Defensie: Nederlands kamp in Erbil niet getroffen door raketten
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse militairen die werkzaam zijn in Noord-Irak zijn niet getroffen door een raketaanval op de stad Erbil en zijn ongedeerd. De aanval in de nacht van zaterdag op zondag was niet gericht op het kamp waar Nederlandse militairen zitten, meldt het ministerie van Defensie.
In Irak zijn ongeveer 175 Nederlandse militairen aan het werk als onderdeel van de bijdrage aan de anti-ISIS-coalitie in het land, die in november vorig jaar werd verlengd tot eind 2022. Daarnaast zijn nog circa twintig militaire en civiele experts betrokken bij andere NAVO- en EU-missies.
Erbil werd getroffen door twaalf ballistische raketten, die volgens Koerdische veiligheidstroepen "gericht werden afgevuurd op het Amerikaanse consulaat". The Wall Street Journal schrijft op basis van een Amerikaanse regeringsfunctionaris dat Iran achter de aanval zit.
Geen slachtoffers
Volgens de Koerdische veiligheidstroepen werd de nachtelijke aanval uitgevoerd "van buiten Irak, om precies te zijn vanuit het oosten". Ten oosten van Irak ligt Iran. De gouverneur van de Koerdische regio in Irak bevestigt de aanval op Erbil, maar wil niets kwijt over de herkomst van de projectielen. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.
De regering meldde in november aan de Tweede Kamer dat Nederland een wezenlijke bijdrage wil leveren aan het "duurzaam verslaan" van de terreurbeweging Islamitische Staat. De Nederlandse inzet is erop gericht "de behaalde resultaten in de strijd tegen de terreurgroep te bestendigen en de burgerbevolking in Irak te beschermen".
In de Kamerbrief wordt gesteld dat "Nederlandse militairen Koerdische en Iraakse collega’s blijven adviseren, begeleiden en trainen". Zo meldt Defensie dat onder meer een bijdrage wordt geleverd aan de bewaking en beveiliging van de internationale luchthaven van Erbil.
Meer uit Binnenland
KAMPEN (ANP) - Aan de Oslokade in Kampen, Overijssel, staat een loods met stro in brand. De brandweer kreeg omstreeks 22.30 uur dinsdagavond een eerste melding van de brand en schaalde direct op naar 'grote brand'. Bij de brand komt veel rook vrij.
39 minuten geledenVALTHERMOND (ANP) - Drie bussen met daarin zeker tachtig asielzoekers zijn dinsdagavond rond 23.00 uur aangekomen bij 't Brughuus in het Drentse Valthermond. Daar kunnen de vreemdelingen die anders buiten zouden moeten slapen bij het volle aanmeldcentrum in Ter Apel, de nacht doorbrengen. De locatie is dinsdagavond door de gemeente Westerwolde georganiseerd, nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen plek meer vond voor de mensen.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn zorgen geuit over de voorgenomen bezuiniging door het kabinet van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Tegen de regionale omroep Rijnmond zei hij te vrezen dat een rit tot wel 11 procent duurder uit kan vallen komend jaar.
6 uur geledenTER APEL (ANP) - Een informatiebord voor de ingang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel waarschuwt asielzoekers sinds dinsdagmiddag voor de grote drukte in de opvang. "We hebben niet voor iedereen een bed. U moet misschien de nacht buiten doorbrengen."
6 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dinsdagavond toch nog een plek gevonden waar asielzoekers voor wie geen plek is in Ter Apel, de nacht kunnen doorbrengen. Dat meldt regiomanager Paula Lambeck van het COA buiten bij het terrein van het Groningse aanmeldcentrum. Voor één nacht wordt een sporthal in Valthermond in Drenthe gereedgemaakt. Er is plek voor honderd vluchtelingen die anders buiten de nacht hadden moeten doorbrengen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel) wil de spreidingswet intrekken, maar ze krijgt in november van alle provincies nog gewoon informatie over hoeveel asielzoekers en andere vluchtelingen in welke gemeenten worden opvangen. Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, noemt dat "een cadeau voor de minister". "Je ziet welke gemeenten veel doen en welke geen moer."
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven roepen het kabinet op om de aanpak van de arbeidsmigratie niet te laten doorslaan. "Naast het aanboren van nieuw talent en andere maatregelen om de arbeidsmarktkrapte op te lossen blijven ook experts en technici van buiten Nederland nodig", zegt ondernemersorganisatie voor de Rotterdamse haven en industrie Deltalinqs op Prinsjesdag.
8 uur geleden