Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De mooie verhalen van mevrouw Bostelaar

De mooie verhalen van mevrouw Bostelaar

MIDDELBURG- De naam van mevrouw (Nel) Bostelaar was lang geleden al eens gevallen. In de periode dat wijlen Rob van Hese nog columns schreef voor de rubriek ‘Kroegpraat’, in de Bode en op de website Middelburgdronk.nl, mailde haar dochter Samantha De Rijke-Bostelaar de redactie al eens, omdat Rob ook had geschreven over haar vader en opa. “Jullie moeten maar eens kennismaken met mijn moeder. Zij heeft nog veel mooie, oude foto’s in bezit, zowel van Middelburg als van het leven op en rondom de sportvelden van de stad. Ze vertelt er graag over.”

Door verschillende oorzaken liet de kennismaking lang op zich wachten, maar recent kwam het er eindelijk van. Ik merkte al snel dat mevrouw Bostelaar inderdaad goed verhalen kan vertellen en dat ze nog ontzettend veel weet bovendien. Ze is een rasechte Middelburgse. Onder haar meisjesnaam Boone groeide ze tijdens de Tweede Wereldoorlog op in de Lambrechtstraat. Alleen al over die tijd had ze al uren kunnen vertellen. Maar juist omdat ze zoveel verhalen heeft besloten we het vooral te hebben over de familie Bostelaar zelf. De vader van Samantha was Cor Bostelaar, die samen met zijn broer Jan in de voetsporen trad van zijn vader Jan Bostelaar senior, een icoon van de Middelburgse sportvelden. Jan Bostelaar, die in 1968 afscheid nam van zijn werk, werd ook wel ‘Jan met de pet genoemd’. Rob van Hese schreef er een prachtig verhaal over, dat is te vinden op de pagina ‘Kantine Nassaulaan’, op Middelburgdronk.nl.

Sportcomplexen Middelburg
De geschiedenis van de sportcomplexen in Gemeente Middelburg is een lange. Aanvankelijk vertelde mevrouw Bostelaar vooral over de dwarsverbanden tussen de geschiedenis van de velden en die van de twee voetbalverenigingen Middelburg en Zeelandia (tegenwoordig vv Zeelandia Middelburg), maar omdat het leven van het gezin van Cor zich vooral afspeelde op het voormalige sportcomplex De Voorborch (tegenwoordig De Sprong) kwamen verenigingen als EMM ook al snel om de hoek kijken. Ze vertelde enthousiast over alle feestjes en uitstapjes van de toenmalige oud-leden van clubs, waarbij haar schoonvader Jan Bostelaar steevast uit volle borst begon te zingen, als hij het naar zijn zin had.

Alles in kaart brengen
Al deze verhalen vat je uiteraard niet samen in een paar honderd woorden. Daarom zijn nu eerst de historische foto’s gedigitaliseerd. Een deel daarvan is recent gepubliceerd op Facebookpagina van het platform Wij zijn De Stad Middelburg en op de website www.wijzijndestad.com. Het zijn prachtige foto’s. Van de familie Bostelaar zelf, maar ook van vooroorlogse voetbalelftallen, de genoemde feestjes, en meer. Nu is het eerst zaak om de juiste namen bij de gezichten te vinden, de beelden te dateren, enzovoort. Bij dat werk is mevrouw Bostelaar zelf natuurlijk een van de belangrijkste bronnen. Later zullen de beelden dan ook op Middelburgdronk.nl worden gezet, al dan niet met bijbehorende verhalen. Maar het kan even duren. Via de familie Bostelaar is er nu ook contact met de familie Heestermans. Die familie beheerde in het verleden onder meer de kantine van zwembad Poelendaele in Middelburg. Ook zij hebben mooie foto’s en verhalen, die het verdienen om gedeeld te worden. Zo is de kennismaking met mevrouw Bostelaar vooral een begin van veel moois. Heerlijk!

Meer uit Middelburg

Weekverwachting: vaak aangenaam zomerweer

De nieuwe week kent een zomerse start met 22 tot 27 graden en veel zon. 's Avonds stijgt wel de kans op (onweers)buien. Dinsdag is tijdelijk een mindere dag met flink wat buien bij maxima rond 22 graden. Vanaf woensdag is het een aantal dagen vrij aangenaam Hollands zomerweer met zon en oplopende temperaturen. Woensdag is het 22 tot 24 graden en donderdag 24 tot 27 graden.

3 uur geleden
Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

21 uur geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

1 dag geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden
Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

2 dagen geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden
Zaterdag 14 september Open Monumentendag 2024 in gemeente Veere

DOMBURG - Net als voorgaande jaren doet de gemeente Veere weer mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bent u eigenaar of beheerder van een monument in de gemeente Veere en wilt u de deuren van uw monument van 10.00 tot 17.00 uur openstellen voor publiek? Dan hoort de gemeente dat graag uiterlijk 19 juli 2024 van u. Aanmelden Open Monumentendag

2 dagen geleden