
De Regenboog in Nieuwdorp zwaait school voor altijd uit
NIEUWDORP - Zestig jaar heeft het gebouw aan de Prinses Irenestraat 1 in Nieuwdorp dienst gedaan als school. Nu is het op en wordt het gesloopt, om plaats te maken voor een multifunctionele accommodatie (mfa), waarin naast basisschool De Regenboog ook onder meer de kinderopvang een plek krijgt. Daar kunnen de kinderen straks zelfs op het dak leren, vertelt schooldirecteur Pieter Goudappel. “Dat is efficiënt ruimtegebruik, maar ook is buiten leren goed voor de kinderen.”
Vorig week stond in het teken van een feestelijke afsluiting voor de ongeveer negentig kinderen van De Regenboog, maar ook zijn de spullen verhuisd en is er veel ingepakt en schoongemaakt, ook met hulp van ouders. Dat ging zelfs woensdag door, terwijl de kinderen op het grasveld voor de school swingend op de muziek van een dj het pand uitzwaaiden. “Wat je allemaal niet vindt bij het opruimen”, vertelt Goudappel tussen de opgestapelde dozen. “Ik kwam zelfs een ouderverslag tegen uit de tijd dat er nog geen typemachines waren.”
Juf Inge van groep vier, vijf en zes en intern begeleider Elma hebben heel wat voetstappen in het schoolgebouw liggen. Juf Inge werkt, met een korte onderbreking, sinds 1995 op De Regenboog en juf Elma sinds 2001. “Je hebt hier natuurlijk veel geschiedenis”, zegt Elma, “zo hebben mijn vader en tantes hier ook nog op school gezeten.” Opgegroeid in Goes ging Elma zelf daar naar school.
Verschillende leerstijlen
In afwachting van de bouw van de nieuwe mfa maakt De Regenboog de komende jaren gebruik van het schoolgebouw van de voormalige Octopus aan de Hertenweg in Nieuwdop. Goudappel hoopt dat de mfa, als alles meezit met de sloop en nieuwbouw, over twee jaar in gebruik kan worden genomen. Dat betekent dat Levi K, Wiebe en Milou daar geen les meer zullen krijgen, want zij zitten na de zomervakantie in groep zeven. “Dat is wel jammer, maar we mogen terugkomen voor een rondleiding in de nieuwe school”, vertellen de drie. Wiebe en Milou zitten in de kinderraad en hebben daar al plannen kunnen bekijken van hoe de nieuwbouw eruit komt te zien. “Er zijn straks twee lokalen boven en aan de buitenkant van de school komt er een hele grote trap mooi naar boven”, vertelt Milou. Van de oude school gaat Levi de lange gang missen. “Met één gang loop je hele hele gebouw door, langs alle klassen en dat vind ik gezellig.”
De nieuwe school wordt niet zozeer groter, maar anders ingericht, vertelt Goudappel. “In plaats van grotere klassen komen er kleinere groepslokalen, waarin we makkelijker met verschillende leerstijlen kunnen werken.” Zo leer het ene kind makkelijker individueel en een ander door samen te werken. Ook voor bewegend en buiten leren is er straks ruimte. “We geven de kinderen mee dat ze bij de groep horen, maar ze kunnen via hun eigen route leren.”
Meer uit Beveland
MIDDELBURG - Twee miljoen euro extra voor de instandhouding van Zeeuws erfgoed, ruim een miljoen voor de uitvoering van milieutaken, een kleine miljoen euro extra voor een uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en veel geld naar innovatie op het gebied van onder meer economie en landbouw. Dat is in een notendop de najaarsnota van de Provincie Zeeland, waarbij Zeeland nadrukkelijk naar het Rijk kijkt om zaken voor elkaar te krijgen.
23 uur geledenGOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.
1 dag geledenGOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.
1 dag geledenIn een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: ‘Zeeuwse ICTcontexten van de toekomst’. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen.
2 dagen geledenGOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge.
2 dagen geledenKAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.
3 dagen geledenGOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.
3 dagen geleden