Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De wereld volgens avonturier Poeziepier

De wereld volgens avonturier Poeziepier

GOES - Hij kwam speciaal voor de signeersessie in de Koperen Tuin van zijn overwinteringsadres in Spanje naar Goes. Niet voor niets, want het was steendruk in de boekhandel. “En een dag daarna ben ik weer teruggegaan”, zegt Pier de Koning, alias Poeziepier. 

In de bundel ‘De wereld volgens Poeziepier’ staan tientallen gedichten van de zelfverklaarde flierefluiter, levensgenieter en avonturier.

Lockdown

Sinds hij is gestopt met zijn antiekhandel in de Sint Jacobsstraat in Goes zit Pier de Koning zo’n acht of negen van de twaalf maanden per jaar in het buitenland, het meeste in Marokko en Spanje. “Maar dit jaar ben ik veel in Nederland geweest. Toen Spanje in lockdown dreigde te gaan, ben ik snel terug naar Nederland gegaan. Anders was het wel erg eenzaam geweest. Dan ben ik veel liever in Goes, bij mijn vrienden.”

Tijdverdrijf

Na zijn pensioen is De Koning niet alleen veel gaan reizen, maar ook begonnen met dichten. Hij zag en ziet het in de eerste plaats als tijdverdrijf. Met een uitgave was hij niet bezig. “Ik maakte gedichtjes, liet ze lezen aan anderen en plaatste wat op Facebook. Met mijn vriend Stefan de Kroon op piano heb ik bovendien een paar keer opgetreden. Dat is ook ontzettend leuk om te doen. Op een gegeven moment belde Anton van der Weele, een oude kennis. Hij las mijn gedichtjes graag en zei dat hij een bundel wilde uitgeven. Zelf had ik er nooit over nagedacht.”

Illustraties

De inwoner van Colijnsplaat zocht nog een paar sponsors (die in de bundel staan vermeld) en legde contact met uitgever Anthoni Fierloos van Het Paard van Troje waarna De Koning aan de slag kon. Hij zocht ‘in mijn camper in Marokko’ zijn beste gedichten bij elkaar. Hij legde deze voor aan Van der Weele en Jan Willem Hament, die illustraties voor een aantal heeft gemaakt. 

Observaties

De gedichten zijn opgedeeld in categorieën als horeca, observaties, culinair, dames, leven en dood. Sommige zijn grappig, andere ontroerend en weer andere ronduit ondeugend. “Mijn zoon zei dat zijn dochter de bundel af en toe met rooie oortjes zat te lezen”, schaterlacht De Koning. Hij vindt dat hij de laatste jaren is gegroeid als dichter. “In het begin was het rijmen om te rijmen, maar ik weet steeds beter dingen weg te laten. Minder is meer, dat idee. Ik krijg steeds meer reacties.”

‘De wereld volgens Poeziepier’ is in alle boekhandels te koop.

‘Moeder’

M’n moeder kwam net langs,

‘Da’s lang geleden ma!

‘Heb enkel nog een foto van je, ergens in ‘n la

Je hebt dit huis van mij nog nooit gezien

hoe wist je waar ik stond?’

‘Maar jongen toch, ik zweef hier net voorbij en zag ‘t aan de hond

Ja, ouwe zwerver, ik zocht je namelijk al jaren, moet wel ff wennen aan die snor en sik en lange haren

Leuk dat je nu ook gedichtjes schrijft en andere verhalen

Wacht! Ga gelijk je vader even halen

Ik heb ‘m bijgepraat over alles wat hij heeft moeten missen,

Weet je nog? Hoe we vroeger gezellig met z’n allen gingen vissen,

Zijn grootste hobby toch?

Heb jij die wedstrijdbekers nog?’

De traantjes rollen langzaam op m’n wangen,

Ook oude mannen kunnen naar hun moedertje verlangen.


Meer uit Beveland

Goes is gans: de historie van Goes Ganzenstad

GOES - Zeg je Goes, dan zeg je gans. Goes en haar ganzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ze zijn er altijd geweest”, vertelt Frank de Klerk van het gemeentearchief Goes.

9 uur geleden
Herfstshow Solide Kozijn en Deur met veel moois en nieuws

KRUININGEN - Solide Kozijn en Deur in Kruiningen heeft zoveel mooie, vernieuwende producten in de showroom dat ze dat bezoekers graag laat zien. Daarom is er 28 tot en met 30 september een herfstshow met aantrekkelijke acties.De kwaliteit van aluminium, kunststof en houten kozijnen en deuren heeft door alle innovaties een vlucht genomen. “Er is zoveel moois, dat kun je het beste met je eigen ogen bekijken”, vertelt Liza Huissen van Solide Kozijn en Deur. “Door noviteiten als onzichtbare lasnaden ziet een kunststof kozijn er superstrak uit en zie je geen verschil meer met hout.” De show is volgende week donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur toegankelijk. Terwijl kinderen zich bezig houden op bijvoorbeeld het springkussen, kunnen ouders rustig rondkijken. Bezoekers profiteren van btw-vrije prijzen (21% korting) en krijgen bij aankoop op deze dagen gratis een extra isolerend pakket op de kozijnen.

13 uur geleden
Gezellige bijeenkomst in soos Heinkenszand voor iedereen die zich 'nieuw' voelt in Borsele

HEINKENSZAND - Iedereen die zich ‘nieuw’ voelt in de gemeente Borsele is dinsdag 3 oktober van 18.30 tot 21.00 uur welkom in de soos achter de Stenge in Heinkenszand. 

13 uur geleden
Goese fracties zoeken extern begeleider om tot nieuwe coalitie te komen

GOES - Na het vertrek van Nieuw Goes uit de coalitie vorige week nemen de fracties van de Goese gemeenteraad een extern voorzitter in de arm om een nieuwe coalitie te vormen. Dit proces zou weken kunnen duren, brengen de partijen dinsdag naar buiten.

1 dag geleden
Zeker Zeeuws streekproducenten in de spotlights

GOES - Op de leukste, meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg je favoriete Zeeuwse streekproducent kan 27 september tot 10 oktober 2023 een online stem worden uitgebracht. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het 4e jaar op rij de onlinepublieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’.

1 dag geleden
Bouwbedrijf Schrijver krijgt subsidie voor vergroening

‘s-GRAVENPOLDER - De provincie Zeeland kent Bouwbedrijf Schrijver in ‘s-Gravenpolder en Nemag Vastgoed in Zierikzee subsidie toe voor het vergroenen en verduurzamen van hun bedrijfsterrein.

1 dag geleden
'Herfstfestival is voor veel kinderen eerste kennismaking met cultuur'

GOES – Het kindercollege van Goes heeft vorige week, samen met bijna honderdzestig kleuters, in theater De Mythe het Herfstfestival feestelijk geopend. 

1 dag geleden