Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Kraal neemt afscheid van juf Riet

De Kraal neemt afscheid van juf Riet

THOLEN - Riet Schetters gaat na 47 jaar onderwijs in het algemeen en en 27 jaar Montessorischool De Kraal in het bijzonder afscheid nemen van haar onderwijscarrière. Op donderdag 4 juli tussen 15:30 en 17:30 uur kan iedereen die dat wil en zich heeft opgegeven Juf Riet een mooie nieuwe tijd toewensen. Maar eers blikt de Thoolse Bode nog even terug.

"Hier wil ik nooit meer invallen, wat een chaos!" dacht Juf Riet Schetters, toen ze begin jaren 90 enkele lessen verving bij de Montessorischool De Kraal in Tholen. Die bestond toen nog niet zo lang. Maar eenmaal weer bij andere scholen aan het werk knaagde er iets bij Juf Riet. Het had ook iets heel moois, dat aparte onderwijsconcept, die aandacht voor kinderen, iets dat haar raakte. Ze deed toch een volgende vervanging en die werd een definitieve aanstelling. En zo haalt Juf Riet nu, 27 jaar later, haar pensioen bij diezelfde eigenwijze school. Haar tomeloze enthousiasme en energie zijn in die jaren gebleven. Bij collega's en kinderen is ze geliefd om haar betrokkenheid.

Vrijblijvend
Dat een montessorischool een chaos zou zijn, dat bleek trouwens reuze mee te vallen. Het was wel wennen voor de traditioneel opgeleide kleuterleidster, die in 1972 haar carrière startte in Heerle. Er is veel aandacht voor het individuele kind, en onderwijs start bij waar het kind op dat moment aan toe is. "Sowieso is het onderwijs bij De Kraal tegenwoordig meer gericht op 'vrijheid in gebondenheid' en daardoor minder vrijblijvend dan vroeger," vertelt Juf Riet. "Deels is dat jammer, maar het is ook een goede ontwikkeling. En de persoonlijke aandacht, het kind zelf als uitgangspunt, dat is gebleven. In het regulier onderwijs miste ik dat."

Knuffel

Als leerkracht was Juf Riet een duizendpoot die in de loop van de jaren in alle groepen stond. Hoewel ze ooit begon als kleuterleidster, stond ze net zo gedreven in de bovenbouw, zoals afgelopen jaar.

'Je merkt dat ze alles voor de leerlingen opzij zet'

IEP-toetsen, schoolkamp, de musical en af en toe een stevige knuffel: Juf Riet deed groep 7/8 met dezelfde passie. Collega's beschrijven haar kenmerkende houding. "Je merkt dat Riet alles voor de leerlingen opzij zet. Ze beschouwt ze echt als haar kinderen. De woorden ziek, tegenslag of moe kent ze voor zichzelf niet, de kinderen gaan voor haar vóór alles."

Reizen
Nog een paar weken, dan gaat ze haar aandacht verplaatsen naar leuke dingen doen met kinderen en kleinkinderen en naar haar vele sociale contacten. En ze wil lekker gaan reizen. "Het is mooi om te zien hoe ik De Kraal nu achter me kan laten," stelt Juf Riet vast. "De leerkrachten zitten vol ambitie, de onderwijskwaliteit is goed. De leerlingenaantallen stijgen, zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer zoals je die in een kleine school verwacht. Iedereen kent elkaar en helpt elkaar. En het eigene van het montessorionderwijs krijgt weer de plek die het verdient." Juf Riets bijdrage daaraan zal worden gemist. Maar, lacht ze, ze zal vast nog wel eens in een groep staan als vervanging nodig is. Op 4 juli tussen 15:30 en 17:30 uur kan iedereen Juf Riet gedag zeggen. Vooraf opgeven via [email protected] [l]

Meer uit Tholen

Auto ramt lichtmast omver langs de Postweg, voertuig zwaar beschadigd

POORTVLIET - Een automobilist is dinsdagavond van de weg geraakt op de Postweg bij Poortvliet en tegen een lichtmast gereden. Door het eenzijdig ongeval raakte de personenauto zwaar beschadigd. De man achter het stuur kon zelf zijn voertuig verlaten en raakte niet gewond.

5 uur geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

THOLEN - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

9 uur geleden
Vele handen maken licht werk tijdens schoonmaakdag Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Dat vele handen licht werken maken blijkt zaterdagmorgen bij de schoonmaakdag van de twee Thoolse zwembaden. Eigenlijk is de NL-doet actie op 12 maart, maar dit komt voor een zwembad echt te vroeg in het jaar, zo vertelt José van Dalen.

12 uur geleden
Nieuwe landbouwweg naast N286 geopend: 'Vooruitgang voor Tholen'

THOLEN - Gedeputeerde Harry van der Maas en wethouder Corniel van Leeuwen van de gemeente Tholen hebben maandag de nieuwe parallelweg van de rondweg Poortvliet (N286) officieel geopend. Deze nieuwe weg draagt bij aan de verbetering van de verkeersveiligheid en doorstroming op de N286. "Dit is een mooie vooruitgang voor Tholen en de omgeving", aldus Van der Maas.

17 uur geleden
Dakpannen waaien weg door de harde windstoten in Tholen

THOLEN - Bij een woning aan de Gareelmakersdreef zijn maandagmiddag de dakpannen van de woning afgewaaid. De brandweer is ter plaatse gekomen om te helpen.

1 dag geleden
N286 tussen Smerdiek en Stavenisse twee weken op slot voor werkzaamheden

SINT-MAARTENSDIJK - De Provincie Zeeland voert vanaf vandaag werkzaamheden uit aan de N286 tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse. De waterdoorgang onder de provinciale weg moet worden vervangen om verzakkingen aan het wegdek te voorkomen. De weg is tot en met vrijdag 26 april afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via Sint-Annaland met gele borden.

1 dag geleden
Opgelet: Bergse Diepsluis en brug vanaf vandaag afgesloten voor verkeer

THOLEN/BERGEN OP ZOOM - De brug over de Bergse Diepsluis in de Oesterdam (N659) is vanaf vandaag ruim een week dicht voor werkzaamheden. Rijkswaterstaat gaat dan een nieuwe slijtlaag aanbrengen. De werkzaamheden leiden tot hinder voor weg- en scheepvaartverkeer. De extra reistijd bedraagt ongeveer 20 minuten.

1 dag geleden