Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De loopbaan van Alie Duijnhouwer-Evenboer

De loopbaan van Alie Duijnhouwer-Evenboer

THOLEN - Deze week in de Thoolse Switch: Alie Duijnhouwer-Evenboer. Zij stopte op haar 15 de met school omdat zij heel graag wilde werken. Alie was eerst werkzaam als supermarktmedewerkster, ging toen de kraamzorg in en werkt tegenwoordig in de ouderenzorg.

DOOR JACOLINE DE BOER

Alie werd 47 jaar geleden geboren in Nieuwleusen, een plaatsje in de buurt van Zwolle. Ze groeide op als jongste in een gezin met een oudere broer en twee oudere zussen. Het gezin woonde op het platteland waar haar ouders een varkensmestbedrijf hadden. Haar vader werkte fulltime in Kampen bij een groente- en fruitveiling terwijl haar moeder het bedrijf draaiende hield.

Buurtsuper

Na de basisschool ging Alie naar LHNO, beter bekend als de Huishoudschool. "Ik vond het maar niks, dacht bij mijzelf wat moet ik hier doen, ik wilde veel liever gaan werken." Nadat Alie haar diploma haalde besloot ze dan ook gelijk om te gaan werken. Ze kon terecht bij een supermarkt in Zwolle. Het was een kleine buurtsupermarkt waar zij drie dagen in week alle voorkomende werkzaamheden verrichtte. Omdat Alie nog een jaar leerplichtig was in die tijd ging ze ook nog één dag in de week naar school. Na twee jaar hield ze het voor gezien bij de kleinschalige supermarkt en ging aan het werk bij de plaatselijke Spar.

De kraamzorg

Totdat Alie in 1998 bij haar zus op de koffie was en haar zus aan haar vroeg: "Alie is het werk in de zorg niks voor jou? Wil je niet iets anders?" Alie haar zussen waren toen al beiden werkzaam in de zorg. Hoewel Alie geen plannen had om richting de zorg te gaan ging ze toch twee gesprekken aan op scholen. Ze vertelt hierover: "De ene school was echt niks, ik had er geen klik. De tweede school was echter een hele fijne school en ik besloot aan de opleiding te beginnen". Alie volgde twee jaar de opleiding MDGO-VZ, een brede opleiding voor verzorging van volwassen. Haar zussen wilde vroeger graag de kraamzorg in maar kwamen in de ouderenzorg terecht, dat was de reden dat Alie koos voor de brede opleiding.

Ouderenzorg

Alie liep vervolgens stage in de ouderenzorg en vond het inderdaad ook wel erg leuk. Echter toen ze stage ging lopen in de kraamzorg wist ze al snel, dit is het. Ze was vervolgens twaalf jaar werkzaam in de kraamzorg. Ze vertelt daarover:" Het was heel divers, de mensen waren zo compleet verschillend. De ene keer kraamde ik bij een tienermoeder en de andere keer bij een moeder die onder toezicht stond". Wat de tijd dat ze werkzaam was in de kraamzorg ook erg bijzonder maakt is dat Alie drie keer mocht kramen bij haar zus.

Voor de liefde verhuisd

In 2012 verhuisde Alie voor de liefde naar Scherpenisse. Ze trouwde haar Johan en begon ook hier weer te werken bij een landelijke kraamzorgorganisatie. Na drie jaar hield ze het voor gezien en kon ze terecht bij Scheldeoord in Stavenisse wat onderdeel is van Schutse Zorg Tholen. Bij het woonzorgcentrum waar ze 24 uur per dag zorg bieden kon zij terecht als zorg-assistent. Een groot verschil met de kraamzorg maar deze baan bood haar meer vrijheid om dingen te plannen en haar hobby's uit te voeren. In 2017 was de baan zorg assistent "overbodig" geworden en kregen alle zorgassistenten de kans om een opleiding te volgen tot helpende plus. Alie doorliep de opleiding zonder problemen en is dus nu werkzaam als helpende plus.

Lezen en bakken

Alie leest graag in haar vrije tijd en ook bakt ze graag. In oktober van dit jaar heeft ze maar liefst 61 vlaaien gebakken voor het goede doel. Ook handwerkt Alie graag, al hoopt ze soms wel wat meer tijd te hebben. Op dit moment werkt Alie 20 á 24 uur per week in wisselende diensten. Op de vraag of ze tot haar pensioen werkzaam wil blijven in de ouderenzorg antwoordt ze:" Ik weet niet wat er op mijn pad komt. Ik had twintig jaar geleden ook niet gedacht dat ik van een supermarkt naar de kraamzorg zou gaan en vervolgens in de ouderenzorg zou eindigen". 

Meer uit Tholen

Oranjekamer mogelijk terug in voormalig stadhuis om leegstand te voorkomen

SINT-MAARTENSDIJK - Leegstand van het voormalige raadhuis in Sint-Maartensdijk is onwenselijk, vindt het college van burgemeester en wethouders. Het college is bereid zich actief in te zetten voor een nieuwe invulling van het monumentale pand, waarbij ook wordt gedacht aan herplaatsing van de Oranjekamer. Een mogelijke aankoop door de gemeente wordt daarbij niet uitgesloten.

3 uur geleden
Waarom de gemeente soms nog klusjes doet aan woningen voor Oekraïners

THOLEN - Het Thoolse college heeft na vragen van de fractie ABT uitleg gegeven waarom er soms nog extra klusjes moeten gebeuren aan woningen nadat Stadlander ze heeft gecontroleerd, voordat Oekraïense vluchtelingen erin kunnen wonen. Dit hoort bij de manier waarop de gemeente duurzame en comfortabele opvang wil bieden.

6 uur geleden
Bestuurder auto laat slachtoffer achter na aanrijding op de Hogeweg

POORTVLIET- De bestuurder van een auto heeft vrijdagmiddag, nadat hij iemand had aangereden op de Hogeweg, het slachtoffer zonder gegevens achtergelaten. De politie heeft de man thuis opgezocht en medegedeeld dat het verlaten van een plaats ongeval een misdrijf is. Hij is niet aangehouden. Het slachtoffer liep bij de aanrijding minimaal letsel op.

8 uur geleden
Tholen gaat Aziatische hoornaar actief bestrijden: ‘We willen deze wespen niet’

THOLEN - Tholen zet dit jaar een actieve aanpak in tegen de Aziatische hoornaar om overlast voor inwoners en schade aan de agrarische sector te voorkomen. Het college investeert 9.800 euro in materialen die hierbij kunnen helpen.

10 uur geleden
Zestien Thoolse ateliers openen zaterdag weer hun deuren voor bezoekers

THOLEN - Zestien ateliers openen komende zaterdag hun deuren tijdens de Open Atelierroute Tholen. Van 11.00 tot 16.30 uur kunnen mensen de werkplekken van lokale kunstenaars bezoeken en hun werk bewonderen. 

1 dag geleden
Jan de Viet regelt al 25 jaar concerten in het historische oude stadhuis van Tholen

THOLEN - Dit jaar viert Stichting Anthonie Keldermans Concerten haar 25-jarig jubileum. Wat begon met een historisch orgel in de hal van oude stadhuis is uitgegroeid tot twee jaarlijkse concertseries in Tholen. Oprichter en artistiek leider Jan de Viet blikt terug op het ontstaan, de muzikale visie en de betekenis van een kwart eeuw kamermuziekconcerten. 

1 dag geleden
Dit zijn de nieuwbouwplannen van Stadlander in Tholen en Sint-Annaland

SINT-ANNALAND/THOLEN - Stadlander heeft de nieuwbouwplannen gepresenteerd voor Tholen en Sint-Annaland. In totaal worden 59 verouderde woningen gesloopt en 63 duurzame, toekomstbestendige woningen teruggebouwd. Volgens woningcorporatie Stadlander waren de eerste reacties van bewoners positief.

1 dag geleden