Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Spetter blijft hoofdpijndossier voor Tholen

De Spetter blijft hoofdpijndossier voor Tholen

THOLEN - De problemen rondom zwembad de Spetter blijven zich opstapelen. Al voordat de renovatie begon, was bekend dat de kosten weleens flink duurder uit zouden kunnen vallen.

Wat ging er allemaal mis? Als alleen de kosten wat hoger waren geweest, was dat nog niet eens zo een probleem geweest maar de afgelopen maanden kwam naar buiten dat de arbeidsomstandigheden voor de werknemers niet veilig waren. De werknemers zouden zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Het zwembad moest ook meerdere malen sluiten omdat het water te troebel werd, waardoor de bodem niet te zien was. Dit is slechts een deel van wat zich afspeelde na de renovatie. Problemen die ook binnen de gemeente bekend waren en waardoor er flinke verdeeldheid binnen het gemeentehuis is ontstaan. Er werd intern binnen de Gemeente Tholen 'gevochten' om de 200 documenten uit het dossier. Het college van burgemeester en wethouders wilde het dossier koste wat het koste geheimhouden terwijl een aantal fractievoorzitters juist wilde dat de documenten openbaar werden gemaakt.

Stap naar rechter
Uiteindelijk stapte PVV-fractievoorzitter Vincent Bosch naar de rechter om het dossier openbaar te laten krijgen. Op 25 februari wordt pas bekend of de rechter het verzoek van Bosch zal inwilligen. Echter blijft het wel een vreemde situatie. Op 23 januari stemde namelijk de voltallige gemeenteraad al in om de stukken openbaar te maken mits persoonsgegevens werden geanonimiseerd. Kosten hiervan: tienduizend euro. Op het moment lijkt de gehele situatie dan ook voornamelijk uit de hand te zijn gelopen door een politiek spel.

Boze reacties
De hele strijd om de Spetter heeft inmiddels voor vele boze reacties gezorgd. Niet alleen binnen het gemeentehuis zelf, maar ook bij de inwoners van het eiland. Meerdere bewoners verwonderen zich over het feit dat men zo klakkeloos omgaat met het belastinggeld. Ook de geheimhouding die het college oplegde valt bij veel inwoners niet in de smaak. Men is nog bozer geworden nu blijkt dat de gemeente Tholen bij de renovatie ook de Aanbestedingswet heeft overtreden. Er is een intern document waaruit dit blijkt. Op donderdagavond was er een besloten bijeenkomst waarbij de nodige vragen zijn beantwoord. Vincent Bosch wilde vooral duidelijkheid, zeker nu ook de renovatie van zwembad Haestinge in Sint-Maartensdijk eraan zit te komen.

Verrassende overeenkomsten
De hele strijd doet een beetje denken aan de problemen die zich de laatste tijd afspeelden bij zwembad De Schelp in Bergen op Zoom. Het zwembad sloot in eerste instantie vanwege problemen in de hoofddraagconstructie. Na een renovatie kwamen er ineens nog veel meer problemen boven water waardoor het zwembad langere tijd dicht moest. Ook hier zorgde dat voor de nodige perikelen. CDA-wethouder Annette Stinenbosch stapte zelfs op. En ook in de Gemeente Bergen op Zoom werd er binnen de muren van het gemeentehuis een motie van wantrouwen ingediend tegen de wethouder en rest van het college. Het Bergse college overleefde de motie, net als het Thoolse college dat een maand eerder eenzelfde motie wist te overleven. Hoewel beiden zwembaden onder andere gemeenten vallen, zijn er toch verrassend veel overeenkomsten.

De kosten blijven oplopen
Al met al is er dus nog veel onduidelijkheid. Aannemersbedrijf Fraanje b.v die verantwoordelijk was voor de renovatie van de Spetter zal in ieder geval zorgen dat er een herstelplan wordt uitgevoerd. De kosten worden hiervan gesplitst. De ene helft komt voor rekening van het aannemersbedrijf, de andere helft mag de gemeente ophoesten. Zo blijven de kosten maar oplopen en oplopen en lijkt een renovatie voor zwembad Haestinge in Sint-Maartensdijk nog een toekomstdroom.

Meer uit Tholen

Gemeente Tholen doet opnieuw mee aan het NK en ZK Tegelwippen

THOLEN - De gemeente Tholen doet dit jaar weer mee met het Nederlands- en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. “Als we de felbegeerde Gouden Tegel en Gouden Schep winnen is dat mooi meegenomen, maar het is zeker niet het hoofddoel.”

19 uur geleden
Gemeente Tholen verwijdert fietsenrek met fiets: 'Ben jij je fiets kwijt?'

THOLEN - Tijdens werkzaamheden op de Markt in Tholen heeft de gemeente een fietsenrek verwijderd. Aan dit fietsenrek zat nog een fiets. De gemeente deelt daarom een foto van de fiets in de hoop de eigenaar op te kunnen sporen.

22 uur geleden
Jij op Tholen verwezenlijkt sportdromen voor mensen met een beperking

THOLEN - Jij op Tholen wil mensen met een beperking of aandoening de kans bieden om te sporten en bewegen. Daarom starten zij het project ‘Sportdromen’.

23 uur geleden
Meerdere straten Sint-Maartensdijk zonder water door lekkage

SINT-MAARTENSDIJK - Vijf straten in Sint-Maartensdijk zitten momenteel zonder water. Dat komt doordat er tijdens werkzaamheden een brandkraan werd geraakt. 

1 dag geleden
UWV: 'Arbeidsmarkt Zeeland blijft zeer krap, ondanks eerste lichte afname'

ZEELAND - In het vierde kwartaal van 2022 is de spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland voor het eerst sinds eind 2021 licht afgenomen. De arbeidsmarkt blijft echter zeer krap: voor elke direct inzetbare werkzoekende waren er aan het einde van afgelopen jaar gemiddeld 6,5 openstaande vacatures. Dat blijkt uit cijfers van UWV. Door de aanhoudende krapte blijft het voor werkgevers moeilijk om nieuw personeel te werven. In het vierde kwartaal van 2022 daalde het aantal openstaande vacatures in Zeeland van zo’n 11.600 naar 10.000 (-14 procent). Tegelijkertijd nam het aantal personen met een verstreken WW-duur van maximaal een half jaar juist iets toe, van ongeveer 1.300 naar 1.500 (+18,5 procent). Samen zorgt dat voor de eerste voorzichtige afname van de spanning sinds eind 2021. Jaar op jaar is echter nog altijd een flinke stijging zichtbaar.

1 dag geleden
Politie houdt vier verdachten aan voor woninginbraken en Toyota-diefstallen

BREDA - Bij een grootschalig onderzoek naar autodiefstallen en inbraken in de regio heeft de politie de afgelopen weken vier verdachten aangehouden. Het gaat om 35 inbraken en diefstallen in bijna heel West-Brabant en Zeeland.

2 dagen geleden
112 automobilisten op de bon geslingerd tijdens MONO-controle rondom Zeeland

ZEELAND - Bij een grootschalige politiecontrole op de snelwegen in én rondom Zeeland, zijn 112 automobilisten op de bon geslingerd. De meeste van hen kregen een boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. 

2 dagen geleden