Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Kraal neemt afscheid van juf Riet

De Kraal neemt afscheid van juf Riet

THOLEN - Riet Schetters gaat na 47 jaar onderwijs in het algemeen en en 27 jaar Montessorischool De Kraal in het bijzonder afscheid nemen van haar onderwijscarrière. Op donderdag 4 juli tussen 15:30 en 17:30 uur kan iedereen die dat wil en zich heeft opgegeven Juf Riet een mooie nieuwe tijd toewensen. Maar eers blikt de Thoolse Bode nog even terug.

"Hier wil ik nooit meer invallen, wat een chaos!" dacht Juf Riet Schetters, toen ze begin jaren 90 enkele lessen verving bij de Montessorischool De Kraal in Tholen. Die bestond toen nog niet zo lang. Maar eenmaal weer bij andere scholen aan het werk knaagde er iets bij Juf Riet. Het had ook iets heel moois, dat aparte onderwijsconcept, die aandacht voor kinderen, iets dat haar raakte. Ze deed toch een volgende vervanging en die werd een definitieve aanstelling. En zo haalt Juf Riet nu, 27 jaar later, haar pensioen bij diezelfde eigenwijze school. Haar tomeloze enthousiasme en energie zijn in die jaren gebleven. Bij collega's en kinderen is ze geliefd om haar betrokkenheid.

Vrijblijvend
Dat een montessorischool een chaos zou zijn, dat bleek trouwens reuze mee te vallen. Het was wel wennen voor de traditioneel opgeleide kleuterleidster, die in 1972 haar carrière startte in Heerle. Er is veel aandacht voor het individuele kind, en onderwijs start bij waar het kind op dat moment aan toe is. "Sowieso is het onderwijs bij De Kraal tegenwoordig meer gericht op 'vrijheid in gebondenheid' en daardoor minder vrijblijvend dan vroeger," vertelt Juf Riet. "Deels is dat jammer, maar het is ook een goede ontwikkeling. En de persoonlijke aandacht, het kind zelf als uitgangspunt, dat is gebleven. In het regulier onderwijs miste ik dat."

Knuffel

Als leerkracht was Juf Riet een duizendpoot die in de loop van de jaren in alle groepen stond. Hoewel ze ooit begon als kleuterleidster, stond ze net zo gedreven in de bovenbouw, zoals afgelopen jaar.

'Je merkt dat ze alles voor de leerlingen opzij zet'

IEP-toetsen, schoolkamp, de musical en af en toe een stevige knuffel: Juf Riet deed groep 7/8 met dezelfde passie. Collega's beschrijven haar kenmerkende houding. "Je merkt dat Riet alles voor de leerlingen opzij zet. Ze beschouwt ze echt als haar kinderen. De woorden ziek, tegenslag of moe kent ze voor zichzelf niet, de kinderen gaan voor haar vóór alles."

Reizen
Nog een paar weken, dan gaat ze haar aandacht verplaatsen naar leuke dingen doen met kinderen en kleinkinderen en naar haar vele sociale contacten. En ze wil lekker gaan reizen. "Het is mooi om te zien hoe ik De Kraal nu achter me kan laten," stelt Juf Riet vast. "De leerkrachten zitten vol ambitie, de onderwijskwaliteit is goed. De leerlingenaantallen stijgen, zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer zoals je die in een kleine school verwacht. Iedereen kent elkaar en helpt elkaar. En het eigene van het montessorionderwijs krijgt weer de plek die het verdient." Juf Riets bijdrage daaraan zal worden gemist. Maar, lacht ze, ze zal vast nog wel eens in een groep staan als vervanging nodig is. Op 4 juli tussen 15:30 en 17:30 uur kan iedereen Juf Riet gedag zeggen. Vooraf opgeven via [email protected] [l]

Meer uit Tholen

Traumahelikopter geland in Poortvliet vanwege noodsituatie

POORTVLIET - Donderdagmorgen 22 februari om 11.05 uur is een medische noodsituatie ontstaan aan de Stoofstraat in Poortvliet.Voor de noodsituatie kwamen drie ambulances en een traumateam naar de locatie. De traumahelikopter landde hiervoor naast de ambulancepost van Poortvliet.Het is onduidelijk wat de toedracht van de noodsituatie was en hoe het met het slachtoffer gaat.

3 uur geleden
Code geel vanwege storm Louis: Vanavond zeer zware windstoten

ZEELAND - Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor vanavond vanwege de kans op zeer zware windstoten. Storm Louis bereikt dan ons land. "In het binnenland is tijdens stevige buien kans op windstoten van 90-100 km/uur. Later in de avond en komende nacht neemt de wind in kracht af", laat meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline weten.

5 uur geleden
Steekpartij in Sint-Annaland, politie doet onderzoek

SINT-ANNALAND - In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een steekpartij plaatsgevonden in Sint-Annaland. Hierbij raakte een man licht gewond. Een vrouw zou hem gestoken en er daarna vandoor zijn gegaan. 

8 uur geleden
Thoolse perenboomgaard wordt tijdelijk een groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. Met steun van het Stimuleringsfonds Samenleven stelt de gemeente 20.000 euro beschikbaar aan Natuurvereniging Tholen voor dit plan. De scholen en buurtbewoners worden bij het project betrokken.

22 uur geleden
Drie jubilarissen van Vogelvreugd gehuldigd om jarenlange lidmaatschap

THOLEN - Vogelvereniging Vogelvreugd organiseerde op vrijdagavond 9 februari haar jaarlijkse feestavond voor de leden en hun partners in de Meulvliet te Tholen. Ongeveer 35 personen genoten van een heerlijk warm en koud buffet, gevolgd door enkele rondjes bingo met leuke prijzen.

1 dag geleden
'105.000 mensen belanden na een val op de spoedeisende hulp'

SINT PHILIPSLAND - Fysiotherapeut Benjamin Brouwers gaf op woensdag 14 februari een lezing over valpreventie in dorpshuis De Wimpel. De aanwezigen hoorden verbijsterd dat er jaarlijks landelijk 105.000 mensen op de spoedeisende hulp belanden na een val, waarvan bijna de helft na een val in en rond het huis.

1 dag geleden
Zeeuwse agenten betrokken bij actie tegen 's werelds grootste hackersgroep

WEST-BRABANT/ZEELAND - De politie Zeeland-West-Brabant heeft een belangrijke rol gespeeld in een internationaal politieonderzoek naar de hackersgroep Lockbit. Dit onderzoek resulteerde vandaag in een internationale politieactie, waarbij in totaal 34 servers offline zijn gehaald en er twee aanhoudingen zijn verricht.  

1 dag geleden