Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De mensen die hier wonen en werken, worden gezien en gehoord

De mensen die hier wonen en werken, worden gezien en gehoord

GOES - Zorgorganisatie Zuidwester veroverde het hart van Petra Verhulst (56) al vier decennia geleden. Ze trad er op met een jongerenkoor en genoot van de sfeer en de unieke, karaktervolle cliënten. Die ervaring was bepalend voor haar keuze voor de opleiding tot Z-verpleegkundige. Veertig jaar en diverse functies binnen dezelfde zorgorganisatie later maakt ze deel uit van het gelegenheidskoor en speelt muziek in haar functie als dagbestedingsbegeleider nog steeds een grote rol.

Als 16-jarige was het optreden bij zorgorganisatie Hernesseroord in Middelharnis (tegenwoordig Zuidwester) echt een feest voor Petra. “Thuis ben ik erover na gaan denken en eerst gaan praten met iemand die de opleidingen deed aan de verpleegkundigenschool. In die tijd kon je kiezen voor verpleegkunde A, B of Z (Zwakzinnigenzorg). De gehandicaptenzorg sprak me het meest aan. Wel was er een kleine hindernis: ik was te jong om toegelaten te worden.” Na een overbruggingsjaar op de Havo werd Petra een van de 10 gelukkigen (geselecteerd uit 300 belangstellenden) om aan de opleiding te beginnen. “De directeur (mijnheer Roodhart, red.) gaf ook les op school en nam mij aan. Thuis zei ik dat ik nu echt op kamers moest gaan. Zo lukte het om op mijn 17e heerlijk in een huis met andere verpleegkundigen in opleiding te wonen, een hele toffe tijd.”

Unieke mensen

“Na de opleiding van 3 jaar heb ik uitsluitend in dit vakgebied gewerkt, maar wel op veel verschillende locaties. Het langst heb ik gewerkt op de afdeling Anemoon, waar cliënten met een complexe zorgvraag woonden. Juist deze groep cliënten boeit mij tot de dag van vandaag. Ook in mensen die slechts minimaal iets aan kunnen geven zit een eigen ‘ik’ en ik vind het een prachtige puzzel om die te maken. Hoe meer beperkt ze zijn, hoe ingewikkelder dat is om erachter te komen wat ze nodig hebben, leuk vinden. Het zijn stuk voor stuk unieke mensen. Ze veinzen niet. Ze doen niet iets om je te pleasen.”

Ondernemende stichting

Petra heeft zich op alle mogelijke manieren kunnen en mogen ontwikkelen binnen het vakgebied. “Cliënten en werknemers voelen zich hier gezien en gehoord. Het is echt een ondernemende stichting die ook bereid is ongebaande paden te verkennen. Zo heb ik zelf voor iemand die weinig prikkels kon verdragen en zeer beperkt kon communiceren een lans kunnen breken. Hij was graag buiten en daarin konden wij hier niet voldoende faciliteren. Ik mocht hem een dag in de week bij een zorgboerderij met buitenwerk laten kennismaken. Het vraagt veel vertrouwen en moed om - individueel - maatwerk buiten de deur aan te bieden, simpelweg om iemand gelukkiger te laten zijn. Het is nog wekelijks een succes. Dat is iets waar ik trots op ben. Net als op deze werkgever die bereid is om - als je het goed kunt motiveren - dat ook uit te proberen. Dat is niet overal.”

Corona vraagt creativiteit

“Aan onze cliënten is heel veel niet uit te leggen. We spannen ons dus maximaal in om het toch licht en vrolijk te houden, óók met alle beperkingen. Ga jezelf maar eens na: als je de hele dag gezegd krijgt wat je op welk moment ‘moet’ doen, dat vindt niemand leuk. Zo hebben we vandaag muziek gemaakt en gaan we fietsen (met duofiets of rolstoelfiets).Toen ze niet naar de dagbesteding mochten, brachten we de dagbesteding in hun woonomgeving. In de zomer verplaatsten we veel leuke activiteiten naar de binnentuin. Maar het moet gezegd…helaas vallen er ook zaken tussen wal en schip. Ons gelegenheidskoor kan op 17 december niet optreden voor cliënten en hun familieleden. Dat houden ze tegoed.”

Ambassadeur

Petra’s passie voor het werken bij Zuidwester is overgeslagen op haar oudste zus Margreet. “Ze ging als extra paar handen mee op een zorgvakantie en besloot daarna dat ze mijn collega wilde worden. Dit werk geeft veel interne mogelijkheden en de benodigde papieren heeft ze gehaald in een zogenaamd ‘EVC- traject van een half jaar (Ervaringscertificaat). Je wordt hier geschoold op wat je nodig hebt.”

PASPOORT

Naam: 
Petra Verhulst (56)

Woonplaats:

Colijnsplaat

Burgerlijke staat:

Partnerschap

Opleiding:

Z-verpleegkunde en
interne scholing

Hobby’s: 
Moestuinieren, sporten, kustmarathon,
huifbed-rijden, zingen in het Zuidwester gelegenheidskoor

Meer uit Beveland

Zeeuwse bouwplaatsen openen hun hekken tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni kan iedereen ontdekken wat zich afspeelt achter de hekken van de bouwplaatsen die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor publiek. Meer dan 150 Nederlandse bouwplaatsen openen deze dag vanaf 10:00 uur de deuren voor publiek. De toegang is overal gratis en er valt een hoop te zien, te leren en te doen voor jong en oud.

9 uur geleden
Nieuw dagelijks bestuur waterschap gekozen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen krijgt een nieuw dagelijks bestuur. Donderdagavond 8 juni 2023 werden de leden door de algemene vergadering verkozen.

9 uur geleden
Gratis ijsjes voor kinderen in Goes

GOES - Op woensdag 14 juni 2023 organiseert Sam& voor alle kinderen de actie ‘Sam& de wijk in’ Goes. Tijdens ‘Sam& de wijk in’ worden gratis schepijsjes uitgedeeld in wijken waar bekend is dat ouders het financieel moeilijk hebben. De actie wordt samen met Leergeld Oosterschelderegio en de Vebego Foundation georganiseerd.  

9 uur geleden
Treinverkeer plat na botsing trein botst en vrachtwagen bij 's-Heer Arendskerke

‘s-HEER ARENDSKERKE - Op een spoorwegovergang heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen een trein en een vrachtwagen. Dat gebeurde omstreeks 15:55 uur.

1 dag geleden
Ira von Harras nieuwe bestuursvoorzitter van Podium 't Beest in Goes

GOES - Vanaf 1 juni 2023 is Goesenaar Ira von Harras de nieuwe bestuursvoorzitter van Podium ’t Beest in Goes. Ira kijkt er enorm naar uit om zich - naast haar baan als directeur van de Zeeuwse Milieufederatie - bij het bestuur van ’t Beest te voegen, het podium waar zij zelf al vanaf jonge leeftijd kennis maakte met concerten en cultuur.

1 dag geleden
Theaterproductiehuis Zeeland maakt programmering Zeeland Nazomerfestival 2023 bekend

MIDDELBURG - Van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september staat Zeeland in het teken van theater, dans, muziek en performance. Het Zeeland Nazomerfestival zorgt in deze negen dagen voor verwondering, verbijstering, plezier en stof om over na te denken met producties op bijzondere en waardevolle (buiten)locaties. Makers als Sarah Moeremans, Koen Verheijden, Giovanni Brand, Niek Kortekaas, Maartje Duin, DIEHELEDING, Jantien Fick, Marcos Valster da Costa Ferreira, Club Gewalt, zijn niet bang om pittige maatschappelijke thema’s vol in de bek te kijken. Voorstellingen waarin muziek en een lichte toon, vaak vanuit een gelaagdheid, de boventoon voeren.

1 dag geleden
Muziekliefhebbers uit Goes gezocht

GOES - Johann Sebastian Bach, Erik Satie, Louis Andriessen.... Er zijn zoveel componisten en stromingen om je in te verdiepen. Samen naar muziek luisteren is niet alleen leuk, je gaat ook met andere oren luisteren. Een enthousiaste muziekluisterclub in Goes zoekt uitbreiding.

1 dag geleden