
De winnaars van de Zeeuwse Erftrofee 2023 zijn bekend
KLOETINGE - De Boerderijenstichting Zeeland, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie werken samen om elk jaar een Zeeuwse Erftrofee toe te kennen. Zij organiseren dat bij toerbeurt in een 3-jarige cyclus. De organisatie die aan de beurt is kiest de winnaar uit en kijkt daarbij nadrukkelijk vanuit de eigen invalshoek. Dit jaar is de Boerderijenstichting Zeeland aan de beurt en daarom moet de winnaar van de Zeeuwse Erftrofee 2023 zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor het behoud van het agrarisch cultureel erfgoed. Voor de duidelijkheid: de prijs wordt toegekend aan de verdienstelijke eigenaren van een winnend erf, niet aan het erf zelf.
De familie de Voogd, eigenaren van ’t Hof Olmenstein te Kloetinge, zet zich al jaren in om op hun agrarisch bedrijf, een historische maar nog actieve boerderij, nieuwe economische dragers te realiseren. Dat is een lange en moeilijke weg geweest, maar uiteindelijk zijn zij daarin uitermate goed geslaagd.
Prachtig in het groen
De zeer grote schuur is met respect en behoud van originele elementen verbouwd en geschikt gemaakt voor dagactiviteiten zoals vergaderingen, maar ook voor overnachtingen in de vorm van B&B. Zelfs zeer grote groepen kunnen hier terecht. Er wordt verwarmd met een warmtepomp. Daarnaast is er een verbouwd wagenhuis met een horecafunctie een zeer oude zorgvuldig gerestaureerde Zeeuwse bakkeet, ook geschikt gemaakt voor B&B. Het oorspronkelijke woonhuis maakt ook deel uit van het erf. Men baat daarnaast een theetuin uit en er is een pluktuin. Alles ligt prachtig in het groen, waarbij er enkele grote bomen uit springen. Er is een grote tuin met een waterpartij en hoogstam fruitbomen. Op hun website https://www.ophofolmenstein.nl/ vindt u meer over dit prachtige bedrijf. Inmiddels is het nieuwe Hof Olmenstein een begrip geworden. Velen weten het te vinden.
Grote verdienste
Het is de verdienste van de familie de Voogd dat zij er in geslaagd zijn om de historische agrarische bebouwing aan te passen en geschikt te maken voor de nieuwe functies. Nieuwe economische dragers, die ook levensvatbaar blijken te zijn. Op zodanige respectvolle wijze dat de buitenkant grotendeels intact gebleven is en dat er zelfs binnen nog veel originele kenmerken behouden zijn. De landschappelijke inpassing is daarbij zelfs nog versterkt, net als de biodiversiteit. Het ziet er naar uit dat het cultuurhistorisch waardevolle Hof Olmenstein voor de toekomst behouden blijft. Zij verdienen dan ook terecht de als waardering en stimulering bedoelde Zeeuwse Erftrofee 2023! Op 9 september krijgen zij de prijs uitgereikt door de heer H. van der Maas, lid van het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland. De prijs is een schild namens de organiserende partijen. Daarnaast krijgen ze van de Boerderijenstichting nog een sculptuur in de vorm van een makelaar. Vanuit het Johanna van Embden- Butler fonds krijgen ze een tegoedbon.
Meer uit Beveland
KLOETINGE - De speeltuin in de Jachthuisstraat in Kloetinge wordt binnenkort ander ingericht door de Gemeente Goes. De Vereniging Dorpsbelangen Kloetinge (vak) heeft het voortouw genomen om kinderen en omwonenden te betrekken bij de nieuwe plannen.
4 uur geledenKRUININGEN - Op de snelweg A58 bij Kruiningen is dinsdag een 77-jarige man uit Ellemeet om het leven gekomen bij een eenzijdig verkeersongeval.
10 uur geledenHeinkenszand - Burgemeester Dijksterhuis heeft maandagmiddag het echtpaar De Jonge in Heinkenszand gefeliciteerd met hun huwelijksjubileum. Zij waren zondag 06 juli maar liefst 65 jaar getrouwd.
1 dag geledenKAMPERLAND - De gemeente Noord-Beveland hield donderdag 3 juli een feestelijke bijeenkomst voor de toekomstige kaveleigenaren van het nieuwe bedrijventerrein Het Rip III in Kamperland. Wethouder Adrie van der Maas van de gemeente Noord-Beveland is blij dat het terrein nog deze maand opgeleverd wordt. "Daarna kan er gebouwd worden."
1 dag geledenHet mysterie rond de Goese klok 'nummer 9' heeft de afgelopen weken de gemoederen flink beziggehouden in zowel Goes als Drenthe. De klok, die in 1930 werd gegoten en ooit deel uitmaakte van een groot carillon van zevenenveertig klokken in de Grote kerk in Goes, dook ineens op in het Drentse Hijken. Daar hangt hij nu al twee weken te pronken in een klokkenstoel. Hoe de klok daar precies terecht is gekomen, blijkt toch nét iets anders te zijn dan tot nog toe werd aangenomen.
1 dag geledenGOES - De gemeente Goes staat op de zesde plek op de ranglijst van Economische Toplocaties. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport van Bureau Louter. Vorig jaar stond Goes op plek negen. "Al jaren staat Goes stevig in de top 10, en daar zijn we erg trots op", aldus wethouder Joost de Goffau.
1 dag geledenWOLPHAARTSDIJK - In de polder bij Wolphaartsdijk is maandagmorgen een auto aangetroffen in een sloot. De bestuurder was niet meer aanwezig.
1 dag geleden