Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie: Nederlands kamp in Erbil niet getroffen door raketten

Defensie: Nederlands kamp in Erbil niet getroffen door raketten

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse militairen die werkzaam zijn in Noord-Irak zijn niet getroffen door een raketaanval op de stad Erbil en zijn ongedeerd. De aanval in de nacht van zaterdag op zondag was niet gericht op het kamp waar Nederlandse militairen zitten, meldt het ministerie van Defensie.

In Irak zijn ongeveer 175 Nederlandse militairen aan het werk als onderdeel van de bijdrage aan de anti-ISIS-coalitie in het land, die in november vorig jaar werd verlengd tot eind 2022. Daarnaast zijn nog circa twintig militaire en civiele experts betrokken bij andere NAVO- en EU-missies.

Erbil werd getroffen door twaalf ballistische raketten, die volgens Koerdische veiligheidstroepen "gericht werden afgevuurd op het Amerikaanse consulaat". The Wall Street Journal schrijft op basis van een Amerikaanse regeringsfunctionaris dat Iran achter de aanval zit.

Geen slachtoffers

Volgens de Koerdische veiligheidstroepen werd de nachtelijke aanval uitgevoerd "van buiten Irak, om precies te zijn vanuit het oosten". Ten oosten van Irak ligt Iran. De gouverneur van de Koerdische regio in Irak bevestigt de aanval op Erbil, maar wil niets kwijt over de herkomst van de projectielen. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

De regering meldde in november aan de Tweede Kamer dat Nederland een wezenlijke bijdrage wil leveren aan het "duurzaam verslaan" van de terreurbeweging Islamitische Staat. De Nederlandse inzet is erop gericht "de behaalde resultaten in de strijd tegen de terreurgroep te bestendigen en de burgerbevolking in Irak te beschermen".

In de Kamerbrief wordt gesteld dat "Nederlandse militairen Koerdische en Iraakse collega’s blijven adviseren, begeleiden en trainen". Zo meldt Defensie dat onder meer een bijdrage wordt geleverd aan de bewaking en beveiliging van de internationale luchthaven van Erbil.

Meer uit Binnenland

COA: vrijdag genoeg opvangplekken, naar verwachting zaterdag ook

TER APEL (ANP) - Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden, kunnen worden opgevangen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdag worden in totaal ruim 1900 mensen opgevangen in Ter Apel. Het COA zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal "een bed en onderdak" te kunnen geven. De woordvoerder zegt dat de verwachting is dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.

6 uur geleden
ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

9 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

10 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

11 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

11 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

12 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

12 uur geleden