Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deceptie bij Holland Acht: eerste tien halen waren al niet goed

Deceptie bij Holland Acht: eerste tien halen waren al niet goed

TOKIO (ANP) - De teleurstelling bij de roeiers van de Holland Acht was groot na de volledig mislukte finale op de Olympische Spelen in Tokio. De boot werd slechts vijfde. "We kwamen hier om te winnen, we waren zo dominant in de heats en dat gaat in de olympische finale alles wat in de voorbereiding zo goed ging niet goed. We misten alle agressiviteit. Dit is extreem teleurstellend", zei Robert Lücken, de man op de slagpositie.

Maarten Hurkmans, de nummer 5 in het middenschip, hield zich lang groot. Hij wist ook niet goed waarom de roeiers zo'n matige start hadden en zich in de race niet wisten te herpakken. "Ik kan het niet goed nagaan in mijn hoofd nu. Er was voor de race zoveel vertrouwen, er zat zoveel gemak in, maar we deden kennelijk iets anders dan we hadden moeten doen", zei hij.

Daarna overmande de emotie hem en boog hij lang en diep het hoofd. "Dit is zo'n deceptie. De Olympische Spelen zijn eens in de 4 jaar, je traint hier enorm hard voor en dan grijp je er naast. Ik ben er trots op dat hier sta, maar het is gewoon niet niks."

Spanning

Lücken zocht vertwijfeld naar een verklaring. "Volgens mij was het niet iets technisch. Het moet spanning zijn geweest voor het grote moment. Gisteren trainden we nog in een ontzettend hoog tempo, zoals we de hele voorbereiding afstanden roeiden op wereldrecordsnelheid. Maar het kwam er in de finale niet uit, de eerste tien halen waren al niet goed. Daar hadden we ons niet door van de wijs moeten laten brengen, maar er sloop iets in de ploeg. Iets tussen de oren."

Beide roeiers noemden de aanloop naar de Spelen rommelig. "We vlogen later dan gepland naar Tokio en dan was er het gezanik met die coronabesmettingen. Dat knaagde wel, maar in de boot ging het goed. We roeiden een dag vroeger de voorwedstrijd, waren niet eens goed geacclimatiseerd, maar pakten zo overtuigend de winst. Dat gaf echt vertrouwen. Deze ploeg had gewoon de potentie om het goud te halen."

Het was niet altijd leuk in de ploeg in de lange voorbereiding op de Spelen, bekende Lücken. "Het boterde een tijdje niet binnen het team, maar dat hoeft niet erg te zijn, want het hoort bij de sport dat het soms ook tegenzit. Maar ik zie daarin geen oorzaak voor deze slechte prestatie." Hurkmans zag dat ook zo. "De acht is net als in een familie. Je houdt van elkaar, maar je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn. Met acht mensen die niet op hun mondje zijn gevallen, ontstaan er soms spanningen. Maar deze mislukte finale is daar niet aan toe te schrijven."

Meer uit Sport

Hülkenberg aan einde van jaar weg bij Formule 1-team Haas

BERLIJN (ANP/DPA) - Nico Hülkenberg vertrekt na dit jaar bij het Formule 1-team van Haas. De 36-jarige Duitse coureur maakt de overstap naar Sauber, dat vanaf 2026 wordt overgenomen door Audi.

29 minuten geleden
Jokic leidt titelverdediger Nuggets naar zege op Lakers in NBA

LOS ANGELES (ANP) - Nikola Jokic heeft de basketballers van Denver Nuggets dicht bij een plek in de halve finales van de play-offs van de Western Conference NBA gebracht. De Serviër had met 24 punten, 15 rebounds en 9 assists een groot aandeel in een zege op Los Angeles Lakers (105-112).

3 uur geleden
Van Gerwen strandt in halve finale Premier League in Liverpool

LIVERPOOL (ANL) - Darter Michael van Gerwen is in de dertiende ronde van de Premier League gestrand in de halve finales. De 35-jarige Brabander verloor op zijn verjaardag in Liverpool met 6-2 van Rob Cross.

11 uur geleden
Formule E-auto trekt in 2025 sneller op dan Formule 1-wagen

MONACO (ANP) - De elektrische sportwagen die in 2025 in de Formule E zal rijden, trekt sneller op dan een Formule 1-auto. De Gen3 Evo-auto gaat in 1,86 seconde van 0 naar 100 kilometer per uur en dat is 30 procent sneller dan de huidige Formule 1-auto, meldde Formule E-baas Jeff Dodds.

13 uur geleden
Atlete Bol loopt vlak voor Spelen in Diamond League Londen

LONDEN (ANP) - Atlete Femke Bol loopt op 20 juli, zes dagen voor aanvang van de Olympische Spelen in Parijs, een 400 meter horden op de meeting uit de Diamond League in Londen. De 24-jarige wereldkampioene liep vorig jaar in Londen haar Europees record van 51,45 seconden. De Amersfoortse is sinds augustus 2021 ongeslagen op de 400 meter horden in de Diamond League; ze won negentien races op rij.

14 uur geleden
Topontwerper Newey verlaat kampioensteam Red Bull

MILTON KEYNES (ANP/RTR) - Topontwerper Adrian Newey heeft besloten het Formule 1-team van Red Bull te verlaten. Dat meldden onder meer de BBC en diverse goed ingevoerde autosportmedia.

16 uur geleden
Nadal eenvoudig naar tweede ronde masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Rafael Nadal heeft de tweede ronde van het masterstoernooi van Madrid bereikt. De 37-jarige Spanjaard was in twee sets te sterk voor de Amerikaan Darwin Blanch: 6-1 6-0.

16 uur geleden