Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel Limburgse politiek terughoudend met debat over gronddeal

Deel Limburgse politiek terughoudend met debat over gronddeal

MAASTRICHT (ANP) - Meerdere partijen in de Provinciale Staten van Limburg willen alleen onder voorwaarden een openbaar debat over een gronddeal rond het bedrijf Californië BV. Volgens een deel van de Staten kan zo'n debat alleen plaatsvinden als duidelijk is dat een onderzoek door het OM naar de deal niet wordt geschaad. Ook moeten eerst alle feiten openbaar zijn. De PVV wil juist zo snel mogelijk een debat.

De provincie Limburg is indirect aandeelhouder van Californië BV, een bedrijf voor grondexploitatie. Een voormalige directeur zou enkele jaren geleden grond van het bedrijf hebben gekocht met financiële voorkennis, waardoor hij er minder voor betaalde. De provincie drong aan op een onderzoek. Dat kwam er, maar op de uitkomsten rust geheimhouding. Het college zegt het rapport dus ook niet te hebben.

Partijen in de Limburgse Staten willen graag een debat over de deal. "We willen volgens mij allemaal weten wat er precies heeft gespeeld", zegt fractievoorzitter Jorge Wolters Gregório van coalitiepartij SP. "Alleen de mate van geduldigheid verschilt." De grootste oppositiepartij, de PVV, schreef samen met Lokaal-Limburg en JA21 dat het onderwerp zo snel mogelijk op de agenda moet komen. Maar andere partijen zijn terughoudender. In januari maakte de provincie bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de deal. "We willen eerst inzicht in de vraag: hoe zit zo'n debat een onderzoek van het OM eventueel in de weg?", aldus Aleida Berghorst, fractievoorzitter van coalitiepartij PvdA.

BBB zonder reactie

Ook fractievoorzitter Thea Jetten van GroenLinks wil "niemand in de wielen rijden". Net als oppositiegenoot D66 wil ze een debat, maar wel moeten eerst alle feiten op tafel liggen. Jetten gaat ervan uit dat het college het onderzoek niet kan delen. "Ik vertrouw ze op hun woord." PVV, Lokaal-Limburg en JA21 spreken in hun brief juist over een "doofpot". Vermoedens van belangenverstrengeling liggen extra gevoelig in Limburg, waar het college van Gedeputeerde Staten in 2021 aftrad naar aanleiding van een integriteitszaak. De Limburgse bestuurscultuur heeft sowieso een negatief imago, stelden onderzoekers nadien.

Volgens fractievoorzitter Mirjam Depondt-Olivers van het CDA is het gebruik van de term doofpot "suggestief". Ook zij wil pas een debat als er "voldoende informatie" beschikbaar is. De VVD, net als het CDA deel van de coalitie, kan zich daar eveneens in vinden. De BBB, de grootste partij in Limburg en in de coalitie, reageert niet op vragen.

Meer uit Politiek

Rutte raakt enige rivaal niet kwijt in race om NAVO-topbaan

WASHINGTON (ANP/RTR) - Mark Rutte raakt zijn enige rivaal in de race om het NAVO-leiderschap niet kwijt. De Roemeense president Klaus Iohannis benadrukte dat hij zich niet terugtrekt, hoewel vrijwel alle NAVO-lidstaten zich inmiddels achter de demissionaire premier hebben geschaard als opvolger van secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

9 uur geleden
Ook na weer dag onderhandelen nieuw kabinet nog niet in zicht

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds niet in zicht. Of ze er met zijn vieren uitkomen, blijft wellicht tot 15 mei onzeker, zeiden de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol na afloop van de besprekingen tussen de partijleiders en hun secondanten. Dan moet het eindverslag van de informateurs naar de Tweede Kamer. "De tijd begint te dringen", zei Van Zwol. Ook Dijkgraaf zei dat de "tijd een beetje begint op te raken."

9 uur geleden
Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd

DEN HAAG (ANP) - De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.

14 uur geleden
Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat prinses Amalia vanaf 1 januari haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen per jaar niet meer gaat terugstorten. Ze wil het geld gebruiken voor het opbouwen van een secretariaat en reserveringen voor woon- en werkverblijf. "Haar studie vordert en ze wordt steeds zichtbaarder", zei Rutte in een toelichting aan de pers.

14 uur geleden
Zeeland staat vergassen ganzen uit natuurgebieden toe

MIDDELBURG (ANP) - Ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden lopen vanaf eind deze week het risico te worden gevangen en vergast. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hier toestemming voor gegeven.

16 uur geleden
Financiële meevaller voor Flevoland door afschaffen korting

LELYSTAD (ANP) - De provincie Flevoland heeft een meevaller van 2 miljoen euro per jaar, doordat de zogeheten opschalingskorting is afgeschaft door het demissionaire kabinet. Ook is er meer geld binnengekomen dan verwacht uit de motorrijtuigenbelasting.

17 uur geleden
Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

20 uur geleden