Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De verzamelwoede van de familie Van Nijnatten

De verzamelwoede van de familie Van Nijnatten

THOLEN - Al bijna heel hun leven lang verzamelt het stel spullen. Inmiddels hebben de 75 jarige Reiner en de 68 jarige Marja uit Tholen al heel wat verzameld. Reiner verzamelt al vanaf zijn middelbare schooltijd bijzondere schaakspellen en Marja verzamelt theepotten in allerlei verschillende vormen.

Op de middelbare school van Reiner was er een dam- en schaakclub. “Ik kon niet schaken dus ik wilde bij de damclub. Een leerling vroeg mij toch niet mee te gaan naar de schaakclub, volgens hem was dat zoveel leuker. Ik ging en volgens de leraar had ik talent. Na een jaar werd ik zelfs kampioen”. Dat jaar kreeg Reiner met de kerstdagen zijn eerste schaakspel van zijn ouders. Op een gegeven moment kwam Reiner een schaakspel tegen met aparte stukken. “Ik vond het wel leuk voor de heb. Beetje bij beetje kreeg ik steeds meer schaakspellen, een groot aantal ook meegenomen door kennissen uit het buitenland”, vertelt Reiner. Zijn collectie werd op deze manier groter en groter. Vorig jaar plaatste Reiner een oproep op Facebook over zijn bijzondere verzameling. Op deze manier heeft hij nog een aantal bijzondere schaakspellen te pakken gekregen.

Aangepast aan de cultuur

Op dit moment is Reiner in het bezit van zo een 50 schaakspellen. Schaakstukken van Harry Potter, the Simpsons, The Lord of the Rings, Star Trek en ga zo maar door. Eén van zijn bijzonderste spellen komt uit India. Reiner vertelt:” Het mooie eraan vind ik dat het helemaal handgemaakt is. De schaakstukken zijn aangepast aan de cultuur van het land. Dat soort spellen zoek ik dan ook”.

Schaken

Reiner schaakt iedere dag. Vroeger speelde hij voornamelijk in clubverband maar speelde hij ook mee in individuele toernooien in het buitenland. Tegenwoordig schaakt hij meer online tegen tegenstanders van over de hele wereld. Reiner is zelfs in het bezit van een heuse schaakcomputer. De computer is gemaakt in 1981 in Oost-Duitsland, het land waar Reiner geboren is. Het was een cadeau van zijn vrouw en de computer werkt nog steeds. Reiner speelt niet met zijn bijzonders schaakspellen. “ Ze zijn zuiver om naar te kijken”, aldus Reiner.

Erfenis

Marja van Nijnatten begon ooit met het verzamelen van clowns in allerlei verschillende vormen en maten. Ook spaarde ze onder andere metalen puntenslijpers in een figuurvorm. Marja haar moeder spaarde altijd al theepotten. toen zij 13 jaar geleden overleed besloot Marja de theepottencollectie mee te nemen. Marja begon met circa 30 theepotten maar sindsdien is haar unieke collectie uitgebreid tot ongeveer 80 stuks. “Juist de aparte theepotten vind ik het interessants. De theepotten waarvan je niet verwacht dat het een theepot is. Ik heb geen enkele normale theepot, alleen maar figuren”, legt Marja uit. Marja haar unieke theepotten collectie bestaat onder andere uit theepotten van olifanten, katten, honden, huizen en kastelen. Maar Marja haar favoriet is toch wel de theepot van de Engelse Jonkvrouw. Marja breid haar verzameling nog steeds uit. “Ik krijg ze cadeau of zoek op rommelmarkten. Je ziet ze niet zoveel meer als vroeger, dus het is wel moeilijker”, legt Marja uit. Ook Marja haar theepotten worden net zoals Reiner zijn schaakspellen niet gebruikt. 

Meer uit Tholen

Opgelet automobilisten: Wederom code geel in Zeeland

ZEELAND - Wie vannacht of morgenochtend de weg opgaat, moet rekening houden met gladheid. Het KNMI heeft zojuist code geel afgegeven voor gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

6 uur geleden
Thoolse organisatoren blij met initiatief voor Avondvierdaagse Sint Philipsland

OUD-VOSSEMEER/THOLEN - Wandelen. Razendpopulair op Tholen. Alleen dit jaar vonden in de gemeente al verschillende activiteiten plaats als de Avondvierdaagsen, Wandelexpeditie Zuidwaterlinie en de Oosterschelde Wandelmarathon.  Maar waarom houden mensen zo van wandelen?

7 uur geleden
Het echtpaar Kovãjcs-Van Prooijen uit Tholen viert 65-jarig huwelijk

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft een bezoek gebracht aan het echtpaar Kovãjcs-Van Prooijen in Tholen om hen te feliciteren met hun 65-jarig huwelijksjubileum op 3 december.

9 uur geleden
Samen koken en mocktails maken voor senioren in De Wellevaete

SINT-ANNALAND - Voor 55-plussers in Sint-Annaland is er op dinsdag 19 december een smakelijk evenement. In sport- en gemeenschapscentrum De Wellevaete duiken ze samen de keuken in om gezellig te koken en te eten. Ook is er een bijzondere alcoholvrije cocktailworkshop.

11 uur geleden
'Gemiddelde wachttijd voor woning op Tholen is 8,5 maanden'

THOLEN -  Als je op Tholen op zoek bent naar een woning, moet je nu ongeveer 8,5 maanden wachten. Dat heeft de gemeente laten weten in de antwoorden op de vragen van Roy Zeilstra van GroenLinks/PvdA. “Dit is een ontspannen woningmarkt, van 6 tot 10 maanden wordt getypeerd als ontspannen."

14 uur geleden
Mogelijk nieuwe Avondvierdaagse in Flupland: 'De dames zijn erg enthousiast'

SINT-MAARTENSDIJK/SINT PHILIPSLAND - In Flupland wordt al sinds 2019 geen Avondvierdaagse meer gehouden. Een gemis voor het dorp, vindt Sportdorp Sint Philipsland. Daarom zijn een aantal vrijwilligers actief bezig om het wandelfeest weer terug te brengen.

1 dag geleden
Van der Jagt scoort 50e doelpunt en helpt SC Stavenisse aan eerste punten [SPEELRONDE 10]

THOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 2 december allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 10.

1 dag geleden