Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De nieuwe Kerkmeester van de Grote Kerk Veere: Marinus Boezem

De nieuwe Kerkmeester van de Grote Kerk Veere: Marinus Boezem

VEERE - De Grote Kerk Veere en CBK Zeeland luiden met trots de derde editie in van de Kerkmeesterexpositie met Marinus Boezem, van 16 juli t/m 29 oktober 2023 in de Grote Kerk Veere. 

Bezoekers kunnen het hele jaar door de Experience bezoeken, maar de Grote Kerk biedt ook een eigenzinnig cultuurprogramma. Het middenschip blijft leeg om te dienen als cultuurpodium voormuziek, literatuur, theater, dans en beeldende kunst.

Kerkmeesterschap
De Kerkmeester mag het middenschip gebruiken voor een geheel eigen invulling. Na de succesvolle pilot met de eerste Kerkmeester Folkert de Jong en daarna Karin van Dam, is Marinus Boezem gevraagd om het Kerkmeesterschap in 2023 in de Grote Kerk Veere op zich te nemen. Marinus Boezem is één van de belangrijkste Nederlandse conceptuele kunstenaars die in de jaren zestig de beeldende kunst een nieuwe wending gaf. De in Middelburg woonachtige kunstenaar heeft veelvoudig werk vervaardigd in en rondom kerken en hij heeft al geruime tijd de wens om de Grote Kerk Veere als uitgangspunt te nemen. In meer dan zestig jaar heeft Boezem een oeuvre gecreëerd dat vrij zelfstandig staat in de hedendaagse kunst. Hij behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de conceptuele kunst en Arte Povera in Nederland. Zijn werken maken deel uit van vele belangrijke museumcollecties, waaronder het Museum of Modern Art, Stedelijk Museum, Museum Boijmans VanBeuningen, Museum Kröller-Muller en nog veel meer openbare kunstcollecties wereldwijd.

De wind naar binnen
Boezem brengt in de Grote Kerk Veere de wind naar binnen met een site specific installatie die de architectuur van de kerk zacht maakt met golvende gordijnen die in beweging worden gezet door ruisende, oscillerende ventilatoren. Er ontstaat een transcendente sfeer. In het hart van de installatie mogen mensen plaatsnemen aan een lange tafel met wit linnen om de toren van de kerk te borduren. Naarmate de tentoonstelling voortduurt zal de toren, die in het echt nooit meer is gebouwd, vorm krijgen in kruissteken op het doek. Vrijwilligers die deel willen nemen kunnen zich nog aanmelden. Bezoekers van de expositie hebben ook gelijk toegang tot de Experience van de Grote Kerk Veere. In de Experience beleven bezoekers spelenderwijs de geschiedenis door er zelf middenin te stappen, eeuwenoude verhalen worden tot leven gewekt door de nieuwste technieken.

Meer uit Middelburg

Auto komt onderaan talud tot stilstand na eenzijdig ongeluk op de A58

MIDDELBURG - Een personenauto is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58 bij Middelburg. De auto kwam daarbij onderaan het talud tot stilstand. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

15 uur geleden
Persoon mishandeld tijdens Koningsdagfestiviteiten in Middelburg

MIDDELBURG - Een persoon is zaterdagavond gewond geraakt bij een geweldsincident tijdens Koningsdagfestiviteiten in de omgeving van de Markt in Middelburg. Een ambulance kwam ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer.

16 uur geleden
Twee voertuigen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing op de Lepelstraat

VROUWENPOLDER- Op de Lepelstraat heeft zaterdagmiddag een incident plaatsgevonden. Op de kruising met de Huismanweg kwamen twee voertuigen, door onbekende oorzaak, met elkaar in botsing. Eén persoon werd ter plaatse medisch onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Nhung Pham

MIDDELBURG- Ze horen er steeds meer bij als het gaat om uiterlijke verzorging: nagels. In haar salon 'The Nail Boutique' in Middelburg zorgt nagelstyliste Nhung Pham voor mooie en verzorgde handen. Is dat nou leuk, de hele dag die nagels? ,,Jazeker, ik maak mensen blij."

1 dag geleden
Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

1 dag geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

1 dag geleden
Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

2 dagen geleden