Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel Kamer twijfelt over haalbaarheid woningbouwplannen minister

Deel Kamer twijfelt over haalbaarheid woningbouwplannen minister

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Kamer, waaronder coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, heeft twijfels over de haalbaarheid van de volkshuisvestingsplannen van minister Hugo de Jonge. Personeelstekort, gebrek aan bouwgrond, een tekort aan bouwmaterialen en de stikstofproblemen kunnen ertoe leiden dat de voorgenomen bouw van 900.000 woningen eind 2030 niet wordt gehaald, stellen verschillende fracties.

"Schept u niet te hoge verwachtingen", vroeg CDA-Kamerlid Jaco Geurts in het debat over volkshuisvesting aan de minister. Als alle problemen bij elkaar worden opgeteld "staan de seinen op rood".

Coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA en SP zijn daarnaast uiterst kritisch over de beloofde verdubbeling van de bouwcapaciteit van sociale huurwoningen. Die moet door woningcorporaties worden opgeschroefd van 15.000 naar 30.000 per jaar, zodat er eind 2030 250.000 nieuwe sociale huurwoningen staan. Volgens de SP verdwijnen er aan de andere kant zo'n 150.000 sociale huurwoningen omdat die worden gesloopt of verkocht.

Nieuwe woningen

Per saldo komen er daarmee tot 2030 maar 100.000 nieuwe woningen bij in het sociale huursegment, zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Dat ziet ook Pieter Grinwis (ChristenUnie), die de netto toevoeging van 100.000 sociale huurwoningen "teleurstellend weinig" vindt. De SP vreest dat de woningnood en de wachtlijsten alleen maar gaan toenemen.

De eerdere belofte van De Jonge - om in elke gemeente toe te werken naar 30 procent sociale huurwoningen - blijkt tot irritatie van een aantal fracties flexibel te zijn. De ene gemeente mag onder dat percentage zitten en de andere daarboven. Als binnen een regio die 30 procent maar wordt gehaald, verduidelijkte de minister. Het voorstel van Grinwis om per project te eisen dat 30 procent van de nieuwe woningen een sociale huurwoning moet zijn, werd door De Jonge van de hand gewezen. PvdA en SP vinden dat 30 procent de ondergrens in elke gemeente moet zijn.

Motie

Beckerman heeft een motie aangekondigd om dit alsnog te regelen en te voorkomen dat sociale huurwoningen worden verkocht of gesloopt. "Nu is het volstrekt onduidelijk of het aandeel sociale huur daadwerkelijk gaat toenemen", licht het Kamerlid toe.

Een initiatiefwetsvoorstel van SP, PvdA en GroenLinks om het percentage sociale huurwoningen per gemeente wettelijk vast te leggen, is eerder deze maand verworpen. De Jonge stelde toen dat het wetsvoorstel overbodig was, gezien zijn eigen plannen.

Meer uit Politiek

Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

3 uur geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

4 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

5 uur geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

6 uur geleden