
Defensie steekt kwart miljard extra in werven nieuw personeel
AMERSFOORT (ANP) - Defensie investeert fors in de slagkracht van de krijgsmacht. Die krijgt nieuwe tanks, gevechtsvliegtuigen, onderzeebootjagers en helikopters. Om dat allemaal draaiende te houden gaat het ministerie jaarlijks meer dan een kwart miljard euro extra uitgeven aan personeel. Daar heeft het al jarenlang een groot tekort aan.
Dat staat in de donderdag op de Bernhardkazerne in Amersfoort gepresenteerde Defensienota waarin minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman hun plannen voor de komende jaren uit de doeken deden. Van de 2,4 miljard euro die Defensie deze kabinetsperiode extra krijgt, gaat 1,5 miljard naar het versterken van de gevechtskracht.
"Defensie gaat terug naar de kern", aldus Brekelmans. Dat houdt in dat het zich gaat richten op de verdediging van Nederland en het NAVO-grondgebied. Ook generaal Onno Eichelsheim, de hoogste militair, spreekt van een "nieuwe koers" en ziet een "keerpunt in de geschiedenis van de krijgsmacht".
Investeren in mensen
Defensie wil de komende jaren groeien, maar heeft nog duizenden openstaande vacatures. Daarom wordt "stevig in de mensen" geïnvesteerd, staat in de Defensienota. "In het licht van de huidige dreigingen, moet Defensie nog sneller groeien om haar taken te kunnen uitvoeren en permanent inzetgereed te zijn."
Om meer personeel te werven gaat er structureel 260 miljoen extra naar personeel. De helft van het geld voor personeel is bedoeld voor de arbeidsvoorwaarden, zegt de staatssecretaris. De grootste uitdaging is volgens hem het personeel behouden. De andere helft wordt onder meer uitgetrokken voor zaken als het opschalen van het dienjaar.
Meebewegen
De krijgsmacht moet flexibeler worden. "Uitgangspunt is dat de krijgsmacht zo snel mogelijk kan meebewegen met de dreiging. Dat betekent (snel) opschalen in aanloop naar een conflictsituatie en weer afschalen in een periode na een conflict", staat in de nota. Hierin moeten reservisten een grotere rol gaan spelen.
Hoeveel tanks er komen wordt later duidelijk. Er wordt ook gekeken naar "deels onbemenste systemen". De eerste tanks komen in 2027. Verder krijgt de luchtmacht er zes F-35-gevechtsvliegtuigen bij. Die komen in 2029 en de marine mag twee nieuwe fregatten voor de onderzeebootbestrijding kopen. Verder gaat er geld naar voorraden en logistiek.
Er gaat de komende jaren ook een miljard euro naar versterking van de defensie-industrie. Dat zorgt voor meer veiligheid, vernieuwing en banen in Nederland, meent Brekelmans. In de toekomst zal met de groeiende dreiging volgens de bewindslieden ook meer van de samenleving gevraagd worden. Die moet zich beter voorbereiden op een conflict.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
6 uur geleden