Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Week van de Jonge Mantelzorger

De Week van de Jonge Mantelzorger

MIDDELBURG – Bij het woord mantelzorger denken de meeste mensen aan een volwassene die voor een familielid zorgt: een hulpbehoevend kind, een zieke partner of een bejaarde ouder. Maar ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn, als zij opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving waar zij zorg aan verlenen. Mantelzorger zijn is dagelijkse realiteit voor een kwart van de jongeren. In de Week van de Jonge Mantelzorger, vanaf 1 juni 2023, vraagt Stichting Manteling aandacht voor deze jonge mantelzorgers omdat zij die niet te missen zijn.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Jonge mantelzorgers verlenen zorg binnen hun familie, hebben extra zorgen of missen zelf zorg en aandacht, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of taalachterstand heeft. Jonge mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige aandacht, omdat de focus binnen het gezin vaak naar de hulpbehoevende gaat. 

Gewend
Jente Boone (15) is ook mantelzorger. Hij en zijn moeder leven samen in een bijzondere symbiose. Hij heeft sinds zijn zesde diabetes. Later werd bij haar borstkanker geconstateerd. Angela Boone doorliep het behandelingstraject. De borstkanker genas, maar als gevolg van alle behandelingen kreeg ze chronische myeloïde leukemie. “Mijn energie is heel beperkt. Omdat Jente en ik samen een gezin vormen heeft mijn ziekte grote invloed op hem. Al van jongs af aan helpt hij mee in het huishouden: afwassen, bed opmaken, dat soort dingen. Ook laat hij regelmatig onze hond uit. Soms kan ik het gewoon niet.” De mentale belasting is voor Jente zwaarder dan de praktische taken die hij van zijn moeder overneemt. “Ik ben het gewend. We leven samen. Dat gaat goed zo,” zegt hij terwijl hij zijn schouders lichtjes ophaalt.

Gastgezin
Het gezin heeft steun aan vrienden en kennissen. Jente kan terecht bij een gastgezin als hij daar behoefte aan heeft. Samen een weekendje weg, even geen zorgen. Ook als zijn moeder naar het ziekenhuis moet kan Jente bij het gastgezin terecht. Er staan altijd mensen klaar die gebeld kunnen worden als er een noodsituatie is. Vorig jaar werd Angela ziek door trombose. “Ik heb de mensen gebeld die ik moest bellen en de hond naar het opvangadres gebracht. Daar hebben we goede afspraken over gemaakt, dus ik wist wat ik moest doen.” Gelukkig gaat het nu al een tijd goed, met beide, want ook de diabetes van Jente vraagt veel zorg en aandacht van moeder en zoon. “Kinderen met diabetes kunnen niet zorgeloos opgroeien. Elke dag moeten ze berekenen wat ze eten en hoeveel insuline daarvoor nodig is. Sportactiviteiten en schooluitjes zijn niet vanzelfsprekend.”

Manteling
Dankzij de inzet van deze jonge mantelzorgers kunnen gezinnen blijven draaien. Om hen bij te staan heeft Stichting Manteling vrijwillige maatjes voor jonge mantelzorgers. De maatjes bieden gezelschap, afleiding en een luisterend oor. Maar ook ondersteuning bij praktische zaken en het samen ondernemen van activiteiten. Alle jonge mantelzorgers die bij Stichting Manteling bekend zijn krijgen een presentje. Ben of ken jij een jonge mantelzorger of wil je maatje worden? Ga dan naar www.manteling.nu.

Meer uit Middelburg

Zorg om grensoverschrijdend gedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag jonge kinderen Vrouwenpolder

DOMBURG - Afgelopen week is aan het licht gekomen dat er verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag door en bij jonge kinderen heeft plaats gevonden. Het gedrag heeft onder meer plaats gevonden rondom de buitenschoolse opvang in Vrouwenpolder. Momenteel wordt alles in werking gezet om aan de betrokken kinderen en ouders, de zorg en hulpverlening te bieden waar behoefte aan is. Ook wordt er gekeken naar helderheid in wat de exacte toedracht is geweest.

10 minuten geleden
Er moet meer te kiezen zijn dan een zakje chips of roze koek

MIDDELBURG - Het is moeilijk nee zeggen tegen een zakje chips na het sporten. En als de vitrines van de schoolkantine vol liggen met saucijzenbroodjes en frikandellen, waarom zou je dan je broodtrommel of appel uit je tas halen? Onze omgeving heeft ontzettend veel invloed op de keuzes die we maken. Ruud Mesu, Coördinator Gezondheid & Preventie bij de gemeente Middelburg, gaat in gesprek met scholen, sportclubs, jongerencentra en speeltuinen om samen een gezondere omgeving te creëren.  

17 uur geleden
Groot sportevenement voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking in Middelburg

MIDDELBURG - Zaterdag 22 juni wordt bij Zeelandia Middelburg een groot evenement georganiseerd voor zo'n 80 kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking. Niels Luteijn, trainer van het Zeelandia Middelburg G-team en speler van het eerste elftal, vertelt waarom dit evenement wordt georganiseerd. 'We willen dat al die 80 kinderen en jongeren een onbezorgde en hele leuke dag hebben.' 

21 uur geleden
Vierde editie Nationale DorpenTop 20 juni in Grote Kerk Veere

VEERE - Op 20 juni organiseert RegioBank de vierde editie van de jaarlijkse Nationale DorpenTop. Deze keer vindt de top plaats in de Grote Kerk in Veere. Lokale ondernemers, landelijke en regionale politici, bestuurders en academici gaan met elkaar in gesprek over de leefbaarheid in de regio. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen die zich bij het onderwerp betrokken voelt.

1 dag geleden
Gemeente Veere is en blijft financieel gezond

DOMBURG - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het Financieel Perspectief 2025-2028 aangeboden aan de gemeenteraad. Veere staat er financieel goed voor. De algemene reserve is ruim € 21 miljoen. Ondanks uitdagingen en onzekerheden houdt Veere vast aan de ambities van de in mei 2022 ingezette koers.

1 dag geleden
Zaterdag 15 juni Wasschappelse Oldtimerrit

WESTKAPELLE - Stichting Wasschappelse Oldtimerrit  organiseert zaterdag 15 juni 2024 voor de 22e keer de Wasschappelse Oldtimerrit. Een terugkerende rit op het eiland Walcheren speciaal voor klassieke auto's, motoren, bromfietsen en solexen die van voor 1995 zijn.

2 dagen geleden
Da's in Perspectief in Museum Veere

VEERE - Op 15 juni 2024 opent Museum Veere de nieuwe expositie Da's in Perspectief. De tentoonstelling staat in het teken van het werk van tekenaar en futuroloog Robbert Das en toegepast maritiem kunstenaar Ludo van Well. De expositie toont een breed oeuvre van het werk van Robbert Das, samen met afgeleide scheepsmodellen door kunstenaar Ludo van Well.

2 dagen geleden