
Deel zestigplussers vervroegde boosterafspraak na sms GGD
UTRECHT (ANP) - Zo'n 20.000 zestigplussers hebben na een sms van de GGD hun boosterprikafspraak vervroegd, laat een woordvoerder van de organisatie weten. Dit weekend stuurde de GGD zo'n 45.000 zestigplussers die hun booster ná 9 januari gepland hadden staan een sms met daarin instructies voor het vervroegen van de afspraak.
Eerder stuurde de GGD ook 75-plussers die een afspraak na 9 januari hadden staan al zo'n sms. Het gaat om "een klein deel" van de mensen in die leeftijdsgroep, aldus de GGD-woordvoerder. Hoeveel precies kan hij niet zeggen. De actie heeft tot "weinig verplaatste afspraken" geleid. De groep 60-plussers en 75-plussers worden als "twee gescheiden groepen" behandeld door de GGD.
De organisatie wil graag zoveel mogelijk ouderen snel een oppepprik geven, vanwege de oprukkende omikronvariant van het coronavirus. In een eerdere fase van de boosterprikcampagne konden mensen pas zes maanden na hun laatste prik of coronabesmetting een oppepprik krijgen. Die termijn werd verkort naar drie maanden, maar een deel van de 60-plussers had al een afspraak gemaakt voor in januari.
Grens
Voor de sms-actie is de grens van 9 januari gekozen omdat "we ergens moeten beginnen", aldus de woordvoerder. "De prioriteit ligt bij ouderen. 9 januari is voor deze groep relatief laat, dus die halen we als eerste naar voren."
Deze week heeft ook een deel van de zogenoemde 'griepprikpopulatie' een sms gekregen waarmee een afspraak kan worden gemaakt. Het gaat dan om mensen die gewoonlijk ook in aanmerking komen voor de griepprik, bijvoorbeeld omdat ze een longaandoening zoals bronchitis hebben. Deze groep krijgt voorrang in de boosterprikcampagne.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In onder meer Gaza, Oekraïne en Soedan herhaalt zich op dit moment iets vergelijkbaars als wat zich in Srebrenica heeft afgespeeld dertig jaar geleden. Dat heeft hoofdimam Aldin Šahbazović van de Islamitische Vereniging voor Bosniakken in Nederland vrijdag gezegd bij de herdenking van de massamoord in 1995. Volgens hem herhaalt de wereld "hetzelfde patroon: onrecht wordt eerst genegeerd, daarna gerelativeerd en tenslotte gerechtvaardigd door koude geopolitieke berekeningen".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben in Den Haag de genocide in Srebrenica in 1995 herdacht. Op de Lange Voorhout kwamen zij samen om stil te staan bij de massamoord 30 jaar geleden. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een vredesmars gelopen vanuit Wassenaar. Een groot aantal deelnemers droeg een wit shirt met de tekst 'never forget Srebrenica', sommigen hadden de Bosnische vlag om.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ministerraad heeft ingestemd met een nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanaf 1 januari 2026 zal Marc Kuipers deze positie vervullen. Hij vervangt dan Pieter-Jaap Aalbersberg, die de functie sinds 2019 bekleedt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
5 uur geleden