Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De opkomst van jongerencultuur in Zeeland in vier boeken

De opkomst van jongerencultuur in Zeeland in vier boeken

MIDDELBURG - Het begon in 2005 als een dertiendelige radioreeks voor Omroep Zeeland: Eens de jonge Zeeuw van Phons Bakx. De tientallen uren interviews die hij destijds op de band zette heeft hij allemaal uitgeschreven en vormen nu de basis van een vierdelige boekenreeks: ‘Eens de jonge Zeeuw’.

Vier jaar geleden kreeg Phons Bakx het idee om de interviews die hij maakte voor de documentairereeks uit te werken tot een boekenreeks. “Die interviews zijn natuurlijk veel langer dan ze op de radio te horen zijn geweest,” legt Bakx uit. “En het is zonde om dat materiaal op de plank te laten liggen. De opzet was om alle integrale gesprekken in boekvorm weer te geven. Ik heb toen 72 interviews gedaan en voor de boeken heb ik ook nog aanvullende interviews gemaakt.” Vanaf het begin wist Bakx dat het vier boeken moesten worden. “En ik heb me er vier jaar de tijd voor gegeven en dat is ook gelukt.”

Afkicken
Het samenstellen van de boeken heeft veel van Bakx gevergd. “Het is een vorm van archiveren en ik heb er veel plezier aan beleefd maar in december was ik het beu, door de vermoeidheid. Toen heb ik het afgerond, het venijn zat duidelijk in de staart. Het is een kolos, dat merk je als je moe op de bank ligt. Nu moet ik het loslaten, ik droom er zelfs van.” Eens de jonge Zeeuws vertelt het verhaal van de opkomende jeugdcultuur in de twee helft van de vorige eeuw. Zeeuwen uit alle windstreken komen er in aan het woord. “Het eerste deel bestaat uit interviews met muziekmannen, het tweede deel gaat over de muziekbeleving, de mooie concerten die er zijn geweest. Vanaf het derde deel wordt het heel diverse: reizen, hasjgebruik, LSD, het hippiedom. Maar ook christelijkheid, de opkomst van de auto, drank in het verkeer en ook mijn eigen avonturen.”

Mieltje
Eén van de mooiste verhalen vindt Bakx zelf het verhaal over Mieltje, verteld door zijn broer Fons de Smet. “Dat was een ontzettend braaf jongetje,” vertelt Bakx. “Totdat hij op een gegeven moment, geheel tegen zijn reputatie in, een levende kip meeneemt in zijn tas en deze op in de klas heeft losgelaten. Mieltje moest nablijven maar omdat hij altijd zo braaf was zijn ze hem vergeten. De juf was ook naar huis gegaan en pas na het eten ontdekten ze dat hij nog altijd braaf op zijn stoeltje in de klas zat. Het heeft iets oer-Hollands. Dat verhaal is toch wel een klein kroontje op het hele werk. Vooral omdat Fons, toen 84 jaar oud, het zo prachtig vertelt.”

Autobiografisch
Phons Bakx heeft ook verhalen uit zijn eigen leven aan de boekenreeks toegevoegd. “Mijn eigen streken van vroeger staan er ook in. Ik was wel een rebelse man en had mijn uitbarstingen. Zo heb ik eenmalig een treinkaart vervalst, daar had ik een week aan zitten tekenen en zelfs mensen van de spoorwegen stonden perplex.” Plannen voor een nieuw project heeft Bakx nog niet. “Ik moet nu eerst herstellen. De zomer laten komen en op de fiets naar buiten.” Vooralsnog ligt de boekenreeks ‘Eens de jonge Zeeuw’ niet in de boekhandel maar is verkrijgbaar bij de auteur via de website www.antropodium.nl of [email protected]

Meer uit Reimerswaal

Nieuwbouw kerk Yerseke geopend tijdens Dag van de Bouw

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw, zaterdag 17 juni, kan in Yerseke de nieuwbouw van de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg worden bekeken. Van 10 tot 16 uur zet Bouwbedrijf Boogert de poorten open en kunnen bezoekers de voortgang van de nieuwbouw zien.

1 dag geleden
Zaterdag is het Zeeuwse Veteranen Dag in Middelburg

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. Sinds vorig jaar is gekozen om de activiteiten van deze dag op het Abdijplein van de Zeeuwse Hoofdstad te organiseren. Dit houdt in dat er geen parade door de stad komt en ook geen defilé op de Markt.  

2 dagen geleden
Neergestort vliegtuig bij Rilland blijkt loos alarm

RILLAND - In de omgeving van Rilland hebben hulpverleners gezocht naar een mogelijk neergestort sportvliegtuigje. Er kwam omstreeks 14.50 uur een melding binnen bij de meldkamer van de politie.

2 dagen geleden
Final League bij v.v. Kapelle om voetbal voor meiden te promoten

KAPELLE - Iedereen is zaterdag welkom op het complex van v.v. Kapelle voor de Final League. Deze dag promoot voetbal onder meiden. Er zijn wedstrijden en allerlei andere activiteiten. Danique Tolhoek, oud-speelster van Kapelle en vanaf volgend seizoen uitkomend in Ajax 1, verzorgt de prijsuitreiking.

2 dagen geleden
Truckrit van Davogé weer terug

OOSTDIJK - Afgelopen zaterdag vond de negentiende editie van de jaarlijkse truckrit van stichting Davogé na lange tijd weer plaats. Een hartverwarmend evenement dat speciaal is georganiseerd voor mensen met een beperking. Er was niet alleen de bekende truckrit, maar ook een spelletjesprogramma, verschillende demonstraties van onder ander de brandweer en nog veel meer.

3 dagen geleden
Urker Mans Formatie treedt op in Yerseke

YERSEKE - Op zaterdag 10 juni hoopt de Urker Mans Formatie een concert te verzorgen in de Herv. kerk van Yerseke. De UMF is een unieke groep van 13 schitterende zangstemmen onder leiding van de ervaren dirigent Martin Mans. Zij zullen een mix van psalmen en geestelijke liederen zingen. Hugo van der Meij (piano) en Jolanda van de Wege (panfluit) zullen de Formatie muzikaal begeleiden en muzikale intermezzo’s laten horen.

3 dagen geleden
Brandweer haalt schaap uit slootkant bij Yerseke

YERSEKE - De brandweer is maandagavond rond 19:30 uur opgeroepen om een schaap uit de slootkant te halen in de Yerseke Moer. Het schaap is op nog onbekende manier buiten de omheining gekomen en stond de spuitgasten uit Yerseke schaapachtig aan te kijken bij hun aankomst.

3 dagen geleden