
Deel Limburgse politiek terughoudend met debat over gronddeal
MAASTRICHT (ANP) - Meerdere partijen in de Provinciale Staten van Limburg willen alleen onder voorwaarden een openbaar debat over een gronddeal rond het bedrijf Californië BV. Volgens een deel van de Staten kan zo'n debat alleen plaatsvinden als duidelijk is dat een onderzoek door het OM naar de deal niet wordt geschaad. Ook moeten eerst alle feiten openbaar zijn. De PVV wil juist zo snel mogelijk een debat.
De provincie Limburg is indirect aandeelhouder van Californië BV, een bedrijf voor grondexploitatie. Een voormalige directeur zou enkele jaren geleden grond van het bedrijf hebben gekocht met financiële voorkennis, waardoor hij er minder voor betaalde. De provincie drong aan op een onderzoek. Dat kwam er, maar op de uitkomsten rust geheimhouding. Het college zegt het rapport dus ook niet te hebben.
Partijen in de Limburgse Staten willen graag een debat over de deal. "We willen volgens mij allemaal weten wat er precies heeft gespeeld", zegt fractievoorzitter Jorge Wolters Gregório van coalitiepartij SP. "Alleen de mate van geduldigheid verschilt." De grootste oppositiepartij, de PVV, schreef samen met Lokaal-Limburg en JA21 dat het onderwerp zo snel mogelijk op de agenda moet komen. Maar andere partijen zijn terughoudender. In januari maakte de provincie bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de deal. "We willen eerst inzicht in de vraag: hoe zit zo'n debat een onderzoek van het OM eventueel in de weg?", aldus Aleida Berghorst, fractievoorzitter van coalitiepartij PvdA.
BBB zonder reactie
Ook fractievoorzitter Thea Jetten van GroenLinks wil "niemand in de wielen rijden". Net als oppositiegenoot D66 wil ze een debat, maar wel moeten eerst alle feiten op tafel liggen. Jetten gaat ervan uit dat het college het onderzoek niet kan delen. "Ik vertrouw ze op hun woord." PVV, Lokaal-Limburg en JA21 spreken in hun brief juist over een "doofpot". Vermoedens van belangenverstrengeling liggen extra gevoelig in Limburg, waar het college van Gedeputeerde Staten in 2021 aftrad naar aanleiding van een integriteitszaak. De Limburgse bestuurscultuur heeft sowieso een negatief imago, stelden onderzoekers nadien.
Volgens fractievoorzitter Mirjam Depondt-Olivers van het CDA is het gebruik van de term doofpot "suggestief". Ook zij wil pas een debat als er "voldoende informatie" beschikbaar is. De VVD, net als het CDA deel van de coalitie, kan zich daar eveneens in vinden. De BBB, de grootste partij in Limburg en in de coalitie, reageert niet op vragen.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden