Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Kraal en Prisma onderzoeken bestuurlijke overdracht

De Kraal en Prisma onderzoeken bestuurlijke overdracht

THOLEN - Montessorischool De Kraal in Tholen en de Prisma scholengroep in Goes zijn een onderzoek gestart naar bestuurlijke overdracht. In een intentieverklaring legden bestuursvoorzitter Mieke Schipper van Prisma en directeur-bestuurder Koert Capel van De Kraal vast, dat overdracht van het bestuur van De Kraal aan Prisma scholengroep het beoogde doel is. In het najaar worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

“Met De Kraal gaat het gelukkig prima,” licht Koert Capel toe. “Het aantal leerlingen is met 27 procent gegroeid en de financiën en onderwijskwaliteit zijn in orde. Maar met slechts 94 kinderen blijft het één van de kleinste zelfstandige scholen van Nederland en de bekostiging is dus net zo klein. Dat maakt het besturen en leiden ondoenlijk. Onze adjunct-directeur en ik zijn beiden noodgedwongen parttime in dienst en delen de functies van bestuurder, directeur, IB-er en alle denkbare staffuncties. De Kraal is niet gebaat bij zo’n kwetsbare organisatie. Ook profiteren we nooit van schaalvoordelen als we moeten inkopen en zijn diensten zoals de accountant verhoudingsgewijs heel duur.”

Onder het bestuur van Prisma scholengroep vallen 13 heel verschillende scholen, verspreid over Noord- en midden Zeeland en uiteenlopend van typische stadsscholen in Vlissingen en Middelburg tot kleine dorpsscholen zoals in Ovezande. Daaronder vallen van oorsprong vooral katholieke scholen, maar ook enkele interconfessionele en een neutrale. Niet toevallig is dat de enige andere Zeeuwse montessorischool: De Basis in Goes. “Prisma scholengroep is geen bestuur dat schaalvergroting als doel ziet,” vertelt Mieke Schipper, voorzitter van het College van Bestuur. “Maar soms ontstaat een nieuwe situatie en kun je elkaar versterken. Het opent natuurlijk prachtige nieuwe mogelijkheden als we beide montessorischolen in Zeeland met elkaar kunnen verbinden!”

Dat verwacht Koert Capel ook. “We hebben goede hoop dat we meer focus en meer samenwerkingsmogelijkheden krijgen om ons montessorionderwijs onder de hoede van Prisma nog beter vorm kunnen geven. Maar Prisma is ook een koepel die het eigene van scholen stimuleert. Natuurlijk, je levert altijd wat in als je samengaat, maar we denken bij Prisma de ruimte te herkennen om de meest kenmerkende elementen van ons typische Kraal-karakter te kunnen houden. Dat is belangrijk, want dat is waar onze ouders heel bewust voor gekozen hebben.”[n]

Meer uit Tholen

Dit kun je zaterdag verwachten van het Thools Muziekfestival in Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK - Liefhebbers van blaas- en slagwerkmuziek: opgelet! De vijf muziekverenigingen op Tholen organiseren zaterdagmiddag het Thools Muziekfestival op de Markt in Sint-Maartensdijk. Het festival bestaat uit zes concerten en duurt van 14.00 tot 18.30 uur.

20 uur geleden
Kruispunt Nieuwe Postweg (N286) hele weekend dicht door werkzaamheden

THOLEN - Het kruispunt van de Reimerswaalseweg met de Nieuwe Postweg (N286) in Tholen is het hele weekend niet bereikbaar. Een aannemer voert in opdracht van de Provincie Zeeland werkzaamheden uit. Het verkeer wordt omgeleid met behulp van gele omleidingsborden.

1 dag geleden
Flinke onweersbuien en kans op hagel: Code geel voor vrijdag én zaterdag

ZEELAND - Het KNMI waarschuwt voor hevige onweersbuien die vrijdag en zaterdag over het land trekken. Hierbij kan veel regen vallen en mogelijk ook hagel. Vanaf vrijdagmiddag is daarom code geel van kracht door het hele land.

1 dag geleden
Brullende vrachtwagens voor mensen met beperking tijdens 19e Truckersrit

THOLEN - Op zaterdag 25 mei zal de 19e Truckersrit worden gereden over het eiland Tholen. Tijdens deze rit worden mensen met een beperking in het zonnetje gezet. De rit start bij DAC de Schutse te Oud-Vossemeer rond 12.00 uur. Vrachtwagens staan geparkeerd in de Gankelweg en op de Vogelsangsedijk zodat de wegen toegankelijk blijven voor verkeer. 

1 dag geleden
Brand in pijpleiding voor houtzaagsel bij bedrijf aan Curieweg

THOLEN - Bij een bedrijf aan de Curieweg is donderdagmorgen brand ontstaan. Het vuur brak uit in een pijpleiding die houtmot naar de kachel transporteert. De brandweer rukte met spoed uit, maar de medewerkers van de firma wisten de vlammen zelf onder controle te krijgen.

2 dagen geleden
Huizenprijzen op hoogste niveau ooit, record uit 2022 verbroken

ZEELAND - De prijzen van bestaande koopwoningen gaan door het dak. Het record van twee jaar geleden is officieel verbroken. In april 2024 lagen de huizenprijzen voor het eerst hoger dan de vorige piek in juli 2022. Dat blijkt uit de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

2 dagen geleden
Het Roosevelt Debat groot succes: 'Prachtig dat Oud-Vossemeer het organiseerde'

OUD-VOSSEMEER - De Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer is zeer tevreden met het verloop van het debat van donderdag. Er was een hoge opkomst, uitstekende sprekers en een levendige discussie. Verrassend waren de studenten die de deels voormalige Tweede Kamerleden af en toe van advies voorzagen. De discussie verliep op basis van stellingen.

3 dagen geleden