Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Thoolse Mix: Martin de Waal als Ostrea en The X-clusive

De Thoolse Mix: Martin de Waal als Ostrea en The X-clusive

THOLEN – Martin de Waal is sinds 2000 actief als dj. De Waal begon zijn carrière op zijn zeventiende en staat bekend onder zijn artiestennamen 'Ostrea' en 'The X-clusive'. De Waal is ook onderdeel van stichting Tholen Unighted, die onder andere de organisatie van de Vrijmibotho voor haar rekening neemt. Wij spraken de Waal over zijn carrière, het DJ-vak en zijn liefde voor muziek.

DOOR JEFFREY HAGE

De zon probeert nog door het wolkendek te breken als Martin de Waal in zijn keuken plaatsneemt. De vogeltjes fluiten de keuken in en er hangt een geur van verse koffie. De Waal draagt een wit t-shirt en gaat aan zijn grote houten keukentafel zitten. Hij pakt de afstandsbediening van het geluidssysteem en zet de elektronische muziek die in de keuken te horen is uit. Hij vouwt zijn handen over elkaar en schraapt zijn keel: "Mijn artiestennaam 'The X-clusive' komt uit het verleden. Die artiestennaam heb ik tot 2009 gedragen en heb ik het best ver mee geschopt. Uiteindelijk kon ik het alleen erg moeilijk combineren met mijn full-time baan. Daarom ben ik na 2009 vooral muziek gaan produceren voor anderen en heb ik mijn eigen studio gebouwd.Mijn zoon werd toen in 2014 geboren en daardoor besloot ik verder te gaan onder de naam 'Ostrea' om toch nog wat te kunnen blijven draaien. Met The X-clusive ben ik echter nog steeds te zien op een aantal feesten per jaar, zoals Bassrulers," aldus De Waal

Begin

Toen de Waal in België een show zag van DJ Vince sprong de vonk bij hem over: "Ik zag DJ Vince draaien in Gent en was gelijk verkocht. Hij draaide zo technisch dat ik meteen dacht: 'dit wil ik ook'. "In 2000 werd ik vervolgens zeventien en had ik een vakantiebijbaan bij 'Bernaards'. Van het geld wat ik daar verdiende, kocht ik twee draaitafels en twintig vinyl platen, want dat was toen de manier waarop je draaide. Vier weken later had ik via contacten mijn eerste boeking in de The Nighttrain in Middelburg. Daar zijn toen veel mensen komen kijken die ik al kende, want ik kwam al vaak in die club als bezoeker. Dat optreden heeft er voor gezorgd dat ik na zes weken weer terug mocht komen en uiteindelijk als vaste DJ daar mocht draaien."

Contacten

Het harddance festival Bassrulers zorgde ook voor meer bekendheid van De Waal. Hij kende de organisatie en wist een plekje op de poster te bemachtigen. "Het voordeel wat ik toen ik die tijd had, was dat ik vaak opende. De headliner was daarna ook gewoon backstage te vinden, dus ik sprak hen vaak aan om even een praatje te maken. De scene was in die tijd nog zo klein dat je die mensen overal tegenkwam, dus ik deed tijdens dat soort feesten vaak veel contacten op. De echt grote stappen kwamen voor mij pas rond 2005 of 2006 toen ik meedeed aan een DJ contest van Q-dance. In de finale van die contest mocht je op Defqon 1 en Q-base draaien en daar zijn er toch 40.000 man die op zo'n weekend aanwezig zijn. Dat soort dingen hebben er toen echt voor gezorgd dat ik kon groeien."

Muziek

Over zijn favoriete genre hoeft De Waal niet lang na te denken: "Absoluut melodische techno. Verder hou ik van alle muziek, als er maar een goede melodie in zit. Wat ik als DJ tof vind, is om als The X-clusive zo'n twee keer per jaar helemaal los te gaan op het podium. Toen ik begon met draaien deed ik veel met scratchen net als wat toen bij hiphop gebruikelijk was. Er waren echter niet veel andere mensen die dat deden. Ik was dus best 'exclusief' en daar kwam de naam The X-clusive vandaan. Ostrea zag ik ooit op een villa hier in de buurt zien staan. Ik ging op internet zoeken wat het betekende en kwam erachter dat het 'oester' betekent. Dat vond ik eigenlijk wel mooi, want ik kom natuurlijk uit Zeeland, maar ik vond het vooral mooi omdat mensen snel een oordeel hebben over iemand als ik, terwijl ik ook gewoon papa ben," lacht De Waal terwijl hij over zijn kale hoofd wrijft.

Draaien

Het mooie aan het draaien van platen is voor de Waal toch vooral de controle van het publiek. "Je stuurt het publiek met je platen. Mensen reageren altijd op een bepaalde manier op je muziek. En als ze echt los gaan, is dat echt het mooiste wat er is. Bij een instrument heb ik toch altijd het idee dat je meer repetitief bezig bent, dus daarom vind ik platen draaien juist zo leuk." 

Meer uit Tholen

Impact van grote storing valt mee in de regio, Bravis heeft geen problemen

Een grote computerstoring zorgt vrijdag wereldwijd voor problemen. De storing is ontstaan door een fout in de software van cybersecuritybedrijf Crowdstrike. Onder andere enkele ziekenhuizen en luchthavens kampen met grote problemen. Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom is niet getroffen door de storing. "In onze regio is een relatief klein aantal storingen bekend", laat de veiligheidsregio Midden-West-Brabant weten.

1 uur geleden
Luchthavens en bedrijven plat door wereldwijde Windows-storing

BRABANT - Een fout in een automatische update van de antivirus-software van Crowdstrike veroorzaakt wereldwijd ernstige computerproblemen, waardoor Windows systemen vastlopen en niet opstarten. Bedrijven en organisaties, waaronder luchtvaartmaatschappijen en McDonald's, ondervinden grote hinder terwijl Crowdstrike aan een oplossing werkt.

5 uur geleden
Streekmuseum de Meestoof zoekt vrijwilligers

SINT-ANNALAND - Het Streekmuseum de Meestoof is in 1973 opgericht en wordt volledig door vrijwilligers gerund. "Ons museum heeft vanaf de oprichting een gestage groei doorgemaakt en is nu naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor diverse functies", laat het museum weten.

7 uur geleden
Bouw St. Anna Harbour Resort officieel van start: 'Gaan als warme broodjes!'

SINT-ANNALAND - Het St. Anna Harbour Resort in Sint-Annaland groeit in rap tempo. Alexander Snoodijk, de gedreven ontwikkelaar achter dit ambitieuze project, heeft na de vlotte verkoop van de eerste zeventien appartementen in 'OostDock', ook vaart gezet achter de verkoop van zeventien appartementen in 'WestDock'. De bouw van de appartementen van 'Westdock' zijn donderdagmiddag van start gegaan. 

23 uur geleden
Havendag Stavenisse is in aantocht

STAVENISSE - Op 20 juli vindt de Havendag Stavenisse plaats. Die dag is er onder andere een braderie, een havenfeest met live muziek en zijn er activiteiten voor kinderen. Het belooft een gezellige en tropisch warme dag te worden.

1 dag geleden
Weerbericht: 'Tropische dagen op komst'

BREDA - Goed nieuws voor vakantiegangers in eigen land! Er is eindelijk mooi weer op komst. Vandaag belooft een zonnige en aangename dag te blijven, maar ook de komende dagen verlopen droog en ronduit zonnig bij temperaturen die flink oplopen. 

1 dag geleden
Bijna 30.000 euro voor lokale initiatieven dankzij Windfonds Krammer

SINT PHILIPSLAND - Deze maand was het weer zo ver. Windfonds Krammer overhandigde de cheques van de eerste ronde in 2024, waarmee ze projecten in de omgeving (mede) financiert.

2 dagen geleden