Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Decorbouwer Frank de Kort vindt dat een mooi decor bijdraagt aan het verhaal

Decorbouwer Frank de Kort vindt dat een mooi decor bijdraagt aan het verhaal

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met ‘Michiel de Ruyter’, een eigen productie. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. Deze week is het de beurt aan decorbouwer Frank de Kort.

Frank de Kort is vier jaar betrokken bij Muziektheater Zeeland waarvan de laatste drie als decorbouwer. “Ik heb één seizoen een rol gespeeld, maar kwam er achter dat ik het spelen minder leuk vind dan gedacht. Ik ben geen podiumbeest, maar wilde graag bij de vereniging blijven en heb toen de uitdaging gevonden in het bedenken en maken van decors. Bij elke productie wordt een nieuw decor gemaakt. De regisseur komt met een basisidee en wij geven daar verder invulling aan. We gaan aan de slag om dingen te bedenken, maken bouwtekeningen en hebben zo’n negen maanden de tijd om het concept uit te werken. We zijn met een man of zes, zeven.”

Creatief

Volgens Frank moet je als decorbouwer over een aantal kwaliteiten beschikken. “Sommigen zijn heel sterk op het creatieve vlak, anderen zijn technisch beter. Ik ben zelf meer van de technische kant en kan mij echt verbazen over hoe creatief mensen kunnen zijn. Vooral voor wat sommige mensen met een pot verf kunnen doen, heb ik veel bewondering. Schilders kunnen iets duizend jaar oud laten lijken. Ook al ziet het er van dichtbij soms vreemd uit, van afstand heeft het een geweldig effect.”

Award

Dat er kwalitatief goede decors worden neergezet blijkt volgens Frank uit het feit dat Muziektheater Zeeland is genomineerd voor de landelijke Amateur Musical Award voor toneelbeeld. “Ik denk dat we innovatief zijn. We doen dingen anders dan anders. We bedenken bijvoorbeeld huizen die kunnen worden opengedraaid in Ciske de Rat en een boeg die kon worden opgeschoven waarmee je de eerste, tweede en derde klas kon zien voor Titanic.”

Oppervlak

Wat Frank betreft zit de grootste uitdaging voor de decorbouw in het op een klein oppervlak zo veel mogelijk laten zien. “We hebben beperkte middelen en moeten zonder technische hoogstandjes de wisselingen van het beeld soepel laten verlopen. We kunnen geen zeeslagen op het toneel zetten. In Michiel De Ruyter maken we gebruik van de suggestie, bijvoorbeeld door een groot zeil. Ook gebruiken we projecties om scenes te verbeelden. Uiteindelijk moet het decor, met de rekwisieten, de kleding en grime de spelers een mooie omgeving bieden waardoor ze zich thuis voelen op het podium en zich kunnen inleven in hun rol. Het decor is een hulpmiddel voor het verhaal. Wat de spelers doen, is het belangrijkste.”

Meer uit Middelburg

Gratis Kinderkunstatelier in ZB Middelburg op 22 maart

MIDDELBURG - Doe tijdens de Kinderkunstweek mee aan het 30 minuten durende Kinderkunstatelier Golven. In dit tijdelijk grafisch atelier van Virusgrafiek in de ZB (speciaal voor de Kinderkunstweek ingericht) ga je aan de slag met verschillende druktechnieken rond het thema Golven: ‘Hoog, Hoger, Hoogst ‘.

1 dag geleden
SGP wil kleine kernenfonds

MIDDELBURG - De SGP in Zeeland maakt zich zorgen om het steeds meer verdwijnen van voorzieningen uit kleine kernen, zoals een buurtsuper, (hulp)postkantoor, ontmoetingscentrum, dorpshuis of een spreekuur voor medische zorg. Daarom pleit de fractie voor een KLEINE KERNENfonds om deze voorzieningen mede in stand te houden én hulp van professionals.  

1 dag geleden
Brassband Crescendo Oostkapelle bestaat 125 jaar

OOSTKAPELLE - Brassband Crescendo uit Oostkapelle bestaat in 2023 125 jaar. Voor de vereniging is dat natuurlijk een bijzondere reden om van de jaarlijkse uitvoering een muzikaal feestje te maken. 

1 dag geleden
39-jarige man uit gemeente Veere komt om bij ongeval Grijpskerke

GRIJPSKERKE - Op de Hondegemsweg bij Grijpskerke heeft maandagmiddag een dodelijk ongeluk plaatsgevonden. Hierbij zijn zowel een vrachtwagen als een personenauto in een sloot beland. Het slachtoffer is een 39-jarige man uit gemeente Veere. 

1 dag geleden
C&A sluit Middelburgse vestiging na bijna 45 jaar

MIDDELBURG - De Middelburgse vestiging van het kledingconcern C&A wordt gesloten in juli van dit jaar. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd tegenover Omroep Zeeland. De winkel aan de Lange Delft heeft bijna 45 jaar bestaan. De zaak werd in augustus 1978 geopend.

1 dag geleden
Hulpdiensten rukken massaal uit voor verward persoon in woning Middelburg-Zuid

MIDDELBURG - De hulpdiensten proberen op dit moment in Middelburg-Zuid een verward persoon uit een woning te praten. Verschillende hulpdiensten zijn in groten getale ter plekke.

1 dag geleden
Sint Laurens koestert Pannenkoekdag

SINT LAURENS -De Nationale Pannenkoekdag, die afgelopen vrijdag voor de zestiende keer werd georganiseerd, heeft een commerciële achtergrond (het is een initiatief van Tefal en Koopmans) maar dat maakt de dag niet minder sympathiek en populair. Zo’n 75.000 leerlingen van basisscholen in heel Nederland bakten dit jaar pannenkoeken. Voor zichzelf, maar ook voor ouderen in de buurt. Want dat is het idee van de actie: opa’s, oma’s en ouderen uit de buurt worden op deze dag in het zonnetje gezet door de kinderen.

1 dag geleden