Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De sterke verhalen van kapitein Fusto

De sterke verhalen van kapitein Fusto

VLISSINGEN - Het is geen kinderachtig kinderboek geworden: ‘Sterke verhalen van kapitein Fusto’, het prentenboek van vader en dochter Simon Fust en Susanne Fust. Vader Simon verzon de verhaaltjes en dochter Susanne maakte de illustraties. Het is geen gewoon kinderboek, het bevat de nodige kwinkslagen die dan weer leuk voor de voorlezende ouders zijn.

Kapitein Fusto is door zeeziekte gestrand in ‘het helse’ Vlissingen. Hij loopt rond langs de boulevard, samen met zijn meeuw Trash, en vertelt sterke verhalen over wat hij zoal tegenkomt. “Ik ben een grote fantast”, vertelt vader Simon. “Ik heb altijd al veel verhaaltjes geschreven en verteld.” Simon Fust is in het dagelijks leven huisschilder, geboren in Utrecht en na omzwervingen is hij twee jaar geleden in Vlissingen terecht gekomen. Dochter Susanne woont sinds acht jaar in Vlissingen, ze kwam er om te studeren aan de HZ en is in Vlissingen blijven wonen wegens amoureuze redenen. Ze werkt nu nog in de horeca, maar wil zich in de toekomst verder ontwikkelen als illustrator. “Ik werk nu nog bij Hotel Zilt maar ben hard aan de weg aan het timmeren om illustrator te worden. De kaarten die ik heb gemaakt zijn al te koop bij House of Grey, maar het is allemaal nog in een opstartfase. Ik teken al mijn hele leven, net zoals mijn vader al zijn hele leven sterke verhaaltjes vertelt.”

Eigen beheer
Het idee voor een eigen prentenboek ontstond toen Susanne bij wijze van verjaardagscadeau de verhaaltjes van haar vader had gebundeld en voorzien van illustraties. “De verhaaltjes had ik al,” legt Simon uit. “Die waren bedoeld om voor te lezen. Ik heb er nooit op gerekend dat het een boek zou worden.” Vader en dochter Fust hebben het prentenboek in eigen beheer uitgegeven. Simon: “Anders gaat iedereen zich ermee bemoeien en dan is de lol er misschien gauw af.” “We proberen er echt iets van te maken”, vult Susanne aan. “Ik heb ook een kleurboek gemaakt van kapitein Fusto en zeemeeuw Trash.” Voorlopig is het boek te koop via de website www.fusto.nl, maar mogelijk komt het ook in de plaatselijke boekhandel te liggen. “De reacties zijn heel erg leuk,” vertelt Simon. “Ik verzin dan wel al mijn hele leven verhaaltjes, maar dit is de eerste keer dat ze in een boek terecht zijn gekomen. Dus het is voor mij een soort uit de kast komen.”

Nollebos
Een gewoon kinderboek is ‘Sterke verhalen van kapitein Fusto’ zeker niet geworden. “Het is eigenlijk een beetje links kinderboek”, verduidelijkt Simon. De auteurs snijden bewust controversiële onderwerpen aan en hopen daarmee ook het gesprek over deze onderwerpen tussen kind en volwassene te openen. Veelzeggend is het slotverhaal ‘Blaaskaak’ van ‘Sterke verhalen van kapitein Fusto’, waarin de Vlissingse kwestie rondom het Nollebos wordt aangesneden. Blaaskaak is een goudvis die in opdracht van zijn baas De Graayer zomerwoningen voor goudvissen op het strand bouwt, tot afgrijzen van kapitein Fusto en zeemeeuw Trash. Samen weten ze Blaaskaak op andere gedachten te brengen en sporen hem aan om het Nollebos op te gaan knappen. “Weet je dat het Nollebos helemaal niet meer onderhouden wordt,” verklaart Simon. “Dat doen ze natuurlijk express, dan kunnen ze straks met een gerust hart zeggen: dan kunnen we er net zo goed vakantiehuisjes bouwen...”

Meer uit Vlissingen

Festival aan Zee in volle gang

VLISSINGEN - Nadat de dag wat druilerig begon treffen de bezoekers van Festival aan Zee het met het weer. Het festival is om 14 uur begonnen en trekt veel publiek naar het Badstrand.

10 uur geleden
Man mishandeld door zijn ex na ruzie over de drug flakka

VLISSINGEN - Een man is zaterdagochtend gewond geraakt in Vlissingen na een ruzie over de drug flakka. De ex van de man, een vrouw, zou hem daarbij hebben geslagen.

13 uur geleden
Hulpdiensten redden man uit woning na gaslekkage aan de Van Dishoeckstraat

VLISSINGEN - Meerdere hulpdiensten zijn zaterdagochtend ter plaatse gekomen aan de Van Dishoeckstraat vanwege een melding van een gaslucht. Ten tijde van het incident was er een persoon in de woning die naar buiten is geholpen door de politie.

18 uur geleden
Bestuur Speelstad: "We gaan vooruit en de vijftigste editie van Speelstad komt er dit jaar"

VLISSINGEN - Het heeft erom gespannen of Speelstad Vlissingen dit jaar door kon gaan, maar het bestuur heeft er alle vertrouwen in. De vertrouwde locatie op sportpark Baskensburg kan niet langer gebruikt worden omdat op die plek huisvesting voor arbeidsmigranten gebouwd gaat worden. Het bestuur van speelstad heeft nu Weyevliet op het oog om in ieder geval dit jaar Speelstad te houden. "We hebben als bestuur de knoop doorgehakt dat we ervoor gaan," aldus Kylian Verheul, voorzitter van de Stichting Speelstad Vlissingen. "En laat dan de volwassen mensen maar over de centjes praten."

1 dag geleden
Expositie 'Redders op Zee: 200 jaar KNRM' geopend in Muzeeum

VLISSINGEN - In het Maritiem Muzeeum Zeeland is de tentoonstelling 'Redders op Zee: 200 jaar KNRM' geopend. Deze expositie staat geheel in het teken van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Zeeland en belicht zowel het heden als het verleden van deze belangrijke vrijwilligersorganisatie. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de cruciale rol van de redders, die al twee eeuwen lang klaarstaan bij noodmeldingen op zee.

1 dag geleden
John's Men & Women zaterdag voor het laatst open; Janneke en John de Korte gaan genieten van pensioen

OOST-SOUBURG - Een begrip in Oost-Souburg en daarbuiten houdt op te bestaan. Zaterdag is John's Men & Women voor de allerlaatste keer open. Na bijna veertig jaar zelfstandig ondernemen gaan Janneke (65) en John (67) de Korte genieten van hun pensioen.

1 dag geleden
Zaterdag is er weer Festival aan Zee op het Badstrand

VLISSINGEN - Paul Elstak, Snelle, Die Ene Sjors en Team Peach zijn slechts enkele namen van de artiesten die zaterdag 25 mei optreden op de derde editie van Festival aan Zee. Organisator Martin Priem meldt dat het festival vergelijkbaar is als de vorige editie, met als verschil dat er een extra creative area is toegevoegd.

1 dag geleden