Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De mooie verhalen van mevrouw Bostelaar

De mooie verhalen van mevrouw Bostelaar

MIDDELBURG- De naam van mevrouw (Nel) Bostelaar was lang geleden al eens gevallen. In de periode dat wijlen Rob van Hese nog columns schreef voor de rubriek ‘Kroegpraat’, in de Bode en op de website Middelburgdronk.nl, mailde haar dochter Samantha De Rijke-Bostelaar de redactie al eens, omdat Rob ook had geschreven over haar vader en opa. “Jullie moeten maar eens kennismaken met mijn moeder. Zij heeft nog veel mooie, oude foto’s in bezit, zowel van Middelburg als van het leven op en rondom de sportvelden van de stad. Ze vertelt er graag over.”

Door verschillende oorzaken liet de kennismaking lang op zich wachten, maar recent kwam het er eindelijk van. Ik merkte al snel dat mevrouw Bostelaar inderdaad goed verhalen kan vertellen en dat ze nog ontzettend veel weet bovendien. Ze is een rasechte Middelburgse. Onder haar meisjesnaam Boone groeide ze tijdens de Tweede Wereldoorlog op in de Lambrechtstraat. Alleen al over die tijd had ze al uren kunnen vertellen. Maar juist omdat ze zoveel verhalen heeft besloten we het vooral te hebben over de familie Bostelaar zelf. De vader van Samantha was Cor Bostelaar, die samen met zijn broer Jan in de voetsporen trad van zijn vader Jan Bostelaar senior, een icoon van de Middelburgse sportvelden. Jan Bostelaar, die in 1968 afscheid nam van zijn werk, werd ook wel ‘Jan met de pet genoemd’. Rob van Hese schreef er een prachtig verhaal over, dat is te vinden op de pagina ‘Kantine Nassaulaan’, op Middelburgdronk.nl.

Sportcomplexen Middelburg
De geschiedenis van de sportcomplexen in Gemeente Middelburg is een lange. Aanvankelijk vertelde mevrouw Bostelaar vooral over de dwarsverbanden tussen de geschiedenis van de velden en die van de twee voetbalverenigingen Middelburg en Zeelandia (tegenwoordig vv Zeelandia Middelburg), maar omdat het leven van het gezin van Cor zich vooral afspeelde op het voormalige sportcomplex De Voorborch (tegenwoordig De Sprong) kwamen verenigingen als EMM ook al snel om de hoek kijken. Ze vertelde enthousiast over alle feestjes en uitstapjes van de toenmalige oud-leden van clubs, waarbij haar schoonvader Jan Bostelaar steevast uit volle borst begon te zingen, als hij het naar zijn zin had.

Alles in kaart brengen
Al deze verhalen vat je uiteraard niet samen in een paar honderd woorden. Daarom zijn nu eerst de historische foto’s gedigitaliseerd. Een deel daarvan is recent gepubliceerd op Facebookpagina van het platform Wij zijn De Stad Middelburg en op de website www.wijzijndestad.com. Het zijn prachtige foto’s. Van de familie Bostelaar zelf, maar ook van vooroorlogse voetbalelftallen, de genoemde feestjes, en meer. Nu is het eerst zaak om de juiste namen bij de gezichten te vinden, de beelden te dateren, enzovoort. Bij dat werk is mevrouw Bostelaar zelf natuurlijk een van de belangrijkste bronnen. Later zullen de beelden dan ook op Middelburgdronk.nl worden gezet, al dan niet met bijbehorende verhalen. Maar het kan even duren. Via de familie Bostelaar is er nu ook contact met de familie Heestermans. Die familie beheerde in het verleden onder meer de kantine van zwembad Poelendaele in Middelburg. Ook zij hebben mooie foto’s en verhalen, die het verdienen om gedeeld te worden. Zo is de kennismaking met mevrouw Bostelaar vooral een begin van veel moois. Heerlijk!

Meer uit Middelburg

Dronken Middelburger met rijverbod weer gepakt op scooter

MIDDELBURG - Een dronken Middelburger (36) is vrijdagmorgen vroeg aangehouden voor rijden op zijn scooter, terwijl hij een rijverbod heeft. Hij werd gepakt op de Beenhouwerssingel in zijn woonplaats.

1 dag geleden
Activiteiten tijdens Dag van Europa in de ZB

Op donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) wordt de Dag van Europa gevierd, het feest van vrede en eenheid in Europa. De ZB viert dit op woensdagmiddag 8 mei 2024, van 13.00 tot 16.45 uur, met diverse activiteiten voor jong en oud. De Dag van Europa wordt dit jaar gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival.  

1 dag geleden
Dodenherdenking gemeente Veere

DOMBURG - Op 4 mei staat de gemeente Veere stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De gemeente Veere faciliteert en ondersteunt de dodenherdenking op verschillende locaties. De programma's van de 4 mei herdenkingen per kern zijn te vinden op de website van de gemeente Veere.  

1 dag geleden
Dodenherdenking Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

1 dag geleden
Gedetineerde vernielt celdeur Torentijd Middelburg

MIDDELBURG - Meerdere eenheden van de politie zijn woensdagavond ingezet bij een incident in gevangeniscomplex Torentijd in Middelburg. Volgens de politie had een gevangene zijn celdeur beschadigd. 

2 dagen geleden
Traumahelikopter landt op parkeerplaats Westkapelle

WESTKAPELLE - Naar aanleiding van een medische noodsituatie in Westkapelle is woensdag aan het begin van de avond een traumahelikopter ingezet.Het incident werd rond 18.00 uur gemeld bij de Joossesweg. Nadat eerst een ambulance en een rapid responder van de ambulancedienst waren opgeroepen, kwamen later ook de politie en het traumateam ter plaatse. Kort voor 18.30 uur landde de traumahelikopter op een parkeerplaats tussen de Grindweg (N288) en de Hogelichtweg.Rond 18.45 uur vertrok de helikopter weer. In de tussentijd was de patiënt met spoed per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis.

2 dagen geleden
Weer drugs in woning Kraanstraatje Middelburg

MIDDELBURG - In de woning in Middelburg waar onlangs vuurwerk en drugs werden gevonden, is opnieuw drugs ontdekt. Ook lag er een geldbedrag van enkele duizenden euro's. Dat meldt de politie, die laat weten verbaasd te zijn over de vondst.Op donderdag 18 april werd tijdens een doorzoeking in een woning aan het Kraanstraatje in Middelburg in totaal 26 kilo vuurwerk en 100 gram amfetamine aangetroffen. Dat gebeurde naar aanleiding van een anonieme melding en leidde ertoe dat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.Maandag ontving de politie een melding over een hond die in het centrum van Middelburg een persoon had gebeten. De eigenaar van het dier bleek de bewoner van het genoemde pand te zijn. "De persoon wekte de indruk onder invloed te zijn van verdovende middelen. Ook waren er sporen van verdovende middelen zichtbaar op zijn kleding. De officier van justitie gaf ons toestemming om wederom in de woning aan het Kraanstraatje te gaan kijken", zo vertelt de politie vandaag."Tot onze verbazing troffen wij in de woning verschillende soorten harddrugs aan, waaronder bijna zes kilo amfetamine. In de woning lag ook een geldbedrag van een paar duizend euro. De verdovende middelen en het geld zijn in beslag genomen. De bewoner werd aangehouden en zal zich over beide voorvallen moeten verantwoorden bij de rechter", aldus de politie.De burgemeester overweegt volgens de politie om aan de hand van artikel 13b van de Opiumwet de woning tijdelijk te sluiten. "Het aantreffen van de grote hoeveelheid verdovende middelen en overige aangetroffen indicatoren die duiden op handel in verdovende middelen zullen meegenomen worden in dit besluit", aldus de politie.

2 dagen geleden