Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Decorbouwer Frank de Kort vindt dat een mooi decor bijdraagt aan het verhaal

Decorbouwer Frank de Kort vindt dat een mooi decor bijdraagt aan het verhaal

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met ‘Michiel de Ruyter’, een eigen productie. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. Deze week is het de beurt aan decorbouwer Frank de Kort.

Frank de Kort is vier jaar betrokken bij Muziektheater Zeeland waarvan de laatste drie als decorbouwer. “Ik heb één seizoen een rol gespeeld, maar kwam er achter dat ik het spelen minder leuk vind dan gedacht. Ik ben geen podiumbeest, maar wilde graag bij de vereniging blijven en heb toen de uitdaging gevonden in het bedenken en maken van decors. Bij elke productie wordt een nieuw decor gemaakt. De regisseur komt met een basisidee en wij geven daar verder invulling aan. We gaan aan de slag om dingen te bedenken, maken bouwtekeningen en hebben zo’n negen maanden de tijd om het concept uit te werken. We zijn met een man of zes, zeven.”

Creatief

Volgens Frank moet je als decorbouwer over een aantal kwaliteiten beschikken. “Sommigen zijn heel sterk op het creatieve vlak, anderen zijn technisch beter. Ik ben zelf meer van de technische kant en kan mij echt verbazen over hoe creatief mensen kunnen zijn. Vooral voor wat sommige mensen met een pot verf kunnen doen, heb ik veel bewondering. Schilders kunnen iets duizend jaar oud laten lijken. Ook al ziet het er van dichtbij soms vreemd uit, van afstand heeft het een geweldig effect.”

Award

Dat er kwalitatief goede decors worden neergezet blijkt volgens Frank uit het feit dat Muziektheater Zeeland is genomineerd voor de landelijke Amateur Musical Award voor toneelbeeld. “Ik denk dat we innovatief zijn. We doen dingen anders dan anders. We bedenken bijvoorbeeld huizen die kunnen worden opengedraaid in Ciske de Rat en een boeg die kon worden opgeschoven waarmee je de eerste, tweede en derde klas kon zien voor Titanic.”

Oppervlak

Wat Frank betreft zit de grootste uitdaging voor de decorbouw in het op een klein oppervlak zo veel mogelijk laten zien. “We hebben beperkte middelen en moeten zonder technische hoogstandjes de wisselingen van het beeld soepel laten verlopen. We kunnen geen zeeslagen op het toneel zetten. In Michiel De Ruyter maken we gebruik van de suggestie, bijvoorbeeld door een groot zeil. Ook gebruiken we projecties om scenes te verbeelden. Uiteindelijk moet het decor, met de rekwisieten, de kleding en grime de spelers een mooie omgeving bieden waardoor ze zich thuis voelen op het podium en zich kunnen inleven in hun rol. Het decor is een hulpmiddel voor het verhaal. Wat de spelers doen, is het belangrijkste.”

Meer uit Middelburg

Zorg om grensoverschrijdend gedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag jonge kinderen Vrouwenpolder

DOMBURG - Afgelopen week is aan het licht gekomen dat er verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag door en bij jonge kinderen heeft plaats gevonden. Het gedrag heeft onder meer plaats gevonden rondom de buitenschoolse opvang in Vrouwenpolder. Momenteel wordt alles in werking gezet om aan de betrokken kinderen en ouders, de zorg en hulpverlening te bieden waar behoefte aan is. Ook wordt er gekeken naar helderheid in wat de exacte toedracht is geweest.

51 minuten geleden
Er moet meer te kiezen zijn dan een zakje chips of roze koek

MIDDELBURG - Het is moeilijk nee zeggen tegen een zakje chips na het sporten. En als de vitrines van de schoolkantine vol liggen met saucijzenbroodjes en frikandellen, waarom zou je dan je broodtrommel of appel uit je tas halen? Onze omgeving heeft ontzettend veel invloed op de keuzes die we maken. Ruud Mesu, Coördinator Gezondheid & Preventie bij de gemeente Middelburg, gaat in gesprek met scholen, sportclubs, jongerencentra en speeltuinen om samen een gezondere omgeving te creëren.  

18 uur geleden
Groot sportevenement voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking in Middelburg

MIDDELBURG - Zaterdag 22 juni wordt bij Zeelandia Middelburg een groot evenement georganiseerd voor zo'n 80 kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking. Niels Luteijn, trainer van het Zeelandia Middelburg G-team en speler van het eerste elftal, vertelt waarom dit evenement wordt georganiseerd. 'We willen dat al die 80 kinderen en jongeren een onbezorgde en hele leuke dag hebben.' 

22 uur geleden
Vierde editie Nationale DorpenTop 20 juni in Grote Kerk Veere

VEERE - Op 20 juni organiseert RegioBank de vierde editie van de jaarlijkse Nationale DorpenTop. Deze keer vindt de top plaats in de Grote Kerk in Veere. Lokale ondernemers, landelijke en regionale politici, bestuurders en academici gaan met elkaar in gesprek over de leefbaarheid in de regio. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen die zich bij het onderwerp betrokken voelt.

1 dag geleden
Gemeente Veere is en blijft financieel gezond

DOMBURG - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het Financieel Perspectief 2025-2028 aangeboden aan de gemeenteraad. Veere staat er financieel goed voor. De algemene reserve is ruim € 21 miljoen. Ondanks uitdagingen en onzekerheden houdt Veere vast aan de ambities van de in mei 2022 ingezette koers.

2 dagen geleden
Zaterdag 15 juni Wasschappelse Oldtimerrit

WESTKAPELLE - Stichting Wasschappelse Oldtimerrit  organiseert zaterdag 15 juni 2024 voor de 22e keer de Wasschappelse Oldtimerrit. Een terugkerende rit op het eiland Walcheren speciaal voor klassieke auto's, motoren, bromfietsen en solexen die van voor 1995 zijn.

2 dagen geleden
Da's in Perspectief in Museum Veere

VEERE - Op 15 juni 2024 opent Museum Veere de nieuwe expositie Da's in Perspectief. De tentoonstelling staat in het teken van het werk van tekenaar en futuroloog Robbert Das en toegepast maritiem kunstenaar Ludo van Well. De expositie toont een breed oeuvre van het werk van Robbert Das, samen met afgeleide scheepsmodellen door kunstenaar Ludo van Well.

2 dagen geleden