Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Meestoof herdenkt 75 jaar bevrijding

De Meestoof herdenkt 75 jaar bevrijding

SINT-ANNALAND – Burgemeester van Tholen, Ger van de Velde - de Wilde, heeft afgelopen zaterdag de nieuwe tentoonstelling in streekmuseum De Meestoof geopend. De nieuwe tentoonstelling staat in het teken van 75 jaar bevrijding van het eiland Tholen. “Het is vooral belangrijk om hier te komen en een indruk te krijgen van wat er allemaal is gebeurd,” aldus bezoekster Truus Schuit.

DOOR JEFFREY HAGE

Het geluid van een doedelzak is zaterdag hoorbaar bij de schuur van streekmuseum De Meestoof. De zon heeft nog moeite om de grijze wolken te doorbreken, maar toch klinkt er een gezellig geroezemoes vanuit de koffiekamer. Na toespraken van burgemeester Ger van de Velde en voorzitter van het museum Arie van der Zwan, onthullen zij samen het nieuwe pamflet voor de tentoonstelling. Er klinkt een luid gelach en applaus wanneer Van de Velde en Van der Zwan de Nederlandse vlag van de banner afhalen. De tentoonstelling is klaar om bezichtigd te worden en de mensen begeven zich al pratend naar de ingang van het museum.

Tentoonstelling

Bij binnenkomst is gelijk duidelijk dat dit een zeer uitgebreide tentoonstelling is. Overal staan poppen met typische klederdracht of legeruniformen. Van gasmaskers tot radio’s en van de Jodenster tot oude pakjes sigaretten, alles is te vinden in het streekmuseum. Volgens bezoekster Truus Schuit is het heel indrukwekkend om alle verschillende dingen te zien: “Overal is wel iets te zien. Zo wist ik zelf niet eens dat Tholen zo erg onder water had gestaan tijdens de oorlog, maar dankzij deze tentoonstelling leer je echt veel meer over hoe het eiland er in die periode bij lag.”

Vrijheid

Bezoeker Leen van Doorn is het hier roerend mee eens: “Ik ben zelf geboren voor de oorlog, dus heb die periode wel heel bewust meegemaakt. Als ik al deze kleding, paspoorten en kaarten bekijk, ben ik echt weer even terug in mijn jeugd,” aldus Van Doorn. Zelf heeft hij ook de brug naar het eiland opgeblazen zien worden en ziet de brug vervolgens als het teken van de bevrijding: “Wij hebben nu echt de mogelijkheid om te gaan en te staan waar we willen, dat was toen echt heel anders. Ik vind het daarom ook belangrijk dat we ieder jaar weer stilstaan bij de bevrijding. Want de vrijheid die wij nu hebben, hebben we aan alle mensen die hun leven hebben gegeven in gevecht met de bezetter.

Belangrijk

Zowel Truus Schuit als Leen van Doorn vinden het daarom belangrijk om ieder jaar tijdens de dodenherdenking en Bevrijdingsdag stil te staan bij het leed uit de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb mijn kinderen echt al van jongs af aan geleerd dat ze twee minuten stil moeten zijn tijdens de dodenherdenking. Nu leren zij dat hun kinderen weer aan en zo zetten we samen de traditie voort,” aldus Schuit. Van Doorn gaat zelfs ieder jaar nog naar Vlissingen om daar zijn vrijheid te vieren: “Ik ga ieder jaar naar Vlissingen, om daar de lezing bij te wonen en van de muziek te genieten.”

Kijken

“Als je de geschiedenis van je woonplaats niet kent, doe je niet mee in de samenleving,” besluit van Doorn kritisch. Truus Schuit vindt het vooral belangrijk dat mensen zichzelf bewust worden van de historische gebeurtenissen: “Door middel van de foto’s, het beeldmateriaal en de voorwerpen die je hier ziet, realiseer je je dat er ook hier echt strijd is geleverd voor onze vrijheid,” aldus Schuit.

Meer uit Tholen

Auto ramt lichtmast omver langs de Postweg, voertuig zwaar beschadigd

POORTVLIET - Een automobilist is dinsdagavond van de weg geraakt op de Postweg bij Poortvliet en tegen een lichtmast gereden. Door het eenzijdig ongeval raakte de personenauto zwaar beschadigd. De man achter het stuur kon zelf zijn voertuig verlaten en raakte niet gewond.

6 uur geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

THOLEN - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

10 uur geleden
Vele handen maken licht werk tijdens schoonmaakdag Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Dat vele handen licht werken maken blijkt zaterdagmorgen bij de schoonmaakdag van de twee Thoolse zwembaden. Eigenlijk is de NL-doet actie op 12 maart, maar dit komt voor een zwembad echt te vroeg in het jaar, zo vertelt José van Dalen.

13 uur geleden
Nieuwe landbouwweg naast N286 geopend: 'Vooruitgang voor Tholen'

THOLEN - Gedeputeerde Harry van der Maas en wethouder Corniel van Leeuwen van de gemeente Tholen hebben maandag de nieuwe parallelweg van de rondweg Poortvliet (N286) officieel geopend. Deze nieuwe weg draagt bij aan de verbetering van de verkeersveiligheid en doorstroming op de N286. "Dit is een mooie vooruitgang voor Tholen en de omgeving", aldus Van der Maas.

18 uur geleden
Dakpannen waaien weg door de harde windstoten in Tholen

THOLEN - Bij een woning aan de Gareelmakersdreef zijn maandagmiddag de dakpannen van de woning afgewaaid. De brandweer is ter plaatse gekomen om te helpen.

1 dag geleden
N286 tussen Smerdiek en Stavenisse twee weken op slot voor werkzaamheden

SINT-MAARTENSDIJK - De Provincie Zeeland voert vanaf vandaag werkzaamheden uit aan de N286 tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse. De waterdoorgang onder de provinciale weg moet worden vervangen om verzakkingen aan het wegdek te voorkomen. De weg is tot en met vrijdag 26 april afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via Sint-Annaland met gele borden.

1 dag geleden
Opgelet: Bergse Diepsluis en brug vanaf vandaag afgesloten voor verkeer

THOLEN/BERGEN OP ZOOM - De brug over de Bergse Diepsluis in de Oesterdam (N659) is vanaf vandaag ruim een week dicht voor werkzaamheden. Rijkswaterstaat gaat dan een nieuwe slijtlaag aanbrengen. De werkzaamheden leiden tot hinder voor weg- en scheepvaartverkeer. De extra reistijd bedraagt ongeveer 20 minuten.

1 dag geleden