
Deel senaatsfractie FVD splitst zich af
DEN HAAG (ANP) - Nog eens vier senatoren van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie splitsen zich af van de partij. Dat zegt Bob van Pareren, een van de vier, vrijdag op Twitter. Ze vinden dat de partij niet sterk genoeg afstand heeft genomen van racisme en antisemitisme. Oprichter Thierry Baudet ligt daarover de hele week al onder vuur van het partijbestuur en van veel FVD-volksvertegenwoordigers.
"Een partij waarin van racisme, antisemitisme en nazisme geen afstand wordt genomen en kritiek niet gehoord wordt is niet de onze", stelt Van Pareren mede namens zijn collega’s Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans. "Wij nemen nadrukkelijk hier afstand van en stappen op." De vier geven aan wel in de Eerste Kamer te blijven. "Met een schoon geweten zullen wij ons blijven inzetten in de Eerste Kamer."
Naar aanleiding van het conflict met Baudet gaven ook de senatoren Annabel Nanninga en Nicki Pouw-Verweij eerder deze week al aan dat ze opstappen bij FVD. Ook zij gaan wel verder in de Eerste Kamer. Nanninga is nu met zwangerschapsverlof en wordt tijdelijk vervangen door Berkhout. Het is nog niet duidelijk of de uit FVD gestapte senatoren straks samen een fractie gaan vormen of op persoonlijke titel verdergaan. Een partij kan iemand ook eventueel uit de fractie zetten maar niet uit het parlement.
Weinig over
Van de senaatsfractie van FVD blijft nu weinig meer over. Ook senator Paul Cliteur, die geldt als de mentor van Baudet, hield het deze week voor gezien. Hij stapte uit de Eerste Kamer, omdat hij juist vond dat Baudet te hard werd aangepakt.
Bij FVD blijven vooralsnog fractievoorzitter Paul Frentrop, Johan Dessing, Loek van Wely en Lennart van der Linden. De laatste is sinds dinsdag plaatsvervangend partijvoorzitter en is in het bestuur een fervent tegenstander van Baudet. Het is nog niet duidelijk wat hij gaat doen.
Vorig jaar splitsten de senatoren Henk Otten en Jeroen de Vries zich al af van de aanvankelijk twaalf leden tellende FVD-fractie na een conflict. Zij vormen sindsdien de Groep-Otten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
10 uur geledenLOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat het woord "nevenschade" over de ellende van inwoners van het aardbevingsgebied verkeerd kan vallen. "Ik ga er alleen nu geen excuus voor maken", voegt hij toe. "In een debat van negen uur zullen er woorden zijn waarvan je achteraf denkt: net niet het goede woord. Maar dat hoort bij debatten voeren."
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "voorzichtig hoopvol" dat op korte termijn met Tunesië afspraken kunnen worden gemaakt om de illegale oversteek van asielzoekers in "gevaarlijke bootjes" zo veel mogelijk tegen te gaan. Hij verwacht niet dat hij zondag dé deal gaat sluiten, "maar het zal wel een belangrijke stap zijn", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte gaat zondag samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar Tunesië.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Carola Schouten (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zijn positief over de deal die EU-landen hebben gemaakt over asiel. Na de ministerraad zegt Kaag een "positieve grondhouding" te hebben over het akkoord. Schouten vindt het goed dat asielzoekers het sneller te horen krijgen als ze weinig kans maken om te blijven. Dat is volgens haar ook in het belang van mensen die "onze hulp ook echt nodig hebben".
15 uur geleden