Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Michaëlskerk is klaar voor de toekomst

De Michaëlskerk is klaar voor de toekomst

KOUDEKERKE - Na een jaar van vergaderen, afwachten, afbreken, puinruimen, opbouwen, schilderen, schoonmaken en inrichten worden de deuren van de Michaëlskerk weer geopend. Vanaf 17 december is iedereen weer welkom in de opgeknapte en verduurzaamde kerk. “Dankzij een leger van vrijwilligers is de kerk klaar voor de toekomst.”

DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE

Enthousiast opent vrijwilliger Petra den Boer de deuren van de Michaëlskerk. “Er is ontzettend veel werk verzet! Deze ontvangstruimte is helemaal opgeknapt, er zijn ruime toiletten gekomen. In plaats van twee smalle zijingangen is er nu één ruime ingang. Er is vloerverwarming aangelegd en de vloeren in de kerk zijn nu gelijkvloers. Dat maakt de kerkzaal voor mindervaliden een stuk toegankelijker.” Ook de multimedia techniek heeft een update gehad. Petra: “elke zondag wordt de kerkdienst rechtstreeks uitgezonden. Mensen kunnen dan thuis de dienst volgen. Dat is met name voor de oudere leden een uitkomst. Natuurlijk hopen we wel dat de leden weer fysiek naar de kerkdiensten komen. We zijn enorm trots op het eindresultaat en willen dat graag aan de leden laten zien. We zijn heel benieuwd hoeveel mensen er straks weer bij de dienst aanwezig zullen zijn.” De verbouwing van de kerk voelt als een nieuwe start. Petra: “Onze kerk heeft net als andere kerken te maken met vergrijzing. De tijden zijn veranderd. Vroeger zat de kerk op zondag zo vol dat er soms bijna geen plek meer was. Dat is niet meer het geval, het is anders geworden. Daarom zijn we blij dat de kerk dankzij de verbouwing meer gebruiksmogelijkheden heeft gekregen. In plaats van kerkbanken hebben we nu losse stoelen. Daardoor kunnen we nu eenvoudig meer ruimte creëren en is het mogelijk om kleine concerten, exposities, vergaderingen en andere bijeenkomsten te organiseren. Dat maakt het gebouw voor meer mensen toegankelijk, het wordt laagdrempeliger. We hopen dat het contact met het dorp zo behouden blijft.”

Echte vakmensen
De vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk geweest voor de verbouwing. Petra: “De meesten zijn al wat ouder maar ze klommen tijdens de verbouwing nog net zo makkelijk een hoge steiger in!” Veel van de vrijwilligers zijn echte vakmensen. Petra: “Een van de vrijwilligers was vroeger werkzaam als timmerman. Hij heeft het hout van de oude kerkbanken gebruikt om de banken in de consistorie, een liturgietafel, doopvont en lessenaar te maken. Door de inzet van alle vrijwilligers zijn de kosten onder het budget gebleven, wie kan dit nog zeggen in deze tijd!” De Michaëlskerk is en blijft een belangrijk gebouw voor het dorp en voor veel families in de omgeving. Petra: “De mooie dingen zoals de doop en het huwelijk, maar ook begrafenissen vinden hier plaats. Dat zorgt voor verbinding. Tijdens de heropening hopen we veel mensen te zien in de kerk.” In december zijn er enkele dagen om de kerk in kerstsfeer te bekijken of een feestelijke dienst bij te wonen. Petra: “tijdens de open dag op 17 december wordt het bijzondere Peter Weidtman orgel uit 1750 bespeelt. Zondag 18 december is voor ons de officiële opening met de kerkelijke gemeente. Dan maken we er een feestelijke dienst van om iedereen weer welkom te heten en de kerk te laten zien. De Michaëlskerk is klaar voor de toekomst.”[n]

Meer uit Middelburg

Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

6 uur geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

7 uur geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

14 uur geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 dag geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 dag geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

1 dag geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

1 dag geleden