Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Volksbank wil in drie jaar tot 500 arbeidsplaatsen schrappen

De Volksbank wil in drie jaar tot 500 arbeidsplaatsen schrappen

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat reorganiseren. Bij het financiële concern achter merken als SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen verdwijnen de komende drie jaar 400 tot 500 banen, ruim een tiende van het personeel dat nu werkzaam is bij de bank. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Tegelijkertijd geeft de bank aan dat er volgens de nieuwe strategie op termijn ook banen zullen ontstaan, waar nieuwe medewerkers voor worden aangetrokken.

Hoe de nu aangekondigde reorganisatie precies wordt ingevuld, is overigens nog niet bekend. De Volksbank kwam met de aankondiging na een moeilijk coronajaar, waarin bovendien sprake was veel onrust rond het ontslag van financieel directeur Pieter Veuger. Die was slechts een aantal maanden in dienst. Later vertrok ook operationeel directeur Mirjam Verhoeven, na meningsverschillen over de gang van zaken, het te voeren beleid en de te volgen koers. De recent aangetreden nieuwe topman Martijn Gribnau wilde vrijdag inhoudelijk niets zeggen over de kwesties.

De problemen bij de Volksbank liggen gevoelig, omdat de bank nog altijd in staatshanden is. De hele affaire kan ook nog een staartje krijgen. Veuger stapte namelijk naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Komende week wordt de uitspraak verwacht. De Volksbank wacht ook nog op de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar de dynamiek in de directie en de interactie met de raad van commissarissen.

Maatschappelijke koers

Als onderdeel van de nieuwe strategie breidt de Volksbank ook zijn dienstverlening aan kleinzakelijke ondernemers uit, en er wordt gekeken om meer financiële producten van derden aan de man te brengen. Dat wordt al gedaan met hypotheken en verzekeringen, maar Gribnau ziet meer kansen. Het is daarnaast de bedoeling dat SNS meer jongeren gaat aanspreken en met RegioBank wil het concern de lokale aanwezigheid verspreid over land verbreden.

Met deze plannen kiest de Volksbank er duidelijk voor om verder te gaan op de maatschappelijke koers die al was ingezet. Gribnau wil vooral beoordeeld worden op scores die klanten aan de bank geven. Maar tegelijkertijd moeten de resultaten ook omhoog. Hij streeft naar een "passend rendement" voor de aandeelhouder en denkt de overheid met deze koers op termijn meer opties te geven voor een besluit over de toekomst van de bank.

De Volksbank zag de winst vorig jaar met 37 procent kelderen tot 174 miljoen euro. Een deel van de winstval komt voor rekening van de reorganisatie, waarvoor de bank 45 miljoen euro opzij zette. Ook moest de bank een voorziening nemen van tientallen miljoenen voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. Voor dit jaar rekent de Volksbank op een lagere winst. Dat komt deels door lagere rente-inkomsten van hypotheken. De bank benadrukt daarbij dat door de coronacrisis nog veel onzeker is.

Meer uit Financieel

Reisaanbieders: Duitse kerstmarkten weer in trek bij Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.

38 minuten geleden
KPN: veel phishingpogingen bij bedrijven, risico's onderschat

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal pogingen tot phishing bij Nederlandse bedrijven is op weekbasis bijna vertienvoudigd in vergelijking met een jaar eerder. Dat zegt telecomaanbieder KPN op basis van eigen cijfers. Cybercriminelen proberen door phishing persoonlijke, financiële of inloggegevens te verkrijgen.

1 uur geleden
Oliekartel OPEC verdedigt zich tegen kritiek IEA op oliesector

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verdedigt zich tegen kritiek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat te weinig wordt gedaan door de olie-industrie om klimaatverandering aan te pakken. Het IEA heeft onder meer gezegd dat gestopt moet worden met fossiele investeringen en dat oliebedrijven veroorzakers van de klimaatproblemen zijn.

1 uur geleden
Nederlandse ontwikkelingsbank begint fonds voor klimaatprojecten

LONDEN (ANP) - De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft een fonds opgericht van 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor klimaatprojecten en ongelijkheidsbestrijding in ontwikkelingslanden. Het geld is grotendeels afkomstig van een pensioenfonds en verzekeringsmaatschappij, partijen die zulke investeringen meestal zouden laten liggen. Het fonds steunt projecten in armere landen die over het algemeen risicovoller zijn, maar die juist leningen nodig hebben om te kunnen slagen. Met een nieuw soort constructie van FMO en filantropische stichting MacArthur zijn de geldschieters nu wel bereid hier geld in te stoppen.

1 uur geleden
Marel zakt op Damrak na afwijzen overnamevoorstel

AMSTERDAM (ANP) - Marel behoorde dinsdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders. Het aandeel werd 2,5 procent lager gezet.

2 uur geleden
Marel verwerpt overnamevoorstel van John Bean Technologies

AMSTERDAM (ANP) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het in Amsterdam genoteerde bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders.

2 uur geleden
Vliegmaatschappij easyJet boekt hoge winst dankzij sterke vraag

LUTON (ANP/AFP) - De Britse budgetvliegmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een forse winst neergezet. Het bedrijf profiteerde volop van de grote vraag naar vliegreizen in Europa dankzij het sterke herstel van de luchtvaart van de coronapandemie.

3 uur geleden