Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'De wil van het Oekraïense volk is niet te breken'

'De wil van het Oekraïense volk is niet te breken'

VLISSINGEN - Kort voor het einde van het jaar is Volodimir Vasiljoek tien dagen naar Oekraïne geweest om zijn bejaarde ouders te bezoeken in Lviv. Vasiljoek is geboren in Oekraïne en woont sinds 1995 in Vlissingen en was in de zomer van 2021 voor het laatst in zijn geboortestad. “Ik ben blij dat ik nu weet hoe het daar echt is en dat ik mijn ouders weer heb gezien natuurlijk.”

DOOR JOEP BREMMERS

De oorlog in Oekraïne woedt al bijna elf maanden, al die tijd had Volodimir alleen op afstand contact met zijn vader en moeder van 82 en 77 jaar oud. “Mijn ouders waren blij om mij weer te zien, hun wereld is erg klein geworden. Elke keer als het luchtalarm afgaat wordt de elektriciteit uitgezet en werkt dus ook de lift niet meer, en ze wonen op de achtste verdieping. Ze durven de lift ook niet meer te nemen uit angst dat ze vast komen te zitten. De centrale verwarming werkt op elektriciteit dus zitten ze ook in de kou. Ik heb ze warme kleding, handschoenen, lampen op accu’s en veel kaarsen gebracht. Daar waren mijn ouders ontzettend blij mee.” 

Schuilkelders
Eten en drinken is er nog genoeg in Lviv. “Dat wordt aangevoerd vanuit Polen, Lviv ligt zo’n zeventig kilometer van de grens. De stad is verder vol met vluchtelingen uit het oosten van Oekraïne. In de stad zijn hulpposten ingericht waar altijd elektriciteit, verwarming en internet is. Daar kunnen mensen altijd terecht om bijvoorbeeld de telefoon op te laden en contact met de familie te onderhouden. Wanneer er luchtalarm is worden alle openbare gebouwen en winkels ontruimd. De lessen voor scholieren en studenten worden dan verder gegeven in de schuilkelders.”

Raketaanval
Hoewel het in Lviv, dat in het westen van Oekraïne ligt, relatief rustig is, werd Vasiljoek toch geconfronteerd met de oorlog. “Na aankomst had ik geen echte oorlog gezien. Maar tijdens mijn verblijf is er een aanval geweest met zes Russische raketten. Het luchtalarm ging ‘s ochtends vroeg af en een half uur later hoorde ik vier ontzettend zware knallen en ik dacht: nou, dat is het dan: oorlog. Twee van de zes raketten zijn toch door de verdediging gekomen en hebben aanzienlijke schade aangericht aan het elektriciteitsnetwerk buiten de stad.”

Hoop
Hoewel de situatie in Oekraïne onverminderd zorgelijk is heeft Vasiljoek toch ook hoop. “Veel broeders en zusters vechten op dit moment aan het front om de vrijheid van Oekraïne veilig te stellen. Helaas brengt de oorlog ook veel slachtoffers met zich mee. In Lviv worden die met regelmaat met veel eerbetoon en militaire eer vanuit het gemeentehuis naar hun laatste rustplaats gebracht. Toch is de wil van het Oekraïense volk niet te breken.” Volgens Vasiljoek is er van de mythe van Rusland als grote broer niets meer over. “In de Sovjet-tijd zijn we opgevoed met het idee dat we allemaal broedervolken waren. Die mythe is nu gestorven. Oekraïne wordt nu opgenomen in de grote Europese familie die het land door deze moeilijke tijd helpt. De wil van het Oekraïense volk voor onafhankelijkheid is niet te breken. Ook voor alle mensen die het Oekraïense volk hebben gesteund wil ik een diepe buiging maken, samen zijn we sterk. Slava Oekraïne!”

Meer uit Vlissingen

Scooter gaat in vlammen op in Vlissingen: Politie gaat uit van brandstichting

VLISSINGEN - Een scooter is vanmorgen in alle vroegte in vlammen opgegaan bij een brand in Vlissingen. De politie gaat uit van brandstichting.

4 uur geleden
Jaarlijkse dodenherdenking op Noorderbegraafplaats

VLISSINGEN - Op 4 mei 2024 wordt de jaarlijkse dodenherdenking herdenking gehouden op de Noorderbegraafplaats. Er worden kransen gelegd door onder meer het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen.

1 dag geleden
Film over Truus Wijsmuller in CineCity op 5 mei

VLISSINGEN - Op 5 mei wordt om 14.30 uur de film 'Truus' Children' vertoond in bioscoop CineCity. In een tijd doordrenkt van duisternis en wanhoop, stond één vrouw op als een lichtbaken van hoop voor duizenden. Truus Wijsmuller, een naam die weinigen kennen maar die velen zouden moeten eren, heeft voor en tijdens de grimmige dagen van de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 Joodse kinderen behoed de nazi's.

1 dag geleden
Harde gitaren met Dirty Sound System in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 3 mei speelt het Zwitserse Dirty Sound Magnet in de Piek. Dit psychedelische powerrocktrio uit Fribourg put uit de rijke erfenis van Led Zeppelin en andere heavy, door psychedelica en blues beïnvloede bands uit de jaren '60 en '70.

1 dag geleden
Dronken man stapt in auto en mishandelt bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

2 dagen geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

2 dagen geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

3 dagen geleden