lokken. Want daaraan heeft Defensie een flink tekort. Jongeren kunnen een dienjaar gebruiken als een tussenjaar na hun schoolopleiding.

Ook moeten er meer reservisten komen. Daarvoor wil de staatssecretaris de samenwerking met het bedrijfsleven uitbreiden. Ook gaat Van der Maat kijken om de rechtspositie van reservisten te verbeteren.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden